Powiązane leki
(opisy)

Metizol (Thiamazolum)

Thiamazole Merck (Thiamazolum)

Thyrosan (Propylthiouracilum)

Jodthyrox (Levothyroxinum natricum , Kalium iodidum)

Mimpara (Cinacalcetum)

Eltroxin (Levothyroxinum natricum)

Euthyrox N (Levothyroxinum natricum)

Letrox (Levothyroxinum natricum)

Thyrozol (Thiamazolum)

Jodid (Kalii iodidum)

Tagi

tarczyca michauer niedobor jednostka nadczynnosc stezec prawidlowy ania doctore hormon

Fora dyskusyjne

zobacz Interpretacja wyników (17)

zobacz niskie TSH przy prawidłowych FT3 i FT4 (3)

zobacz NISKIE TSH -FT3,FT4 W NORMIE (0)

zobacz USG czy badanie krwi (9)

zobacz Przeciwciała TPO (10)

zobacz Anemia? Prosze o interpretację (5)

zobacz niedoczynnosc tarczycy (1)

zobacz Podawanie jodu - jakie przeciwskazania (0)

zobacz Niedobór jodu osobno z niedoczynnością (1)

zobacz TSH w ciąży (8)

zobacz Polseptol czy on zaszkodzi przy niedoczynności tarczycy ??? (2)

zobacz Wątpliwość z badaniem krwi (2)

zobacz tarczyca (5)

zobacz Choroby Tarczycy (12)

zobacz hormony tarczycy (1)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » TSH i tarczyca

TSH i tarczyca

, 30-08-2001, 21:45

Jestem ciekawy jakie jest stezenie TSH w krwi zdrowego czlowieka. Tarczyca bezposrednio oddzialywuje z tym hormonem i dlatego poprzez pomiar jego stezenia mozna okreslic czy mamy do czynienia z prawidlowym dzialaniem tarczycy, czy tez wystepuja jakies zaburzenia. Prawidlowe stezenie TSH miesci sie w granicach 0.45 - 5.1. Czy jednak wynik 0.61 nie oznacza nadczynnosci tarczycy i czy powinno sie w takim przypadku rozpoczac leczenie farmakologiczne?

Dzieki za wszelka pomoc, to dla mnie wazne.

Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl

Re: TSH i tarczyca | , 30-08-2001, 22:27

30 sie 2001 Ania Nieszkowska wrote:

1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy)
Lekarzem nie jestem ale znalazlem takie informacje:

"TSH jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgow, kontrolujcym działanie tarczycy. Synteza i stężenie TSH wzrasta w przypadku niedoczynnoci tarczycy. Odwrotnie, gdy tarczyca zaczyna samodzielnie, poza kontrol przysadki wydzielać nadmiar hormonów (nadczynnoć tarczycy), stężenie TSH spada. Dlatego stężenie TSH jest czułym wskanikiem czynnoci hormonalnej tarczycy i powinno być jako pierwsze oznaczane w przypadku każdego podejrzenia zaburzeń czynnoci hormonalnej tarczycy." (zrodlo: www.tarmed.republ...ostyka.html )

2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ?
Jasne, chodzi o mikroUI/ml.

Podane przeze mnie dane mieszcza sie w dolnej granicy normy, ale wedlug mnie swiadczy to o lekkiej nadczynnosci tarczycy. Co o tym sadzicie?

Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl

Re: TSH i tarczyca | doctore, 30-08-2001, 23:58

This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_0624_01C1319E.D8485F60 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1" Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Tu chyba cos nie tak po czesciej o ile dobrze wiem to wystepuje = nadczynnosc a nie niedoczynnosc czyli niedobor tarczycy chyba cos sie = pani Ani pomylilo.

Uzytkownik "Ania Nieszkowska" napisal w wiadomosci = news:3B8E9C27.527D70DF [at] noos.fr... 1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo = wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy)=20 2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja = niestety nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem jakie sa jednostki = ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby wiedzic czy chodzi o duzy niedobor = hormonow tarczycy czy raczej jest to normalne (5% kazdzj populacji jest = troszke "poza norma" laboratoryjna=20 Michauer a =E9crit :=20

Jestem ciekawy jakie jest stezenie TSH w krwi zdrowego czlowieka. = Tarczyca=20 bezposrednio oddzialywuje z tym hormonem i dlatego poprzez pomiar = jego=20 stezenia mozna okreslic czy mamy do czynienia z prawidlowym = dzialaniem=20 tarczycy, czy tez wystepuja jakies zaburzenia. Prawidlowe stezenie = TSH=20 miesci sie w granicach 0.45 - 5.1. Czy jednak wynik 0.61 nie oznacza =

nadczynnosci tarczycy i czy powinno sie w takim przypadku rozpoczac=20 leczenie farmakologiczne?=20 Leczenie o ile wiem rozpoczyna sie ponizej dolnej granicy normy ale = nie jestem endokrynologiem wiec moge sie mylic. Doctore

Dzieki za wszelka pomoc, to dla mnie wazne.=20

--=20 Michal Nejman (Michauer)=20 mailto:abit [at] retsat1.com.pl

------=_NextPart_000_0624_01C1319E.D8485F60 Content-Type: text/html; charset="iso-8859-1" Content-Transfer-Encoding: quoted-printable



Tu chyba cos nie tak po czesciej o ile = dobrze wiem to=20 wystepuje nadczynnosc a nie niedoczynnosc czyli niedobor tarczycy chyba = cos sie=20 pani Ani pomylilo.  

Użytkownik "Ania Nieszkowska" <nieszkow [at] noos.fr> napisał = w wiadomości=20 news:3B8E9C27.527D70DF [at] noos.fr...1/=20 "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo = wyjatkowo=20 zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy) 2/ Moglbys = napisac w=20 jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja niestety nie mieszkam w = Polsce i=20 nie za bardzo wiem jakie sa jednostki ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby = wiedzic=20 czy chodzi o duzy niedobor hormonow tarczycy czy raczej jest to = normalne (5%=20 kazdzj populacji jest troszke "poza norma" laboratoryjna=20 Michauer a =E9crit :=20 Jestem ciekawy jakie jest stezenie TSH w krwi zdrowego = czlowieka.=20 Tarczyca bezposrednio oddzialywuje z tym hormonem i dlatego = poprzez=20 pomiar jego stezenia mozna okreslic czy mamy do czynienia z = prawidlowym=20 dzialaniem tarczycy, czy tez wystepuja jakies zaburzenia. = Prawidlowe=20 stezenie TSH miesci sie w granicach 0.45 - 5.1. Czy jednak wynik = 0.61=20 nie oznacza nadczynnosci tarczycy i czy powinno sie w takim = przypadku=20 rozpoczac leczenie farmakologiczne? Leczenie  o ile wiem rozpoczyna sie poniżej dolnej = granicy normy=20 ale nie jestem endokrynologiem wiec moge sie mylic. Doctore   Dzieki za wszelka pomoc, to dla mnie wazne.=20 -- Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl

------=_NextPart_000_0624_01C1319E.D8485F60--

Re: TSH i tarczyca | Ania Nieszkowska, 31-08-2001, 00:03



--------------488F7EF3E4A3C9287A36EAE2 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1 Content-Transfer-Encoding: 8bit

1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy) 2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja niestety nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem jakie sa jednostki ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby wiedzic czy chodzi o duzy niedobor hormonow tarczycy czy raczej jest to normalne (5% kazdzj populacji jest troszke "poza norma" laboratoryjna

Michauer a crit :

Jestem ciekawy jakie jest stezenie TSH w krwi zdrowego czlowieka. Tarczyca bezposrednio oddzialywuje z tym hormonem i dlatego poprzez pomiar jego stezenia mozna okreslic czy mamy do czynienia z prawidlowym dzialaniem tarczycy, czy tez wystepuja jakies zaburzenia. Prawidlowe stezenie TSH miesci sie w granicach 0.45 - 5.1. Czy jednak wynik 0.61 nie oznacza nadczynnosci tarczycy i czy powinno sie w takim przypadku rozpoczac leczenie farmakologiczne?

Dzieki za wszelka pomoc, to dla mnie wazne.

Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl
--------------488F7EF3E4A3C9287A36EAE2 Content-Type: text/html; charset=us-ascii Content-Transfer-Encoding: 7bit

1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy) 2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja niestety nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem jakie sa jednostki ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby wiedzic czy chodzi o duzy niedobor hormonow tarczycy czy raczej jest to normalne (5% kazdzj populacji jest troszke "poza norma" laboratoryjna Michauer a écrit : Jestem ciekawy jakie jest stezenie TSH w krwi zdrowego czlowieka. Tarczyca bezposrednio oddzialywuje z tym hormonem i dlatego poprzez pomiar jego stezenia mozna okreslic czy mamy do czynienia z prawidlowym dzialaniem tarczycy, czy tez wystepuja jakies zaburzenia. Prawidlowe stezenie TSH miesci sie w granicach 0.45 - 5.1. Czy jednak wynik 0.61 nie oznacza nadczynnosci tarczycy i czy powinno sie w takim przypadku rozpoczac leczenie farmakologiczne? Dzieki za wszelka pomoc, to dla mnie wazne. -- Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl

--------------488F7EF3E4A3C9287A36EAE2--

Re: TSH i tarczyca | doctore, 31-08-2001, 00:24

JA myślę że jest w porzadku i nie trzeba nic na razie robic mozna jednak jeszcze oznaczyC T3 i T4 jezeli tu beda nadwyzki to wtedy mozna powiedziec ze jest nadzczynnosc . Na razie mysle ze jest eutyreoza czyli norma. Co prawda warto by oznaczyc hormony za jakies 1/2 roku celem ontroli czy nie dochodzi do nadczynnosci.

Pozdrawiam Doctore.

Użytkownik "Michauer" napisał w wiadomości news:9mm7k0$rpq$2 [at] kujawiak.man.lodz.pl...
30 sie 2001 Ania Nieszkowska wrote:

Lekarzem nie jestem ale znalazlem takie informacje:

"TSH jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgow, kontrolujcym działanie tarczycy. Synteza i stężenie TSH wzrasta w przypadku niedoczynnoci tarczycy. Odwrotnie, gdy tarczyca zaczyna samodzielnie,
poza
kontrol przysadki wydzielać nadmiar hormonów (nadczynnoć tarczycy), stężenie TSH spada. Dlatego stężenie TSH jest czułym wskanikiem czynnoci hormonalnej tarczycy i powinno być jako pierwsze oznaczane w przypadku każdego podejrzenia zaburzeń czynnoci hormonalnej tarczycy." (zrodlo: www.tarmed.republ...ostyka.html )

Jasne, chodzi o mikroUI/ml.

Podane przeze mnie dane mieszcza sie w dolnej granicy normy, ale wedlug mnie swiadczy to o lekkiej nadczynnosci tarczycy. Co o tym sadzicie?

Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl

Re: TSH i tarczyca | doctore, 31-08-2001, 01:18



Użytkownik "kpecak" napisał w wiadomości news:9mmbip$nnj$1 [at] news.onet.pl...
Radziłbym oznaczyc FT3 i FT4- ich wartosc diagnostyczna jest lepsza.


Racja zapomnialem ale sie tym nie zajmuje Poza tym tnij cytaty

Doctore

Re: TSH i tarczyca | kpecak, 31-08-2001, 01:35

Radziłbym oznaczyc FT3 i FT4- ich wartosc diagnostyczna jest lepsza.

Użytkownik "doctore" napisał w wiadomości news:9mm8ie$k9s$1 [at] news.onet.pl...
JA myślę że jest w porzadku i nie trzeba nic na razie robic mozna jednak jeszcze oznaczyC T3 i T4 jezeli tu beda nadwyzki to wtedy mozna
powiedziec
ze jest nadzczynnosc . Na razie mysle ze jest eutyreoza czyli norma. Co prawda warto by oznaczyc hormony za jakies 1/2 roku celem ontroli czy
nie
dochodzi do nadczynnosci.

Pozdrawiam Doctore.

Użytkownik "Michauer" napisał w wiadomości news:9mm7k0$rpq$2 [at] kujawiak.man.lodz.pl... poza
czynnoci


Re: TSH i tarczyca | Ania Nieszkowska, 31-08-2001, 01:46

W zupelnosci sie zgadzam: teraz bym uzupelnila bilan przez T3 i T4 i zrobilabym za kilka miesiecy kontrole. Dobrze by bylo jednak zobaczyc lekarza zeby ocenil cala rzecz klinicznie badaniem przedmiotowym (poszukal objawow ewentualnej nadczynnosci tarczyct: przyspieszonej akcji serca, potow itd....) i obmacal szyjke pacjeta (Basedow...) Niestety przez internet to nie wychodzi Pozdrowienia Ania

doctore a crit :

JA myślę że jest w porzadku i nie trzeba nic na razie robic mozna jednak jeszcze oznaczyC T3 i T4 jezeli tu beda nadwyzki to wtedy mozna powiedziec ze jest nadzczynnosc . Na razie mysle ze jest eutyreoza czyli norma. Co prawda warto by oznaczyc hormony za jakies 1/2 roku celem ontroli czy nie dochodzi do nadczynnosci.

Pozdrawiam Doctore.

Re: TSH i tarczyca | Ania Nieszkowska, 31-08-2001, 02:51



--------------D0897F2C98BCADA2F2F70210 Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1 Content-Transfer-Encoding: 8bit

Oczywiscie masz racje. Przeczytalam w jak pijackim widzie 6.1 zamiast 0.61 tak ze z mozliwej nadczynnosci zrobila sie niedoczynnosc. Sorry Ania

doctore a crit :

Tu chyba cos nie tak po czesciej o ile dobrze wiem to wystepuje nadczynnosc a nie niedoczynnosc czyli niedobor tarczycy chyba cos sie pani Ani pomylilo.

U?ytkownik "Ania Nieszkowska" napisa? w wiadomo?ci news:3B8E9C27.527D70DF [at] noos.fr...1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy) 2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja niestety nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem jakie sa jednostki ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby wiedzic czy chodzi o duzy niedobor hormonow tarczycy czy raczej jest to normalne (5% kazdzj populacji jest troszke "poza norma" laboratoryjna

--------------D0897F2C98BCADA2F2F70210 Content-Type: text/html; charset=us-ascii Content-Transfer-Encoding: 7bit

Oczywiscie masz racje. Przeczytalam w jak pijackim widzie 6.1 zamiast 0.61 tak ze z mozliwej nadczynnosci zrobila sie niedoczynnosc. Sorry Ania doctore a écrit :

Tu chyba cos nie tak po czesciej o ile dobrze wiem to wystepuje nadczynnosc a nie niedoczynnosc czyli niedobor tarczycy chyba cos sie pani Ani pomylilo.  U?ytkownik "Ania Nieszkowska" <nieszkow [at] noos.fr> napisa? w wiadomo?ci news:3B8E9C27.527D70DF [at] noos.fr...1/ "Nadwyzka" TSH to niedobor tarczycy a nie nadczynnosc (bardzo wyjatkowo zdaza sie na odwrot, ok 1% na oko chorob tarczycy) 2/ Moglbys napisac w jakich jednostkach to jest to stezenie ? Ja niestety nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem jakie sa jednostki ("mg/ml, IU/L"? ) uzywane, zeby wiedzic czy chodzi o duzy niedobor hormonow tarczycy czy raczej jest to normalne (5% kazdzj populacji jest troszke "poza norma" laboratoryjna

--------------D0897F2C98BCADA2F2F70210--

Re: TSH i tarczyca | Tomasz Bandurski, 31-08-2001, 10:00



Uzytkownik "Ania Nieszkowska" napisal w wiadomosci news:3B8EB449.6EF14724 [at] noos.fr...
W zupelnosci sie zgadzam: teraz bym uzupelnila bilan przez T3 i T4 i
zrobilabym
za kilka miesiecy kontrole. Dobrze by bylo jednak zobaczyc lekarza zeby
ocenil
cala rzecz klinicznie badaniem przedmiotowym (poszukal objawow ewentualnej nadczynnosci tarczyct: przyspieszonej akcji serca, potow itd....)
O wlasnie, zwroc uwage na objawy kliniczne (ale bez hipochondrii): jak wyzej + poczucie ciaglego nieprzyjemnego napiecia, trudnosci ze spaniem, uczucie kolatania serca, utrata kondycji fizycznej, drzenie rak (wyciagnij rece prze siebie i lekko roztaw palce) biegunki. Oczywiscie dobrze byloby wykonac oznaczenie FT3 i FT4 i przy okazji powtorzyc TSH. Wynik TSH ewentualnie powtorzyc za ok. 3 miesiace. W razie watpliwosci nic nie zastapi wizyty u lekarza.

T. Bandurski

Re: TSH i tarczyca | , 31-08-2001, 16:27

Poczekam jakies pol roku, potem zrobi sie jeszcze raz TSH. Na razie nie ma zadnych objawow nadczynnosci tarczycy, wiec nie ma sie czym martwic. :) Dzieki za fachowe porady.

Michal Nejman (Michauer) mailto:abit [at] retsat1.com.pl


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Chcę mieć zdrową tarczycę Chcę mieć zdrową tarczycę
 
Cholesterol - cichy zabójca Cholesterol - cichy zabójca
 
Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cukrzyca Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cukrzyca
 
Podwyższone steżenie cholesterolu. Profilaktyka i właściwa kuracja Podwyższone steżenie cholesterolu. Profilaktyka i właściwa kuracja
 
Jak radzić sobie z chorobami tarczycy Jak radzić sobie z chorobami tarczycy