Ciąża po 40-stce-bezpieczna?

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Ciąża po 40-stce-bezpieczna?

beatkalech
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 02:17 AM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 430

Mam 43 lata i chcialabym zajsc w ciaze,czy jest to bezpieczne?Czy wiąze sie to z wielkim ryzykiem?Mam jedno dziecko-urodzilam je 18 lat temu
PM Email Poster
Chomik
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 09:58 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 53

CYTAT
Mam 43 lata i chcialabym zajsc w ciaze,czy jest to bezpieczne?Czy wiąze sie to z wielkim ryzykiem?Mam jedno dziecko-urodzilam je 18 lat temu

Zdecydowanie odradzam w tym wieku dobrze jest zostac babcia a nie na nowo matka. Zdecydowanie za pozno i dla dobra dziecka odradzam. Po za tym ryzyko urodzenia dziecka z zespolem Downa jest ogromne i wzrasta geometrycznie po 35-tym roku zycia. Najlepszy wiek to nie przekroczyc 28 lat. Moja matka miala 32 lata jak sie urodzilem i bylo mi czasami glupio w szkole ze mam tak starych rodzicow. Dla dobra dziecka zdecydowanie NIE.

PM Email Poster
Luzak
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 11 2008, 11:23 PM

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 153

CYTAT

Zdecydowanie odradzam w tym wieku dobrze jest zostac babcia a nie na nowo matka. Zdecydowanie za pozno i dla dobra dziecka odradzam. Po za tym ryzyko urodzenia dziecka z zespolem Downa jest ogromne i wzrasta geometrycznie po 35-tym roku zycia. Najlepszy wiek to nie przekroczyc 28 lat. Moja matka miala 32 lata jak sie urodzilem i bylo mi czasami glupio w ze mam tak starych rodzicow. Dla dobra dziecka zdecydowanie NIE.

szkole Myślę, że decyzję i tak podejmiesz sama. Każdy powie ci co innego. Mam czwórkę rodzeństwa, najmłodszy brat urodził się gdy mama miała 42 lata. Jest całkowicie zdrowy, po urodzeniu ważył 4 kilogramy. W tym samym wieku czwarte dziecko urodziła znajoma lekarka. Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa rzeczywiście wzrasta, ale polemizowałabym, czy jest "ogromne" i czy wzrasta "geometrycznie". W rodzinie męża jest dziecko z wadą genetyczną, rodzice byli młodzi, zdrowi i było to ich pierwsze dziecko. Tak więc nie generalizujmy. Starzy rodzice, gdy matka ma 32 lata???? Lekka przesada..Poza tym wydaje mi się, że coraz więcej kobiet decyduje się na dziecko w pózniejszym wieku, a liczba chorych dzieci nie wzrasta proporcjonalnie, choć tu mogę się mylić. Najlepiej porozmawiaj z lekarzami, twój stan zdrowia ma tu niebagatelne znaczenie.
PM Email Poster
Veiovis
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 12 2008, 05:31 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 160

CYTAT
Myślę, że decyzję i tak podejmiesz sama.

Alez oczywiscie. znowu to chore feministyczne podejscie oczywiscie ze sama podejmie decyzje i moze jeszcze sama sie zaplodni co?
L.

PM Email Poster
Muaarthinos
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 13 2008, 12:09 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 174

CYTAT

Myślę, że decyzję i tak podejmiesz sama.
Alez oczywiscie. znowu to chore feministyczne podejscie oczywiscie sama podejmie decyzje i moze jeszcze sama sie zaplodni co?
L.

ze Rozumiem, że miało być zabawne?
PM Email Poster
SirLancelot
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 13 2008, 05:08 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 416

CYTAT
Rozumiem, że miało być zabawne?

Nie powaznie choc moze za ostro Przepraszam jesli przynasz mi racje ze decyzje podejmie WRAZ z mezem/konkubinem/partnerem a my jedynie mozemy jej wskazac wszystkie za i przeciw.
L.
PM Email Poster
Gucia
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 14 2008, 09:38 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 148

CYTAT
Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa rzeczywiście wzrasta, ale polemizowałabym, czy jest "ogrom i czy wzrasta "geometrycznie".

Użytkownik Ewa w wiadomości do grup dyskusyjnych na pisał:9gn735$c78$opat.biskupin.wroc.pl ne"
Więc polemizujmy. Zaczynam: Rysunek 11. Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa w zależności od wieku matki. aleksandra.ds.org.pl/coto.html (przykład 20 lat: ryzyko 1/ 25 lat: 1/ 887 43 : 1/ 37)
Przeglądnij ten wykres i podaj inne, bardziej optymistyczne dane. Asia
PM Email Poster
zasiek
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 14 2008, 08:46 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 224

CYTAT
Więc polemizujmy.

Użytkownik Joanna Słocka w wiadomości do grup dyskusyjn ych news.onet.pl
Dodam jeszcze
"wiek ciężarnych w latach/ skuteczność badania krwi w % /odsetek testów poz ytywnych w % " wykres i interpretacja prenagen.com.pl/4.html ueb-project.com.pl/potomek/diagn_prenat_noinwaz.html

PM Email Poster
behemoth
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 15 2008, 06:56 PM

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 410

CYTAT
Rozumiem, że miało być zabawne?
Nie powaznie choc moze za ostro

Witam
Użytkownik loggy:
Spójrz lepiej na siebie. Po prostu po chamsku. Nie: 'moze za ostro'.
PM Email Poster
tomakoz
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 01:08 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 453

Rany , jak tu radzic przez inet czy planowac dziecko po 40. czy nie. Ryzyko Downa i innych zespolow genetycznych rosnie ale po to jest diagnostyka prenatalna zeby to sprawdzic . Po 13. tyg. wykonuje sie amniopunkcje i okresla genotyp. Wiek powyzej 35 lat jest wskazaniem do diagnostyki prenatalnej - mozna zrobic prywatnie , mozna miec w ramach ubezpieczenia. Mam kilka pacjentek , ktore rodzily po 40. i zadna z nich nie oddalaby teraz swego dziecka. Wrecz stwierdzaja ze przezywaja druga mlodosc. To byla fajna scena gdy 20-letni syn jednej z nich z duma pokazywal siostre swojej dziewczynie . MOjemu koledze, ginekologowi, tez trafila sie "na starosc" upragniona coreczka (zona miala 42 lata, on 44). I super.
Pozdro, W.Gawel
PM Email Poster
speedalarm
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 02:46 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 517

CYTAT
Zdecydowanie odradzam w tym wieku dobrze jest zostac babcia a nie na nowo matka. Zdecydowanie za pozno i dla dobra dziecka odradzam. Po za tym ryzyko urodzenia dziecka z zespolem Downa jest ogromne i wzrasta geometrycznie po 35-tym roku zycia. Najlepszy wiek to nie przekroczyc 28 lat. Moja matka miala 32 lata jak sie urodzilem i bylo mi czasami glupio w szkole ze mam tak starych rodzicow. Dla dobra dziecka zdecydowanie NIE.

Życzę Tobie zostać w tym wieku babcią.
Ty się urodziłaś z zespołem Downa?
Ty też kiedyś będziesz stara i życzę Ci, żeby Twoje dzieci się za Ciebie wstydzily u uciekały od Ciebie.
A moja matka mnie urodziła ( mam jeszcze starsze rodzeństwo) jak miała 37 lat. Chodzilyśmy razem do kina, teatru i operetki i w gości. Nigdy się swojej matki nie powstydziłam. A w szkole mojej córki widywałam na zebraniach same stare matki i moja córka się wstydziła, że ma młodą matkę ( urodziłam ją jak miałam 22 lata)A wczoraj w TV podawali, że bodajże we Francji urodziła dziecko 62 letnia kobietaŻal Ci?A Ewa Bem urodziła jak miała 42 lataŻal Ci?Urodziły bo chciały.
Dla dobra dziecka tym bardziej zdecydowanie TAK. ( oczywiście trzeba zrobić USG, żeby wykluczyć debilizm dziecka, jeśli kobieta ma ok.39 lat)

Pozdrawiam, Kaja
PM Email Poster
Piunio
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 16 2008, 04:47 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 35

CYTAT

powinnas jeszcze przed zajsciem w ciaze isc do dobrego lekarza, zbadac ogolny stan zdrowia i jak juz bedziesz w ciazy, to moze zrobic badania prenatalne (tylko jesli chcesz oczywiscie). zycze powodzenia. nie martw sie na zapas!
PM Email Poster
Asik
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 17 2008, 06:03 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 405

CYTAT
Ty się urodziłaś z zespołem Downa?

Troche malo dowcipne Krzysztof

PM Email Poster
amarok
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 17 2008, 04:50 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 399

CYTAT
powinnas jeszcze przed zajsciem w ciaze isc do dobrego lekarza, zbadac ogolny stan zdrowia i jak juz bedziesz w ciazy, to moze zrobic badania prenatalne (tylko jesli chcesz oczywiscie). zycze powodzenia. nie martw sie na zapas!

w krajach rozwinietych - to prawda - co raz czesciej wiek ciazy przesuwa sie co raz dalej. Dalbym takie same wskazowki jw.
P. ---- Piotr Kasztelowicz [am.torun.pl/~pekasz]
PM Email Poster
revcorey
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 18 2008, 11:34 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 195

CYTAT
Alez oczywiscie. znowu to chore feministyczne podejscie oczywiscie ze sama podejmie decyzje i moze jeszcze sama sie zaplodni co?

Nie, tylko u mezczyzn jest tak, ze plemniki tworza sie caly czas, natomiast u kobiet od urodzenia nie przybywa juz pierwotnych komorek jajowych, stad pozniejszy wiek kobiety daje potencjalnie wieksze ryzyko niz mezczyzny, chociaz pozny wiek mezczyzny tez daje jakies tam ryzyko wad genetycznych. Stad decyzja kobiety, ktora zreszta ta ciaze bedzie nosic jest tutaj bardziej newralgiczna. Klania sie wiedza z biologii na poziomie gimnazjalnym
PM Email Poster
Jolka20
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 18 2008, 03:47 PM

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 717

CYTAT
Rany , jak tu radzic przez inet czy planowac dziecko po 40. czy nie. Ryzyko Downa i innych zespolow genetycznych rosnie ale po to jest diagnostyka prenatalna zeby to sprawdzic . Po 13. tyg. wykonuje sie amniopunkcje i okresla genotyp. Wiek powyzej 35 lat jest wskazaniem do diagnostyki prenatalnej - mozna zrobic prywatnie , mozna miec w ramach ubezpieczenia. Pozdro, W.Gawel

A potem , gdy dzidzius urodzi sie zdrowy, mozna powiedziec : "Miales szczescie , ze byles zdrowy w brzuszku bo gdybys byl chory to bysmy sie ciebie pozbyli" . :-(
Moze jednak warto sie zastanowic nad planowaniem ciazz gdy ryzyko zespolu Downa jest duze a nie od razu polecac mozliwosc aborcji ?
regen

PM Email Poster
bartek177
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 19 2008, 01:51 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 521

CYTAT
Moze jednak warto sie zastanowic nad planowaniem ciazz gdy ryzyko zespolu Downa jest duze a nie od razu polecac mozliwosc aborcji ?

duze - nie duze - oczywiscie mozna sprobowac zrobic badania genetyczne itp. Jednak - gerneralnie mowi sie, ze w spoleczenstwach zidustralizowanych, gdzie kobieta najpierw musi sie wyksztalcic, potem uzyskac jako-taka pozycje zawodowa a nastepnie rodzic dzieci nie ucieknie sie od problemu ciaz w wieku pozniejszym. Warto zwrocic uwage, ze osoba, ktora o porade pyta ma juz jedno zdrowe dziecko nie bedzie to wiec pierwsza ciaza. Ja mam 37 lat i trojke dzieci a jeszcze tez - jesli udaloby mi sie uzyskac jaki taki status materialny w tym beznadziejnym kraju to chcialbym miec jeszcze jedno.
Pozdrowienia
PM Email Poster
MarkoS
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 19 2008, 07:16 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 24

Wladyslaw Gawel napisał
: MOjemu koledze, ginekologowi, tez trafila sie "na starosc" upragniona : coreczka (zona miala 42 lata, on 44). I super.
Moja babcia urodziła dwóch synów, gdy miała 41 i 44 lata. W ten sposób mam dwóch młodszych od siebie, zupełnie zdrowych wujków :) -- Pozdrawiam Maja

PM Email Poster
lucyfer_one
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 20 2008, 03:39 AM

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 286

CYTAT
Wladyslaw Gawel napisał
: MOjemu koledze, ginekologowi, tez trafila sie "na starosc" upragniona : coreczka (zona miala 42 lata, on 44). I super.
Moja babcia urodziła dwóch synów, gdy miała 41 i 44 lata. W ten sposób mam młodszych od siebie, zupełnie zdrowych wujków :)

dwóch
Troche to chore miec mlodszych albo w podobnym wieku wujków. Na szczęscie mój wujek jest ode mnie 25 lat starszy.
PM Email Poster
jamesbondek
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 21 2008, 02:10 AM

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 171

CYTAT
Troche to chore miec mlodszych albo w podobnym wieku wujków. Na szczęscie mój wujek jest ode mnie 25 lat starszy.

Outsidre :
Chyba na Twoje szczęście masz tylko jednego wujka :-P

Pozdrawiam, Kaja
PM Email Poster
mratex
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 21 2008, 02:39 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 464

CYTAT

regen
czy ktos napisal o polecaniu mozliwosci aborcji? Downo niejest wskazaninem do przerwania ciazy. Stwierdzenie ciezkiej wady plodu , uniemozliwiajacej przezycie dziecka po porodzie jest wskazaniem. Ty chyba nie miales nigdy kontaktu z osoba z z. Downa. Stad Twoje uprzedzenia. W.Gawel
PM Email Poster
r2d2
Post: Cixaqxzqa Po 40 Stce Bezpieczna, May 22 2008, 12:09 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 322

Outsidre napisał
: Troche to chore miec mlodszych albo w podobnym wieku wujków.
A co rozumiesz przez stwierdzenie "chore"? Dla mnie to jest akurat zupełnie normalne. Fakt, że nie spotyka się takich sytuacji zbyt często, ale nie rozumiem, co chorego jest w tym, że kobieta urodziła kolejne dziecko w tym samym czasie, co jej córka? Chore byłoby wtedy, gdyby miała to dziecko z np. własnym synem.
: Na szczęscie mój wujek jest ode mnie 25 lat starszy.
Na jakie szczęście? Czy mam rozumieć, że młodsi wujkowie to jakaś hańba, wstyd i żenada? Jeśli tak uważasz, to szczerze mówiąc wcale nie mam ochoty o tym dyskutować.
BTW - masz błąd w nicku. Chyba, że ta literówka była zamierzona.
Pa Maja
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll