Powiązane leki
(opisy)

Angiolip (Simvastatinum)

Apo-Simva (Simvastatinum)

Atoris (Atorvastatinum)

Atorvasterol (Atorvastatinum)

Atorvox (Atorvastatinum)

Atractin (Atorvastatinum)

Atrox (Atorvastatinum)

Cardin (Simvastatinum)

Corator (Atorvastatinum)

Egilipid (Simvastatinum)

Tagi

mmol calkowity pozadac cholesterol stosunek wzrost prawidlowy stezec wartosc wskaznik

Fora dyskusyjne

zobacz Wyniki badań i nadciśnienie (9)

zobacz badania moczu/krwi (1)

zobacz niski poziom limfocytow - 5,7% (norma 20-45) (3)

zobacz Pieczenie i ból nerki wyniki badań (1)

zobacz analiza wyników Ige. (1)

zobacz Dla Mnie bardzo ważne badania krwi (0)

zobacz Obecość bilirubiny (1)

zobacz Wysokie trójglicerydy przy LDL w normie (3)

zobacz wynik badań (2)

zobacz Prawidłowa objętość tarczycy (3)

zobacz Wyniki Krwi (3)

zobacz Citalopram Prosze o szybką pomoc (1)

zobacz morfologia krwi (7)

zobacz Zyrtec (0)

zobacz interpretacja wyników krwi. (4)

cholesterol

Kropelka, 12-09-2002, 17:14

Jaki powinien byc stosunek "dobrego" cholesterolu do "zlego" Od wielu lat (od dziecinstwa) przy wszystkich badaniach (a robie je co kilka miesiecy) zawsze mam za wysoki Na przyklad ostatnio:

cholesterol Norma calkowity 5,2 mmol/l 3.6-6.0 HDL 1,0 mmol/l 1.0-4.9 LDL 3,7 mmol/l 0.0-3.5 Triglicerydy 1,02mmol/l 0.46-1.68

No niby nie jest taki strasznie duzy ale zawsze jest go troche za duzo. Zaczelo sie od tego jak w wieku 9 lat mialam ponad 300 (nie pamietam jakich jednostek). Wiec jaki powinien byc stosunek HDL do LDL (czy odwrotnie?) i czy mam sie czym martwic? Dodam ze mam 21 lat i nie chcialabym w wieku 30 miec zawal!!! Kropelka

Re: cholesterol | Mariusz Maksiński, 12-09-2002, 21:24



Użytkownik "Kropelka" napisał w wiadomości news:alq40g$qdv$1 [at] news.tpi.pl...
Jaki powinien byc stosunek "dobrego" cholesterolu do "zlego" Od wielu lat (od dziecinstwa) przy wszystkich badaniach (a robie je co
kilka
miesiecy) zawsze mam za wysoki Na przyklad ostatnio:

cholesterol Norma calkowity 5,2 mmol/l 3.6-6.0 HDL 1,0 mmol/l 1.0-4.9 LDL 3,7 mmol/l 0.0-3.5 Triglicerydy 1,02mmol/l 0.46-1.68

No niby nie jest taki strasznie duzy ale zawsze jest go troche za duzo. Zaczelo sie od tego jak w wieku 9 lat mialam ponad 300 (nie pamietam
jakich
jednostek). Wiec jaki powinien byc stosunek HDL do LDL (czy odwrotnie?) i czy mam sie czym martwic? Dodam ze mam 21 lat i nie chcialabym w wieku 30 miec zawal!!! Kropelka

Podobny problem pojawia sie kilkka razy na forum. Tak więc przytocze tutaj swoje archiwum, na którym sie wiele razy wypowiadałem

oto 2 przykładowe teksty:

----- Original Message -----

From: "Maniacus"

To:

Sent: Tuesday, August 14, 2001 12:00 AM

Subject: Przepraszam, ze pisze do Pana, a nie na grupe

...ale niestety mam problem z serwerem newsowym
domyslam sie ze juz wielokrotnie odpowiadal Pan na podobe pytania, ale w
chwili wolnego czasu bylbym wdzieczny za komentarz, chcialbym sie
dowiedziec

mozliwie najwiecej ( a z wyksztalcenia bedzie ze mnie elektronik :)
otoż to badanie krwi :))
okaz : Kobieta :)) , lat 22, wzrost 170cm, waga 55kg , niepalaca,
niepijąca

,subiektywnie ..okaz zdrowia i urody:)
wskaznik aterogennosci = 33%
cholest.caly: 261mg/dl
hdl- chol. 88
ldl 158
triglicerydy 73
zaniepokoila mnie wysoka ilosc ch. , chyba ponad norme
nie mieslismy jeszcze czasu skonusltowac sie z lekarzem (wakacje),ale
chcialbym sie czegos dowiedziec,
bylbym wdzieczny za komnetarz
sluze rowniez swoja wiedza, jesli tylko bede mogl w czyms pomoc :)
Dziekuje z góry


Witam.

Bardzo wiele osób pisze do mnie na adres prywatny niż na grupę [co mnie

bardzo cieszy, że mogę im w czymś pomóc :)]

Podobną prośbę również otrzymałem kilka dni temu od młodej kobiety, również

wyglądającą na "okaz zdrowia i urody" i z podwyższonym cholesterolem.

Stosunek masy ciała do wysokości wzrostu u tej Pani mieści się w normie.

Jedynie wskaźnik BMI (Body Mass Index) wynoszący w tym przypadku 19,0 kg/m2

oznacza niedowagę (norma od 15,0-19,9 kg/mm2). Prawidłowa waga przy tym

wzroście to 58-72 kg. Wskaźnik ten dobrze oddaje relację pomiędzy masą ciała

a wzrostem.

Według najnowszych badań, pożądany poziom cholesterolu wynosi poniżej 200

mg/dl (5,2 mmol/l). Warto zwrócić uwagę, że przy stężeniu poniżej 200 mg/dl,

zależność śmiertelności i wywołanych chorób

od poziomu cholesterolu jest stosunkowo mała, natomiast, szybko rośnie w

miarę wzrostu poziomu cholesterolu, szczególnie przy poziomach powyżej 250

mg/dl (6,5 mmol/l). Również prawidłowa wartość frakcji całkowitego

cholesterolu ("dobrego" cholesterolu HDL), oscyluje w wartościach 35-80

mg/dl (0,9-2,1 mmol/l).

Spadek stężenia cholesterolu HDL poniżej 35 mg/dl, związany jest ze

zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca(miażdżyca). To samo odnosi

się do TG ( trójglicerydów). Wartością pożądaną jest poniżej 200 mg/dl (5,6

mmol/l) oznacza znaczną hipertrójglicerydemię, co przy wartości powyżej 1000

mg/dl stanowi zagrożenie ostrego zapalenia trzustki (potocznie OZT).

Z wyniku laboratoryjnego wynika, że podwyższony jest poziom cholesterolu

całkowitego oraz jego frakcji (cholesterolu HDL i LDL). Natomiast poziom TG

jest w normie.

Co do wskaźnika aterogennosci (wskaźnik miażdżycorodny) wynoszący 33%, moje

laboratorium tego badania nie robi, więc na jego temat się raczej nie

wypowiem (nie znam jego norm).

Przyczyn podwyższenia CH całkowitego jest wiele:

przyczyny pierwotne ( rodzinne lipidemie) występujące u całej rodzimy (chodź

nie koniecznie u wszystkich), zaburzenia genetyczne ( wrodzone) gospodarki

lipidowej. Do zaburzeń wtórnych (nabytych) należą : choroby wątroby,

niektóre choroby nerek, trzustki, niektóre leki.

Do podwyższenia się "dobrego" (antymiażdzycowy) cholesterolu HDL dochodzi

podczas dużej i regularnej aktywności fizycznej oraz po niektórych lekach

obniżających lipidy. Ponieważ jest to ten "dobry " cholesterol HDL, który

bierze udział w transporcie powrotnym cholesterolu do wątroby a tam, z niej

następuje synteza hormonów sterydowych, kwasów żółciowych, nie stanowi

żadnego zagrożenia. Jedynie jego spadek ,a nie wzrost jest przyczyną wielu

chorób ( miażdżyca).

Natomiast tego "złego" cholesterolu LDL ( odpowiadającego za choroby układu

krążenia) jest powyżej normy. Wartością pożądaną LDL jest poniżej 135 mg/dl

( Zastanawiam się co mogło wywołać takie oto wyniki:

norma
cholesterol całkowity 262 mg/dl do 239
cholesterol HDL 48 mg/dl pow 205
trójglicerydy 234 mg/dl do 165
Mam 21 lat, jestem kobiet, 62kg, 170cm. Od pocztku wakacji żywię sie
głównie letnimi warzywami (pomidorki, papryka, cebula, kabaczek, kapusta
itp), czarnym chlebem, ryżem. Nie używam żadnych smarowideł do chleba
(masła

czy margaryny). Z mięs tylko piersi kurze. Nie piję alkoholu ani kawy.
Codziennie w pracy zjadam jednego czekoladowego batonika.
Reszta wyników w normie, oprócz Mg (2.12 mg/dl).
Czy to możliwe, że przy takiej diecie jeden batonik dziennie załatwił mnie
na cacy???
Czy w ogóle w moim wieku takie wyniki są możliwe?
Będę wdzięczna za wszelkie wyjaśnienia.
Lekko zdezorientowana Monika


Witam.

Chciałbym nieco wypowiedzieć się na temat tych norm. To laboratorium ma

chyba jeszcze stare wartości referencyjne (czyli normy), gdyż według

najnowszych badań Organizacji Zdrowotnych zajmujących się badaniami

zależności poziomu cholesterolu od miażdżycy i od śmierci, pożądany poziom

cholesterolu wynosi poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l). Warto zwrócić uwagę, że

przy stężeniu poniżej 200 mg/dl, zależność śmiertelności i wywołanych chorób

od poziomu cholesterolu jest stosunkowo mała, natomiast, szybko rośnie w

miarę wzrostu poziomu cholesterolu, szczególnie przy poziomach powyżej 250

mg/dl (6,5 mmol/l). Również prawidłowa wartość frakcji całkowitego

cholesterolu (cholesterolu HDL), oscyluje w wartościach 35-80 mg/dl

(0,9-2,1 mmol/l). To, co powyżej przy HDL Pani pisze ("norma HDL: pow. 205"

i to jeszcze bez jednostek) jest jakimś błędem!.

Cholesterol HDL jest lipoproteiną (czyli coś w rodzaju białka zawierającego

tłuszcz) o wysokiej gęstości 1,06-1,2 g/ml zawierającego ok. 17 %

cholesterolu i aż do ok. 50 % białka, która bierze udział w transporcie

powrotnym cholesterolu do wątroby a tam, z niej następuje synteza hormonów

sterydowych, kwasów żółciowych. Spadek stężenia cholesterolu HDL poniżej 35

mg/dl, związany jest ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej

serca(miażdżyca). To samo odnosi się do TG ( trójglicerydów). Wartością

pożądaną jest poniżej 200 mg/dl (5,6 mmol/l) oznacza

znaczną hipertrójglicerydemię, co przy wartości powyżej 1000 mg/dl stanowi

zagrożenie ostrego zapalenia trzustki (potocznie OZT). Poziom Mg nie

wykracza poza normę.

Według standartowych norm laboratoryjnych (Z. Jakubowski. J. Kabata),

prawidłowy poziom Mg wynosi: 0.8-1.0 mmol/l (1.9-2.5 mg/dl).

Zarówno stosunek masy ciała do wysokości, jak i wskaźnik BMI (Body Mass

Index) wynoszący u Pani 21,5 kg/m2 mieści się w normie. Wskaźnik ten dobrze

oddaje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem.

Z tego co tu wynika, odżywa się Pani raczej prawidłowo ( owoce, warzywa,

ciemne pieczywo... itp.). Nie sądzę żeby jeden batonik mógł być powodem

takich wyników. Z wyników wynika, że ma Pani podwyższony poziom cholesterolu

i TG. Takie zaburzenia w gospodarce lipidowej nazywamy dyslipoproteinemią

( w tym przypadku mamy odczynienia z hiperlipoproteinemią- podwyższenie

poziomu Cholesterolu całkowitego i TG). Takie zaburzenia mogą mieć charakter

zarówno pierwotny, ( czyli wrodzone, genetycznie zaburzenia gospodarki

lipidowej,[które mogą, ale nie muszą wywoływać groźnych skutków] często

(genetycznie) występujące u całej rodziny: tzw. "rodzinna hiperlipidemia"),

jak i wtórne (nabyte).

Tak, więc, aby określić przyczynę takiego zaburzenia. Należy najpierw

stwierdzić, czy to zaburzenie ma charakter pierwotny czy nabyty (czy

wcześniej miała Pani też taki wysoki poziom CH (cholesterolu) i TG?, czy po

raz pierwszy robi Pani sobie takie badania?).

Ponieważ wiele ludzi od zawsze ma podwyższony poziom cholesterolu

całkowitego, inni trójglicetydów, co nie zawsze musi wywoływać groźne skutki

uboczne, (ale na pewno należą do grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia u

nich wielu chorób serca).

Zaburzenia gospodarki lipidowej mogą być również wynikiem innych chorób. Np:

hipoalbuminemia pochodzenia nerkowego lub jelitowego (spadek poziomu białka

albuminy we krwi), co prowadzi do wzrostu CH i TG. Wszelkie zespoły

nerczycowe, cukrzyca, choroby wątroby (zapalenie wątroby, holestaza),

trzustki. Przyjmowanie doustnie środków antykoncepcyjnych może powodować

zaburzenia w katabolizmie cholesterolu ( głównie frakcji LDL i IDL).

Należy udać się do lekarza i rozpocząć leczenie. Na rynku jest wiele leków

obniżających cholesterol i TG. Bez recepty dostępny jest np.: Trienyl,

Cynarein. Inne są na receptę.

Mariusz Maksiński - Analityk medyczny.

Re: cholesterol | Klasyk, 12-09-2002, 21:54

On Thu, 12 Sep 2002 15:14:02 +0200, "Kropelka" wrote:

Jaki powinien byc stosunek "dobrego" cholesterolu do "zlego" Od wielu lat (od dziecinstwa) przy wszystkich badaniach (a robie je co kilka miesiecy) zawsze mam za wysoki Na przyklad ostatnio:

cholesterol Norma calkowity 5,2 mmol/l 3.6-6.0
czyli 201mg/dl

HDL 1,0 mmol/l 1.0-4.9
39 mg/dl

LDL 3,7 mmol/l 0.0-3.5
143 mg/dl

Triglicerydy 1,02mmol/l 0.46-1.68
90 mg/dl



No niby nie jest taki strasznie duzy ale zawsze jest go troche za duzo. Zaczelo sie od tego jak w wieku 9 lat mialam ponad 300 (nie pamietam jakich jednostek).
wlasnie mg/dl

Wiec jaki powinien byc stosunek HDL do LDL (czy odwrotnie?) i czy mam sie czym martwic?
" Stezenia HDL-chol ponizej 31 mg/dl (0,8 mmol/l) u mezczyzn i 39 mg/dl (1,0 mmol/l) u kobiet uwaza sie za bardzo niskie. Pozadane sa stezenia co najmniej 58 mg/dl (1,5 mmol/l) u mezczyzn i 66 mg/dl (1,7 mmol/l) u kobiet. Stosunek TC/HDL-chol powyzej 5 stanowi czynnik zagrozenia." TC - chol. calkowity

W tym przypadku masz 5,2. Jednak z cholesterolem ponizej 250 (masz 201) nie licz na to, ze w Polsce ktos podejmie sie leczenia, zwlaszcza jesli nie masz dodatkowo nadcisnienia, cukrzycy, nadwagi. Rozumiem, ze prowadzisz zdrowa diete? Jesli chcesz podniesc HDL to nalezy rzucic palenie i prowadzic intensywnie sportowy tryb zycia. Pytal sie tu kiedys maniak rowerowy o interpretacje wynikow, mial: Cholesterol całkowity: 158mg/dl (n 150-200) HDL: 76mg/dl (n 30-60) LDL: 72mg/dl (n < 135) TG: 51mg/dl (n 60 - 150)

Dodam ze mam 21 lat i nie chcialabym w wieku 30 miec zawal!!!
Moj kuzyn mial 350 mg/dl i mial 1 zawal w wieku 39 lat. Oczywiscie o cholesterolu dowiedzial sie dopiero po zawale.



Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Cholesterol - cichy zabójca Cholesterol - cichy zabójca
 
Podwyższone steżenie cholesterolu. Profilaktyka i właściwa kuracja Podwyższone steżenie cholesterolu. Profilaktyka i właściwa kuracja
 
Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych
 
Cukrzyca typu II. Zawróć proces chorobowy w sposób naturalny, schudnij i odzyskaj zdrowie Cukrzyca typu II. Zawróć proces chorobowy w sposób naturalny, schudnij i odzyskaj zdrowie
 
Co warto wiedzieć o homeopatii Co warto wiedzieć o homeopatii