Powiązane leki
(opisy)

Silgard (Vaccinum Human Papilloma Virus)

Tagi

foods human mikrofala vegetables eating microwaved food mikrofalowka microwave blood

Fora dyskusyjne

Ból pod kolanem (5)

Poszukuje materiałów i/lub konsultacji z okulistą. (1)

Rozrusznik serca a kontakt z przedmiotami elektrycznymi (3)

mikrofalówka a posiłki (1)

Mikrofalówka

Beve, 28-06-2001, 12:00

Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?

Re: Mikrofalówka | vaccinium macrocarpon, 28-06-2001, 14:21

konserwanty, chyba że używasz świerzych produktów to nie,

albo foilia ?

pzdr

dr Użytkownik "Beve" napisał w wiadomości news:9hev27$a56$1 [at] news.tpi.pl...
Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?

Re: Mikrofalówka | Jacek, 28-06-2001, 14:43



Beve napisał:

Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?
moze nie tyle szkodliwego, ale ostatnio czytalem, ze mikrofalowka niedostatecznie nagrzewa potrawy i nie zabija ewentualnych bakterii znajdujcych sie w produktach zywnosciowych. Gotowanie czy smazenie trwa dluzej i dokonywane jest w wyzszej temperaturze i aktywniej dziala powierzchniowo.

Natromiast kuchenka zagrzewa, odgrzewa potrawy w calej objetosci, tak ze temperatura uzyskiwana na powierzchni nie musi przekraczac 100 st. C. Jacek

Re: Mikrofalówka | Beve, 28-06-2001, 18:07



Użytkownik "Jacek" napisał w wiadomości news:3B3B0A68.46993250 [at] poczta.onet.pl...
moze nie tyle szkodliwego, ale ostatnio czytalem, ze mikrofalowka niedostatecznie nagrzewa potrawy i nie zabija ewentualnych bakterii znajdujcych sie w produktach zywnosciowych. Gotowanie czy smazenie trwa dluzej i dokonywane jest w wyzszej
temperaturze
i aktywniej dziala powierzchniowo.
No właśnie mnie wytłumaczyła koleżanka studiująca technologię żywności że tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło o rakotwórczość). No nic, chyba by coś napisali w Internecie gdyby tak było, a nie znalazłem.

Re: Mikrofalówka | Lukasz Komsta, 29-06-2001, 01:49

Beve wrote:

tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło o rakotwórczość).
Gdzieś widziałem pracę, że nawet woda utleniona jest rakotwórcza i powinna być wycofana (aż mi się przypominają czasy, kiedy postawienie słupów telegraficznych miało spowodować, że krowy stracą mleko). Jak na razie nikt nie przedstawił pracy bezspornie wykazującej jakąkolwiek znaczącą szkodliwość kuchenki mikrofalowej i/lub rodników wytwarzających się w żywności w czasie jej pracy. Być może są jakieś długotrwałe trendy; na to jednak trzeba poczekać i to nasze pokolenie stanie się królikiem doświadczalnym.

Ja w każdym razie zawsze grzeję mleko na pełną moc w mikrofalówce (od kilku lat) i jeszcze żyję :)

* Lukasz Komsta * ICQ 14892426 * * www.luke.eu.org/ *

Re: Mikrofalówka | Noctee, 30-06-2001, 04:13

Przebywanie w jej bezposredniej bliskosci podczas pracy ,poza tym nic Jesli wiesz jak dziala ,to powinno cie to uspokoic .

To nie jest reaktor atomowy i nie napromienia zywnosci promieniami gamma ! Wyluzuj rodniki ,srodniki ,czy ta znajoma oswiecila cie w kwestii udowodnionej ! szkodliwosci substancji powstajacych podczas smazenia kotleta na oleju lub innym tluszczu - nie? no to spytaj o to... W porownaniu z tradycyjna kuchnia mikrofala to luksus bezpieczenstwa ,ale niestety nie wszystko sie da zrobic : lekko wysmazonego steka nie zrobisz !!! Taaa rodniki ... owszem szkodliwe ale jak wspomnialem porownaj szkodliwosc tradycyjnej kuchni...

A tak a'propos to autorytety medyczne Nie chca sie wypowiedziec na temat szkodliwosci mikrofal!!! Moi nauczyciele nie chcieli puscic pary z ust i to ludzie zajmujacy sie szkodliwoscia roznych czynnikow Osobiscie uzywam mikrofalowki od 10ciu z gora lat i nie jestem szczegolnie schorowany :-) Piotr Sowa

Re: Mikrofalówka | , 30-06-2001, 10:44

Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?

Odpowiem krótko. Używałem mikrofalówki dwa lata. Jednak w porównaniu z tradycyjnym sposobem obróbki wychodzi nie tak, czasami wręcz ohyda, i nie jest to spowodowane nieznajomością obsługi. To po prostu źle smakuje, ale, gusta to gusta...

Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl

Re: Mikrofalówka | [benY], 30-06-2001, 14:30

Dokładnie! Kuchenka mikrofalowa ze wzgledu na to, ze gotuje krocej ROZBIJA mniej DNA,RNA i BIAŁEK(a zatem i aminokasow) niz gotowanie ( czyli nie powoduje takiej degeneracji. Pod pojeciem rozbicie mam na mysli denaturacje i delecie, insercie itp.(UWAGA! nie wszystkie pojecia dotycza DNA(RNA) i Białek) ( przeprowadzone testy i zajecia)

Re: Mikrofalówka | Włodek, 30-06-2001, 20:39

Ja używam mikrofalówki od 10-ciu lat i nie stwierdziłem żadnych chorób,wadą mikrofali to że nie wszystko można zrobić smacznie oraz pewne niebespieczęństwo kiedy mikrofalówka jest nieszczelna (przebywając w bezpośredniej bliskości urządzenia)

Włodek

Użytkownik "Noctee" napisał w wiadomości news:9hj5rn$e8h$1 [at] news.tpi.pl...
Przebywanie w jej bezposredniej bliskosci podczas pracy ,poza tym nic Jesli wiesz jak dziala ,to powinno cie to uspokoic .

To nie jest reaktor atomowy i nie napromienia zywnosci promieniami gamma ! Wyluzuj rodniki ,srodniki ,czy ta znajoma oswiecila cie w kwestii udowodnionej ! szkodliwosci substancji powstajacych podczas smazenia
kotleta
na oleju lub innym tluszczu - nie? no to spytaj o to... W porownaniu z tradycyjna kuchnia mikrofala to luksus bezpieczenstwa ,ale niestety nie wszystko sie da zrobic : lekko wysmazonego steka nie zrobisz !!! Taaa rodniki ... owszem szkodliwe ale jak wspomnialem porownaj szkodliwosc tradycyjnej kuchni...

A tak a'propos to autorytety medyczne Nie chca sie wypowiedziec na temat szkodliwosci mikrofal!!! Moi nauczyciele nie chcieli puscic pary z ust i
to
ludzie zajmujacy sie szkodliwoscia roznych czynnikow Osobiscie uzywam mikrofalowki od 10ciu z gora lat i nie jestem szczegolnie schorowany :-) Piotr Sowa

Re: Mikrofalówka | , 02-07-2001, 09:59

Lukasz Komsta wrote in message news:...

Ja w każdym razie zawsze grzeję mleko na pełną moc w mikrofalówce (od kilku lat) i jeszcze żyję :)
( Przepraszam, za tekst tylko w jez. angielskim )

Valentine published the results of this study in Search for Health in the Spring of 1992. But the follow-up information is available only in a later edition, and also in Acres, USA.

In intervals of two to five days, the volunteers in the study received one of the food variants on an empty stomach.

The food variants were: raw milk from a biofarm (no. 1); the same milk conventionally cooked (no. 2); pasteurised milk from Intermilk Berne (no. 3); the same raw milk cooked in a microwave oven (no. 4); raw vegetables from an organic farm (no. 5); the same vegetables cooked conventionally (no. 6); the same vegetables frozen and defrosted in the microwave oven (no. 7); and the same vegetables cooked in the microwave oven (no. 8).

The overall experiment had some of the earmarks of the Pottenger cat studies, except that now human beings were test objects, the experiment's time-frame was shorter, and a new heat form was tested.

Once the volunteers were isolated at the resort hotel, the test began. Blood samples were taken from every volunteer immediately before eating. Then blood samples were taken at defined intervals after eating from the above-numbered milk or vegetable preparations.

Significant changes were discovered in the blood of the volunteers who consumed foods cooked in the microwave oven. These changes included :

- a decrease in all haemoglobin values and cholesterol values, especially the HDL (good cholesterol) and LDL (bad cholesterol) values and ratio.

- Lymphocytes (white blood cells) showed a more distinct short-term decrease following the intake of microwaved food than after the intake of all the other variants.

Each of these indicators point in a direction away from robust health and toward degeneration.

The results of erythrocyte, haemoglobin, haematocrit and leukocyte determinations were at the "lower limits of normal" in those tested following the eating of the microwaved samples. "These results show anaemic tendencies. The situation became even more pronounced during the second month of the study," Hertel added. "And with those decreasing values, there was a corresponding increase of cholesterol values."

NAJCIEKAWSZE JEST JEDNAK TO ( zreszta do przewidzenia ) :

As soon as Hertel and Blanc announced their results, the hammer of authority slammed down on them. A powerful trade organisation, the Swiss Association of Dealers for Electroapparatuses for Households and Industry, known simply as FEA, struck swiftly. They forced the President of the Court of Seftigen, Kanton Bern, to issue a 'gag order' against Hertel and Blanc.

Tego jest jeszcze wiecej. Jerzy Zieba

Re: Mikrofal?ka | , 02-07-2001, 10:13

"Beve" wrote in message news:...

No właśnie mnie wytłumaczyła koleżanka studiująca technologię żywności że tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło o rakotwórczość). No nic, chyba by coś napisali w Internecie gdyby tak było, a nie znalazłem.
Napisali, napisali .... trzeba tylo poszukac :

The following is a summary of the Russian investigations published by the Atlantis Raising Educational Center in Portland, Oregon. Carcinogens were formed in virtually all foods tested. No test food was subjected to more microwaving than necessary to accomplish the purpose, i.e., cooking, thawing, or heating to insure sanitary ingestion. Here's a summary of some of the results:

1. Microwaving prepared meats sufficiently to insure sanitary ingestion caused formation of d-Nitrosodienthanolamines, a well-known carcinogen.

2. Microwaving milk and cereal grains converted some of their amino acids into carcinogens.

3. Thawing frozen fruits converted their glucoside and galactoside containing fractions into carcinogenic substances.

4. Extremely short exposure of raw, cooked or frozen vegetables converted their plant alkaloids into carcinogens.

5. Carcinogenic free radicals were formed in microwaved plants, especially root vegetables.

Decrease in nutritional value Russian researchers also reported a marked acceleration of structural degradation leading to a decreased food value of 60 to 90% in all foods tested. Among the changes observed were: Deceased bio-availability of vitamin B complex, vitamin C, vitamin E, essential minerals and lipotropics factors in all food tested. Various kinds of damaged to many plant substances, such as alkaloids, glucosides, galactosides and nitrilosides. The degradation of nucleo-proteins in meats.

DECREASE IN FOOD VALUE

Microwave exposure caused significant decreases in the nutritive value of all foods researched. The following are the most important findings:

1. A decrease in the bioavailability [capability of the body to utilize the nutriment] of B-complex vitamins, Vitamin C, Vitamin E, essential minerals and lipotropics in all foods;

2. A loss of 60-90% of the vital energy field content of all tested foods;

3. A reduction in the metabolic behavior and integration process capability of alkaloids [organic nitrogen based elements], glucosides and galactosides, and nitrilosides;

4. A destruction of the nutritive value of nucleoproteins in meats;

5. A marked acceleration of structural disintegration in all foods.

6. A degeneration and destabilization of the external energy activated potentials of food utilization within the processes of human metabolism;

7.A degeneration and destabilization of internal cellular membrane potentials while transferring catabolic [metabolic breakdown] processes into the blood serum from the digestive process;

Jerzy Zieba

Re: Mikrofalówka | , 02-07-2001, 10:25

"W?odek" wrote in message news:...
Ja używam mikrofalówki od 10-ciu lat i nie stwierdziłem żadnych chorób,wadą mikrofali to że nie wszystko można zrobić smacznie oraz pewne niebespieczęństwo kiedy mikrofalówka jest nieszczelna (przebywając w bezpośredniej bliskości urządzenia)

Włodek


Ten Reasons to Throw out your Microwave Oven

From the conclusions of the Swiss, Russian and German scientific clinical studies, we can no longer ignore the microwave oven sitting in our kitchens. Based on this research, we will conclude this article with the following:

1). Continually eating food processed from a microwave oven causes long term - permanent - brain damage by "shorting out" electrical impulses in the brain [de-polarizing or de-magnetizing the brain tissue].

2). The human body cannot metabolize [break down] the unknown by-products created in microwaved food.

3). Male and female hormone production is shut down and/or altered by continually eating microwaved foods.

4). The effects of microwaved food by-products are residual [long term, permanent] within the human body.

5). Minerals, vitamins, and nutrients of all microwaved food is reduced or altered so that the human body gets little or no benefit, or the human body absorbs altered compounds that cannot be broken down.

6). The minerals in vegetables are altered into cancerous free radicals when cooked in microwave ovens.

7). Microwaved foods cause stomach and intestinal cancerous growths [tumors]. This may explain the rapidly increased rate of colon cancer in America.

8). The prolonged eating of microwaved foods causes cancerous cells to increase in human blood.

9). Continual ingestion of microwaved food causes immune system deficiencies through lymph gland and blood serum alterations.

10). Eating microwaved food causes loss of memory, concentration, emotional instability, and a decrease of intelligence.

Jerzy Zięba

Re: Mikrofalówka | Jacek, 03-07-2001, 19:43

In intervals of two to five days, the volunteers in the study received one of the food variants on an empty stomach.
Jezeli na pusty zoladek to rozumiem ze rano na sniadanie. A kolejne posilki nie byly juz na czczo i pewnie mogly byc zroznicowane. Chyba ze to byl jeden posilek dziennie ? Jacek

Re: Mikrofal?ka | Jacek, 03-07-2001, 19:45

2. A loss of 60-90% of the vital energy field content of all tested foods;
co to jest za energia wirtalna >? Jacek

Re: Mikrofal?ka | , 03-07-2001, 22:10

On Tue, 03 Jul 2001 17:45:21 +0200, Jacek wrote:
co to jest za energia wirtalna? Jacek

Jesli już, to witalna. Nie ma takiej energii - to slogan reklamowy.

Jacek

Re: Mikrofal?ka | , 07-07-2001, 14:27

jacek [at] localhost.localdomain (Jacek Maciejewski) wrote in message news:...
On Tue, 03 Jul 2001 17:45:21 +0200, Jacek wrote: Jesli już, to witalna. Nie ma takiej energii - to slogan reklamowy.

Jacek
Do slownika Mości Panowie, zanim zaczniecie używać własnej fantazji.

Jerzy Zieba


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.