Ciąża po 40-stce-bezpieczna? |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| beatkalech |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 02:17 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 190 Nr użytkownika: 430 Dołączył: 02-March 08 |
Mam 43 lata i chcialabym zajsc w ciaze,czy jest to bezpieczne?Czy wiąze sie to z wielkim ryzykiem?Mam jedno dziecko-urodzilam je 18 lat temu
|
||
| Chomik |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 09:58 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 168 Nr użytkownika: 53 Dołączył: 02-March 08 |
Zdecydowanie odradzam w tym wieku dobrze jest zostac babcia a nie na nowo matka. Zdecydowanie za pozno i dla dobra dziecka odradzam. Po za tym ryzyko urodzenia dziecka z zespolem Downa jest ogromne i wzrasta geometrycznie po 35-tym roku zycia. Najlepszy wiek to nie przekroczyc 28 lat. Moja matka miala 32 lata jak sie urodzilem i bylo mi czasami glupio w szkole ze mam tak starych rodzicow. Dla dobra dziecka zdecydowanie NIE. |
||
| Luzak |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 11:23 PM
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 80 Nr użytkownika: 153 Dołączył: 27-January 08 |
szkole Myślę, że decyzję i tak podejmiesz sama. Każdy powie ci co innego. Mam czwórkę rodzeństwa, najmłodszy brat urodził się gdy mama miała 42 lata. Jest całkowicie zdrowy, po urodzeniu ważył 4 kilogramy. W tym samym wieku czwarte dziecko urodziła znajoma lekarka. Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa rzeczywiście wzrasta, ale polemizowałabym, czy jest "ogromne" i czy wzrasta "geometrycznie". W rodzinie męża jest dziecko z wadą genetyczną, rodzice byli młodzi, zdrowi i było to ich pierwsze dziecko. Tak więc nie generalizujmy. Starzy rodzice, gdy matka ma 32 lata???? Lekka przesada..Poza tym wydaje mi się, że coraz więcej kobiet decyduje się na dziecko w pózniejszym wieku, a liczba chorych dzieci nie wzrasta proporcjonalnie, choć tu mogę się mylić. Najlepiej porozmawiaj z lekarzami, twój stan zdrowia ma tu niebagatelne znaczenie. |
||
| Veiovis |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 12 2008, 05:31 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 760 Nr użytkownika: 160 Dołączył: 28-July 07 |
Alez oczywiscie. znowu to chore feministyczne podejscie oczywiscie ze sama podejmie decyzje i moze jeszcze sama sie zaplodni co? L. |
||
| Muaarthinos |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 13 2008, 12:09 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 422 Nr użytkownika: 174 Dołączył: 23-January 08 |
ze Rozumiem, że miało być zabawne? |
||
| SirLancelot |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 13 2008, 05:08 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 113 Nr użytkownika: 416 Dołączył: 29-August 07 |
Nie powaznie choc moze za ostro Przepraszam jesli przynasz mi racje ze decyzje podejmie WRAZ z mezem/konkubinem/partnerem a my jedynie mozemy jej wskazac wszystkie za i przeciw. L. |
||
| Gucia |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 14 2008, 09:38 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 137 Nr użytkownika: 148 Dołączył: 17-July 07 |
Użytkownik Ewa w wiadomości do grup dyskusyjnych na pisał:9gn735$c78$opat.biskupin.wroc.pl ne" Więc polemizujmy. Zaczynam: Rysunek 11. Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa w zależności od wieku matki. aleksandra.ds.org.pl/coto.html (przykład 20 lat: ryzyko 1/ 25 lat: 1/ 887 43 : 1/ 37) Przeglądnij ten wykres i podaj inne, bardziej optymistyczne dane. Asia |
||
| zasiek |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 14 2008, 08:46 PM
|
||
|
Grupa: Members Postów: 715 Nr użytkownika: 224 Dołączył: 13-May 08 |
Użytkownik Joanna Słocka w wiadomości do grup dyskusyjn ych news.onet.pl Dodam jeszcze "wiek ciężarnych w latach/ skuteczność badania krwi w % /odsetek testów poz ytywnych w % " wykres i interpretacja prenagen.com.pl/4.html ueb-project.com.pl/potomek/diagn_prenat_noinwaz.html |
||
| behemoth |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 15 2008, 06:56 PM
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 99 Nr użytkownika: 410 Dołączył: 29-March 08 |
Witam Użytkownik loggy: Spójrz lepiej na siebie. Po prostu po chamsku. Nie: 'moze za ostro'. |
||
| tomakoz |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 01:08 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 197 Nr użytkownika: 453 Dołączył: 11-April 08 |
Rany , jak tu radzic przez inet czy planowac dziecko po 40. czy nie. Ryzyko Downa i innych zespolow genetycznych rosnie ale po to jest diagnostyka prenatalna zeby to sprawdzic . Po 13. tyg. wykonuje sie amniopunkcje i okresla genotyp. Wiek powyzej 35 lat jest wskazaniem do diagnostyki prenatalnej - mozna zrobic prywatnie , mozna miec w ramach ubezpieczenia. Mam kilka pacjentek , ktore rodzily po 40. i zadna z nich nie oddalaby teraz swego dziecka. Wrecz stwierdzaja ze przezywaja druga mlodosc. To byla fajna scena gdy 20-letni syn jednej z nich z duma pokazywal siostre swojej dziewczynie . MOjemu koledze, ginekologowi, tez trafila sie "na starosc" upragniona coreczka (zona miala 42 lata, on 44). I super. Pozdro, W.Gawel |
||
| speedalarm |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 02:46 AM
|
||
|
Grupa: Members Postów: 654 Nr użytkownika: 517 Dołączył: 04-April 08 |
Życzę Tobie zostać w tym wieku babcią. Ty się urodziłaś z zespołem Downa? Ty też kiedyś będziesz stara i życzę Ci, żeby Twoje dzieci się za Ciebie wstydzily u uciekały od Ciebie. A moja matka mnie urodziła ( mam jeszcze starsze rodzeństwo) jak miała 37 lat. Chodzilyśmy razem do kina, teatru i operetki i w gości. Nigdy się swojej matki nie powstydziłam. A w szkole mojej córki widywałam na zebraniach same stare matki i moja córka się wstydziła, że ma młodą matkę ( urodziłam ją jak miałam 22 lata)A wczoraj w TV podawali, że bodajże we Francji urodziła dziecko 62 letnia kobietaŻal Ci?A Ewa Bem urodziła jak miała 42 lataŻal Ci?Urodziły bo chciały. Dla dobra dziecka tym bardziej zdecydowanie TAK. ( oczywiście trzeba zrobić USG, żeby wykluczyć debilizm dziecka, jeśli kobieta ma ok.39 lat) Pozdrawiam, Kaja |
||
| Piunio |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 04:47 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 154 Nr użytkownika: 35 Dołączył: 14-August 07 |
powinnas jeszcze przed zajsciem w ciaze isc do dobrego lekarza, zbadac ogolny stan zdrowia i jak juz bedziesz w ciazy, to moze zrobic badania prenatalne (tylko jesli chcesz oczywiscie). zycze powodzenia. nie martw sie na zapas! |
||
| Asik |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 17 2008, 06:03 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 165 Nr użytkownika: 405 Dołączył: 14-July 07 |
Troche malo dowcipne Krzysztof |
||
| amarok |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 17 2008, 04:50 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 184 Nr użytkownika: 399 Dołączył: 13-December 07 |
w krajach rozwinietych - to prawda - co raz czesciej wiek ciazy przesuwa sie co raz dalej. Dalbym takie same wskazowki jw. P. ---- Piotr Kasztelowicz [am.torun.pl/~pekasz] |
||
| revcorey |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 18 2008, 11:34 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 846 Nr użytkownika: 195 Dołączył: 12-May 08 |
Nie, tylko u mezczyzn jest tak, ze plemniki tworza sie caly czas, natomiast u kobiet od urodzenia nie przybywa juz pierwotnych komorek jajowych, stad pozniejszy wiek kobiety daje potencjalnie wieksze ryzyko niz mezczyzny, chociaz pozny wiek mezczyzny tez daje jakies tam ryzyko wad genetycznych. Stad decyzja kobiety, ktora zreszta ta ciaze bedzie nosic jest tutaj bardziej newralgiczna. Klania sie wiedza z biologii na poziomie gimnazjalnym P. ---- Piotr Kasztelowicz [am.torun.pl/~pekasz] |
||
| Jolka20 |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 18 2008, 03:47 PM
|
||
|
Użytkownik
Grupa: Members Postów: 21 Nr użytkownika: 717 Dołączył: 20-June 07 |
A potem , gdy dzidzius urodzi sie zdrowy, mozna powiedziec : "Miales szczescie , ze byles zdrowy w brzuszku bo gdybys byl chory to bysmy sie ciebie pozbyli" . :-( Moze jednak warto sie zastanowic nad planowaniem ciazz gdy ryzyko zespolu Downa jest duze a nie od razu polecac mozliwosc aborcji ? regen |
||
| bartek177 |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 19 2008, 01:51 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 1119 Nr użytkownika: 521 Dołączył: 15-August 07 |
duze - nie duze - oczywiscie mozna sprobowac zrobic badania genetyczne itp. Jednak - gerneralnie mowi sie, ze w spoleczenstwach zidustralizowanych, gdzie kobieta najpierw musi sie wyksztalcic, potem uzyskac jako-taka pozycje zawodowa a nastepnie rodzic dzieci nie ucieknie sie od problemu ciaz w wieku pozniejszym. Warto zwrocic uwage, ze osoba, ktora o porade pyta ma juz jedno zdrowe dziecko nie bedzie to wiec pierwsza ciaza. Ja mam 37 lat i trojke dzieci a jeszcze tez - jesli udaloby mi sie uzyskac jaki taki status materialny w tym beznadziejnym kraju to chcialbym miec jeszcze jedno. Pozdrowienia P. ---- Piotr Kasztelowicz [am.torun.pl/~pekasz] |
||
| MarkoS |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 19 2008, 07:16 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 951 Nr użytkownika: 24 Dołączył: 23-May 07 |
Wladyslaw Gawel napisał
: MOjemu koledze, ginekologowi, tez trafila sie "na starosc" upragniona : coreczka (zona miala 42 lata, on 44). I super. Moja babcia urodziła dwóch synów, gdy miała 41 i 44 lata. W ten sposób mam dwóch młodszych od siebie, zupełnie zdrowych wujków :) -- Pozdrawiam Maja |
||
| lucyfer_one |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 20 2008, 03:39 AM
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 34 Nr użytkownika: 286 Dołączył: 22-December 07 |
dwóch Troche to chore miec mlodszych albo w podobnym wieku wujków. Na szczęscie mój wujek jest ode mnie 25 lat starszy. |
||
| jamesbondek |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 21 2008, 02:10 AM
|
||
|
Użytkownik
Grupa: Members Postów: 12 Nr użytkownika: 171 Dołączył: 04-October 07 |
Outsidre : Chyba na Twoje szczęście masz tylko jednego wujka :-P Pozdrawiam, Kaja |
||
| mratex |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 21 2008, 02:39 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 168 Nr użytkownika: 464 Dołączył: 12-November 07 |
regen czy ktos napisal o polecaniu mozliwosci aborcji? Downo niejest wskazaninem do przerwania ciazy. Stwierdzenie ciezkiej wady plodu , uniemozliwiajacej przezycie dziecka po porodzie jest wskazaniem. Ty chyba nie miales nigdy kontaktu z osoba z z. Downa. Stad Twoje uprzedzenia. W.Gawel |
||
| r2d2 |
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 22 2008, 12:09 AM
|
||
|
Grupa: Members Postów: 620 Nr użytkownika: 322 Dołączył: 10-November 07 |
Outsidre napisał
: Troche to chore miec mlodszych albo w podobnym wieku wujków. A co rozumiesz przez stwierdzenie "chore"? Dla mnie to jest akurat zupełnie normalne. Fakt, że nie spotyka się takich sytuacji zbyt często, ale nie rozumiem, co chorego jest w tym, że kobieta urodziła kolejne dziecko w tym samym czasie, co jej córka? Chore byłoby wtedy, gdyby miała to dziecko z np. własnym synem. : Na szczęscie mój wujek jest ode mnie 25 lat starszy. Na jakie szczęście? Czy mam rozumieć, że młodsi wujkowie to jakaś hańba, wstyd i żenada? Jeśli tak uważasz, to szczerze mówiąc wcale nie mam ochoty o tym dyskutować. BTW - masz błąd w nicku. Chyba, że ta literówka była zamierzona. Pa Maja |
||
![]() |
![]() |