Ubezpieczenia zdrowotne za gramanicą |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| jata |
Post: Ubezpieczenia Zdrowotne Za Gramanicxaq, May 23 2008, 06:49 AM
|
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 149 Nr użytkownika: 545 Dołączył: 12-February 08 |
Witam,
Mam pomysł, aby osoby zagramaniczne opisały podstawy funkcjonowania ubezpieczeń zdrowotnych w swoich krajach. Czy to Waszym zdaniem ma sens? Ja się właśnie dowiedziałem, jak funkcjonuje system Kas Chorych w Niemczech. System, na którym podobno była wzorowana nasza reforma. Otóż każdy obywatel i rezydent Niemiec, zarabiający poniżej pewnego progu - bodaj ok. DM miesięcznie - ma obowiązek należeć do kasy chorych i odprowadzać do niej około 12% swoich dochodów. Nie wiem, jakie jest dokładnie umocowanie wysokości składki, ale różnią się one nieco pomiędzy kasami. Maksymalna składka wynosi więc około 600 DM miesięcznie. Osoby zarabiające powyżej progu nie muszą odprowadzać składek, ale mają obowiązek wykupienia indywidualnego ubezpieczenia zdrowotnego (zwykle prywatnego). Składka ubezpieczeniowa w tych ubezpieczeniach jest porównywalna lub nawet _niższa_ od płaconej w systemie powszechnym. Wyższy jest natomiast standard pokrywanych przez ubezpieczenie usług, funkcjonuje też pojęcie udziału własnego - obywatel sam pokrywa koszty leczenia do pewnego limitu rocznego (zwykle jest to kalkulowane tak, aby udział własny pokrył np. standardowe wizyty związane z chorobami sezonowymi), płacąc za to odpowiednio niższą składkę ubezpieczeniową. System jest więc o tyle ciekawy, że bogatsi de facto płacą MNIEJ od motłochu, gdyż prywatne ubezpieczalnie mają albo wyższy poziom usług, albo większą efektywność finansową (dzięki czemu mogą obniżyć składki), albo stosują udział własny. Albo wszystkie te trzy rzeczy na raz. Chory dostaje rodzaj czeków, którymi płaci za usługi medyczne - lekarz potem rozlicza się z tych czeków z Kasą Chorych. Dzięki temu chory może udać się do dowolnego, wybranego przez siebie lekarza, nie zastanawiając się nad tym, czy podpisał on z kimś umowę, czy nie. Ponadto, jeżeli pacjent kupuje usługę o wyższym standardzie niż to wynika z ubezpieczenia (najczęściej dotyczy to usług dentystycznych, w przypadku których poziom finansowania przez Kasy jest dość niski), musi pokryć różnicę pomiędzy stawką przewidzianą przez Kasę, a rzeczywistym kosztem. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że Kasa pokrywa (bezgotówkowo, przy pomocy ww. czeku) koszt zabiegu, po czym rozlicza się z nadpłaty z ubezpieczonym. I to by było na tyle. Być może niektóre detale uprościłem lub przeinaczyłem - miałem jakieś 30 sekund na przesłuchanie znajomego - ale w świetle tego, co się dowiedziałem, model niemiecki, mimo wszystkich swoich wad, funkcjonuje znacznie elastyczniej od polskiego. Niestety, nie dowiedziałem się poziomu zarobków lekarzy ani relacji pomiędzy zarobkami zarządów kas a lekarzy - zabrakło mi już na to czasu. |
![]() |
![]() |