Powiązane leki
(opisy)

Somatuline Autogel (Lanreotidum)

Somatuline PR (Lanreotidum)

Bromergon (Bromocriptinum)

Parlodel (Bromocriptinum)

Depo-Provera (Medroxyprogesteroni acetas)

Feminon N

Norprolac (Quinagolidum)

Bromocorn (Bromocriptinum)

Dostinex (Cabergolinum)

Ergolaktyna (Bromocriptinum)

Tagi

jackie niski wynik hormon cykl bromergon gruczolak przysadka bromergonu prolaktyna

Fora dyskusyjne

zobacz co jest przyczyna? (1)

zobacz wyciek białej wydzieliny z jednej piersi (0)

zobacz Bromergon (9)

zobacz PROLAKTYNA co robić (3)

zobacz Prośba o interpretację wyników. (3)

zobacz Prolaktyna- pomocy (19)

zobacz interpretacja wyników TSH i PRL (23)

zobacz gruczolak przysadki mózgowej (0)

zobacz mlekotok ? (18)

zobacz Gruczolak przysadki (6)

zobacz coś z przysadką mózgową (9)

zobacz POZIOM HORMONÓW (4)

zobacz PROLAKTYNA i mikrogróczolak (0)

zobacz Niskie LH i FSH (0)

zobacz mlekotok + niska prolaktyna (1)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Gruczolak przysadki???

Gruczolak przysadki???

Jackie, 07-04-2003, 17:42

Ze względu na stwierdzoną podczas USG dysplazję piersi i obecność torbieli w obu piersiach musiałam zrobić badania na poziom hormonów. Wszystkie wyniki są niby w normie, ale w górnych granicach tej normy. I tak: Estradiol: 141 pg/ml ( norma 0 - 160 pg/ml ), Progesteron: 2,0 mg/ml ( norma 0,77 - 2,3 mg/ml) Prolaktyna: 35 mg/ml ( norma 4,6 - 37 mg/ml) Póki co mam ustawione leczenie na dwa następne cykle: Tabletki Bromergon: 1/2 tabletki na noc codziennie Luteina na druga część cyklu. Mestodynon - krople Luteina ma zablokować moje jajniki na drugą część cyklu ze względu na tę prolaktynę. Problem jest jeszcze taki, że opowiedziałam lekarzowi o innych konsultacjach u innych specjalistów. Okulista po raz kolejny zasugerował mi badania pod kątem jaskry. Robiłam już te badania kiedyś i tu także niby wszystko jest JESZCZE w normie..., ale jednak są zaburzenia w polu widzenia. Biorąc powyższe pod uwagę ginekolog stwierdził, że w takim kontekście trzeba niestety przyjrzeć się temu wszystkiemu dokładniej i sprawdzić moją szanowną przysadkę mózgową, bo tak wysoki poziom prolaktyny i te wszystkie ostatnie dodatkowe dolegliwości nie wykluczają gruczolaka przysadki!

Przede mną kolejne badania pola widzenia i TK.

Mam jednak pytanie: czy taki poziom prolaktyny jak u mnie i fakt, iż zaszłam normalnie w ciążę, urodziłam dwójkę dzieci - dwa razy cc, karmiłam Ich piersią, nigdy nie miałam problemów z okresem ( cykl zwykle 26 - 28 dni) może faktycznie wskazywać na obecność gruczolaka??? Będę wdzięczna za wszelkie informacje łączące prolaktynę, zaburzenie pola widzenia, inne dolegliwości i prolactinomę. -- Uściski i buziaki ! *****Joanka******

Re: Gruczolak przysadki??? | BarBarella, 07-04-2003, 16:21

Użytkownik "Jackie" napisał w wiadomości news:b6rvv8$eg4$1 [at] news.onet.pl...
Ze względu na stwierdzoną podczas USG dysplazję piersi i obecność torbieli w obu piersiach musiałam zrobić badania na poziom hormonów. Wszystkie wyniki są niby w normie, ale w górnych granicach tej normy. I tak: Estradiol: 141 pg/ml ( norma 0 - 160 pg/ml ), Progesteron: 2,0 mg/ml ( norma 0,77 - 2,3 mg/ml) Prolaktyna: 35 mg/ml ( norma 4,6 - 37 mg/ml)
poziom prolaktyny jest w normie, czy to jest wynik przy braniu bromergonu?

Póki co mam ustawione leczenie na dwa następne cykle: Tabletki Bromergon: 1/2 tabletki na noc codziennie Luteina na druga część cyklu. Mestodynon - krople Luteina ma zablokować moje jajniki na drugą część cyklu ze względu na tę prolaktynę. Problem jest jeszcze taki, że opowiedziałam lekarzowi o innych konsultacjach u innych specjalistów. Okulista po raz kolejny zasugerował mi badania pod kątem jaskry. Robiłam już te badania kiedyś i tu także niby wszystko jest JESZCZE w normie..., ale jednak są zaburzenia w polu widzenia. Biorąc powyższe pod uwagę ginekolog stwierdził, że w takim kontekście trzeba niestety przyjrzeć się temu wszystkiemu dokładniej i sprawdzić moją szanowną przysadkę mózgową, bo tak wysoki poziom prolaktyny i te wszystkie ostatnie dodatkowe dolegliwości nie wykluczają gruczolaka przysadki!

Przede mną kolejne badania pola widzenia i TK.

Mam jednak pytanie: czy taki poziom prolaktyny jak u mnie i fakt, iż zaszłam normalnie w ciążę, urodziłam dwójkę dzieci - dwa razy cc, karmiłam Ich piersią, nigdy nie miałam problemów z okresem ( cykl zwykle 26 - 28 dni) może faktycznie wskazywać na obecność gruczolaka??? Będę wdzięczna za wszelkie informacje łączące prolaktynę, zaburzenie pola widzenia, inne dolegliwości i prolactinomę.

Poziom prolaktyny przy prolactinomii jest na ogół kilkakrotnie wyższy niż norma, ja mam wynik x3. I raczej nie mam gruczolaka (badanie rezonansu magn. z kontrastem nic nie wykazał). Przy tak wysokiej prolaktynie nie "wydzielam" mleka itd. Jedynie co odczuwam to bolesność piersi itd. oraz wydłużony cykl miesięczny. (Ale jest!) Ponieważ masz wyniki (z tego co rozumiem) pola widzenia świadczące o ucisku na nerw wzrokowy (podobno są to charakterystyczne zmiany) radzę zrobić badanie hormonów przysadkowych (czyli nie tylko prolaktynę ale też np hormon wzrostu itd.) oraz najlepiej zrobić rezonans magnetyczny z kontrastem. Aha ku pocieszeniu... gruczolak przysadki rzadko jest złośliwy i na ogół leczy się go bromergonem czyli może właśnie go sobie leczysz, jeśli go masz. Życzę zdrowia i dokładnej diagnozy :).

A propos mam pytanie do specjalistów: jak powininna wzrastać prolaktyna po teście z metaclopromidolem (po godzinie i po dwóch) w stosunku do wartości wyjściowej? Jaki zmiana poziomu prl o czym świadczy, bo niestety dostaję bardzo sprzeczne info. Pozdrawiam barbarella

Re: Gruczolak przysadki??? | Jackie, 07-04-2003, 17:59



Użytkownik "Jackie" napisał w wiadomości news:b6rvv8$eg4$1 [at] news.onet.pl...

Uściski i buziaki ! *****Joanka******
Chyba nie miało być aż tak wylewnie:) Przepraszam , wstawiłam nie ten podpis. J.

Re: Gruczolak przysadki??? | BarBarella, 08-04-2003, 08:44

Użytkownik "Jackie" napisał w wiadomości news:...

W zasadzie jeszcze nie zaczęłam go brać. Luteinę mam zacząć brać dopiero od 15 dnia następnego cyklu. Bromergon i mestodynon zaczynam brać dzisiaj. Pól tabletki na noc. Mam prośbę, mogłabyś mi napisać jak się po nim czułaś???

Niestety kiepsko, bromergon obniża ciśnienie i wywołuje mdłości (dlatego trzeba brać na noc). Mam niskie ciśnienie wyjściowe, tak więc po dodatkowym obniżeniu bromergonem było tak niskie, że wyczynem było poranne wstawanie. Dlatego zaleca się branie wpierw małej ilości bromergonu by potem zwiększyć. Mam nadzieję, że nie masz niskiego ciśnienia :). Podobno nie każdy tak źle się czuje. Poza tym nie pamiętam ile brałam czy 1 czy pół tabletki. Podobno jest jakiś zachodni odpowiednik bromergonu, który jest podobno bardziej czysty i wywołuje mniej skutków ubocznych (na pewno jest droższy). Ale ja osobiście w to nie wierzę.

Zastanawia mnie to, czy jest w ogóle sens byś brała bromergon. Masz wynik właściwie w normie. A poziom prolaktyny może wzrosnąć poprostu pod wpływem stresu. Ja bym powtórzyła badania po jakimś czasie (test metoclopramidolem). Ciekawe, jak Twój lekarz to uzasadniał? Bo mój, choć mam 3 razy ponad normę nie robi paniki i nie biorę jeszcze bromergonu. Powtórzyłam badania i czekam właśnie na wynik. Taki wynik miałam 2 lata temu i wtedy brałam bromergon. Nie wiem dlaczego znowu PRL jest wysoka. :(

Jeszcze raz oczekuję wypowiedzi osób z grupy w tej sprawie. pozdrawiam barbarella

Re: Gruczolak przysadki??? | Jackie, 08-04-2003, 10:22

Osoba wirtualnie znana, jako "BarBarella" napisała:

poziom prolaktyny jest w normie, czy to jest wynik przy braniu bromergonu?
Nie. Badania wszystkich hormonów robiłam na czczo, jeszcze przed przepisaniem Bromergonu. W zasadzie jeszcze nie zaczęłam go brać. Luteinę mam zacząć brać dopiero od 15 dnia następnego cyklu. Bromergon i mestodynon zaczynam brać dzisiaj. Pól tabletki na noc. Mam prośbę, mogłabyś mi napisać jak się po nim czułaś???

Poziom prolaktyny przy prolactinomii jest na ogół kilkakrotnie wyższy niż norma, ja mam wynik x3. I raczej nie mam gruczolaka (badanie rezonansu magn. z kontrastem nic nie wykazał).
Tak właśnie czytałam, dlatego do badań podchodzę raczej spokojnie. Oczywiście zrobię rezonans lub TK żeby się upewnić albo wykluczyć to i szukać innej przyczyny.

Aha ku pocieszeniu... gruczolak
przysadki rzadko jest złośliwy i na ogół leczy się go bromergonem czyli może właśnie go sobie leczysz, jeśli go masz. Życzę zdrowia i dokładnej diagnozy :).
Dzięki i nawzajem!:)

-- *******Jackie*******

Re: Gruczolak przysadki??? | Jackie, 08-04-2003, 12:13

Osoba wirtualnie znana, jako "BarBarella" napisała:

Niestety kiepsko, bromergon obniża ciśnienie i wywołuje mdłości (dlatego trzeba brać na noc). Mam niskie ciśnienie wyjściowe, tak więc po dodatkowym obniżeniu bromergonem było tak niskie, że wyczynem było poranne wstawanie. Dlatego zaleca się branie wpierw małej ilości bromergonu by potem zwiększyć. Mam nadzieję, że nie masz niskiego ciśnienia :).
Mam bardzo niskie:) Przeważnie 60/105 , 70/110... Jeśli coś będzie nie tak z tolerancja mam zaraz zadzwonić i zobaczymy co dalej. Przeraża mnie to poranne wstawanie, bo ja i tak śpioch jestem straszny:)))

Zastanawia mnie to, czy jest w ogóle sens byś brała bromergon. Masz wynik właściwie w normie. A poziom prolaktyny może wzrosnąć poprostu pod wpływem stresu.
Brałam to też pod uwagę, bo ostatnio niestety jestem w dość silnym stresie. Przed samym badaniem pilnowałam aby odpocząć , wyspać się i tak dalej, ale czy to pomogło?

Ja bym powtórzyła badania po jakimś czasie (test
metoclopramidolem). Ciekawe, jak Twój lekarz to uzasadniał?
Kilka lat temu maiłam już torbiele w sutkach i wtedy też miałam bardzo wysoki poziom hormonów, zwłaszcza prolaktyny. Miałam robioną biopsję, potem leczenie - głównie homeopatyczne z tego co pamiętam i spokój na kilka lat. W tym czasie dwie ciążę, karmienie dzieciaczków i tak dalej. Ale ostatnio coraz częściej plamiłam, mam bóle w podbrzuszu i w okolicy blizny p o cesarkach. Wszystko to szczególnie w drugiej połowie cyklu.Badanie ginekologiczne i usg nie wykazuje żadnych zmian i nic niepokojącego. Leki dostałam na razie testowo, na dwa następne cykle, aby zobaczyć czy zmniejszy się poziom prolaktyny, co będzie się działo z plamieniami i torbielami.

Jeszcze raz oczekuję wypowiedzi osób z grupy w tej sprawie.
Ja także:)

Pozdrawiam serdecznie!

*******Jackie*******


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Hormony. Witaminy. Leki: przeciwnowotworowe, immunosupresyjne. Autakoidy Hormony. Witaminy. Leki: przeciwnowotworowe, immunosupresyjne. Autakoidy
 
Psychofizjologiczne spojrzenie na pola magnetyczne niskiej indukcji Psychofizjologiczne spojrzenie na pola magnetyczne niskiej indukcji
 
250 badań laboratoryjnych. Kiedy zlecać jak interpretować 250 badań laboratoryjnych. Kiedy zlecać jak interpretować
 
Na tropie tajemnicy wiecznej młodości Na tropie tajemnicy wiecznej młodości
 
Rewolucyjna dieta odchudzająca Rewolucyjna dieta odchudzająca