Powiązane leki
(opisy)

Cellastar 253

Cell-Stop

Slim Trio

Dicoman

ProGlucan

Intraglobin F (Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum)

Apo-Clodin (Ticlopidini hydrochloridum)

Nefro Protect

Darob (Sotaloli hydrochloridum)

Astaxin

Tagi

powstawac europ dieta tluszcz zachorowac badac populacja ryzyko tanchou zboze

Fora dyskusyjne

biorąc leki hormonalne można zachorować na nowotwór (4)

Brak energii, nerwowość, mdłości. (3)

ODCZULANIE (15)

Rak Trzustki (2)

Angina (8)

Choroba genetyczna (5)

Prawdopodobieństwo zachorowania (3)

Szczepienia (1)

fobia... (5)

badanie genetyczne (1)

hormony a rak piersi (0)

refluks - a objawy (3)

Dieta po usunięciu guza jelita grubego (1)

Problemy zdrowotne populacji w wieku 6-8r.ż. (0)

klniki onkologiczne w Europie (1)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » roślinożerność, a rak

roślinożerność, a rak

Leszek Serdyński, 25-11-2001, 02:15

www.paleodiet.com/cancer.txt

Jest na tej stronie poniższy tekst. Co medycy na to?

"Czy dieta wegetariańska przyczynia się do powstawania i rozwoju raka?

Franchesci S, et.al.; "Wpływ podaży makroskładników pokarmowych na ryzyko zachorowania na raka piersi". Lancet 1996;347 (9012) : 1351-6

Badania przeprowadzone zostały na grupie osób należących do populacji włoskiej cechującej się niską świadomością występowania związku pomiędzy składem diety a powstawaniem raka. Pozwoliło to zmniejszyć wpływ przekonań dotyczących tego zagadnienia na wyniki badań. Okazało się, że ryzyko zachorowania na raka piersi malało wraz ze wzrostem spożycia tłuszczu, podczas gdy rosło przy zwiększonej podaży węglowodanów.

Lutz, W.J., "Kolonizacja Europy i nasze zachodnie choroby", Hipotezy medyczne, tom 45, strony 115-120, 1995.

Jako poparcie powyższego, dr Lutz, w obliczu badań epidemiologicznych, które nie dostarczyły dowodów na poparcie przekonania, że spożycie tłuszczu jest główną przyczyną chorób układu krwionośnego i raka, we własnym zakresie przeszukał dane epidemiologiczne. Wyniki tych poszukiwań pokazują bardzo wyraźnie odwrotnie proporcjonalną zależność pomiędzy występowaniem tych schorzeń, a ilością czasu, jaką ludzie zamieszkujący dany rejon Europy mieli aby przystosować się do diety wysokowęglowodanowej, związanej z zapoczątkowaną na Bliskim Wschodzie uprawą zbóż, która powoli rozprzestrzeniała się na obszarze całej Europy.

Ale te wiadomości nie są niczym nowym. W książce Vilhjalmura Stefanssona ("Rak, choroba cywilizacyjna" 1960; Hill i Wang, Nowy York, NY.) czytamy, iż Stanisław Tanchou "(...) podał pierwszy sposób na określenie ryzyka zachorowalności na raka. Był on oparty na danych dotyczących spożywania zbóż i okazał się pozwalać na dokładne wyliczenie ilości zachorowań na raka w głównych miastach Europejskich. Im więcej spożywanego zboża, tym wyższa zachorowalność na raka". Praca Tanchou została przedstawiona Paryskiemu Towarzystwu Medycznemu w 1843 roku. Tanchou twierdził także, że rak prawdopodobnie nie występował nigdy w populacjach łowców-zbieraczy, co zapoczątkowało badania nad takimi populacjami, znanymi misjonarzom oraz odkrywcom nowych ziem. Badania te były prowadzone aż do Drugiej Wojny Światowej, kiedy to ostatnie dziko żyjące plemiona w Arktyce i w Australii zostały poddane "cywilizacji". Nigdy nie spotkano się z żadnym przypadkiem raka wśród którejkolwiek spośród badanych populacji, choć po ich dostosowaniu się do diety "cywilizowanej", jego występowanie stało się powszechne.

Niedawno Bruce Aimes z Uniwersytetu w Berkeley (Kalifornia), opublikował serię artykułów na temat przyczyn powstawania raka w piśmie "Nauka" (#236,238,240), z których jeden (w #238, z 18 grudnia 1987) nosi tytuł "Dieta paleolityczna, ewolucja i czynniki rakotwórcze".

Czy można zrobić coś z rakiem po tym jak już zostanie wykryty? Tak, według Aajonusa Vonderplanitza. W swojej książce "Chcemy żyć: zdrowo i poza zasięgiem chorób i śmierci (fakty)" jako lek na raka zaleca dietę złożoną z surowego mięsa z mięśni, bogatą w tłuszcz i pozbawioną warzyw. Po latach spędzonych na różnych dietach wegetariańskich, doświadczając w tym czasie stałego pogarszania się stanu swojego zdrowia, wyleczył się z raka tą właśnie dietą."

Re: roślinożerność, a rak | sleepindog, 26-11-2001, 03:43

ok tylko ze statystyki moga byc bardzo bledne przy jednej probie (tutaj wloszki) dlatego z reguly prowadzi sie kilka-kilkadziesiat a nawet kilkaset prob w roznych warunkach zeby badanie statystyczne uznac za wiarygodne.



Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Jak zapobiegać rakowi piersi Jak zapobiegać rakowi piersi
 
Leczenie odleżyn i ran przewlekłych Leczenie odleżyn i ran przewlekłych
 
Stop dla raka! Stop dla raka!
 
Kalorie i tłuszcze. Atlas Kalorie i tłuszcze. Atlas
 
Dieta bez zbóż Dieta bez zbóż