Aby woda była zdrowa |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| wormux29 |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 60 Nr użytkownika: 478 Dołączył: 01-April 08 |
In pl.soc.dzieci andy_k [] : Jezeli bedziesz kupowal wode w plastikowych pojemnikach to jest jeden : problem - plastyfikatory z tych pojemnikow (ftalany) rozpuszczaja sie : w pewnej ilosci wody i dzialaja jak substancje estrogenne
A co sadzicie o PCV? Czy np. rury do wody z PCV tez sa szkodliwe? Instalator doradzal mi miedz, jako najmniej szkodliwa, ale moze tak mowil bo mu latwiej instalwoac ;-) Jony miedzi dla organizmu obojetne tez chyba nie sa Ponoc PCV jest rakotworcze, ale zadnych szczegolow nie znam - moze zapytaj na pl.sci.chemia albo na liscie dyskusyjnej Chemfan: man.lodz.pl/CHEMFAN/ Cu to metal ciezki i jest szkodliwy, ale pewne jego ilosci sa potrzebne dla naszego organizmu - to mikroelement. ak |
||
| doktormiod |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 447 Nr użytkownika: 539 Dołączył: 11-January 08 |
Na dobrą sprawę wystarczy tylko 1 Pan, aby wszystko poszło dalej (może akurat tego Pana w rzece nie dostrzeżono). -- Basia Muzyka basia.z.pl |
||
| pati24118 |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 108 Nr użytkownika: 297 Dołączył: 28-April 08 |
no nie sa Rur wodociagowych z PCW nie widzialem, tylko kanalizacyjne. Tworzywo na rury wodociagowe jest inne, musze poszukac jakie toto jest :-)) Mam w domu rury wlasnie z ww tworzywa (tylko do wody zimnej: doprowadzenie wodociagu). W domu mam rury miedziane. Poniewaz tez mialem watpliwosci co do jonow miedzi dalem wode do analizy (dwukrotnie: raz 2 tyg. po zaistalowaniu rur a potem po 2 latach). Za pierwszym razem mialem troche jonow miedzi, ale 10* ponizej normy EG, za drugim razem poziom jonow Cu byl niemierzalny. Jak kogos wartosci interesuja, moge pogrzebac w papierach. Analiza kosztowala cos kolo 30DM i byla robiona przez instytut niezalezny od wodociagow :-)) Waldek |
||
| lelonek |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 182 Nr użytkownika: 538 Dołączył: 14-August 07 |
Witam! Polecam filtr kenwood'a (podobny do brity ale troche skuteczniejszy. Nam sluzy bardzo dobrze. Ewa |
||
| flatron |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 661 Nr użytkownika: 168 Dołączył: 02-September 07 |
I z butylu. |
||
| burin |
|
||
|
Grupa: Members Postów: 791 Nr użytkownika: 268 Dołączył: 14-August 07 |
Witam wzystkich.
Wczoraj moje 6-cio tygodniowe dziecko dostało biegunki i z objawami lekkiego odwodnienia znalazło się w szpitalu. Jest karmione wyłącznie piersią, a jedyną zmianą w jej diecie w ostatnim czasie było podawanie nystatyny ze względu na pleśniawki. Lekarz twierdzi, że nystatyna biegunki nie może wywołać, a po rozpoczęciu jej podawania slolce dziecka były coraz luźniejsze. Nystatyna była rozcieńczona wodą z kranu (oczywiście! przegotowaną). Wprawdzie wystąpiło też lekkie zaczerwienienie wnętrza uszka, co może oznaczać zapalenie ucha objawjające się m.inn. biegunką, ale, jak wspomniałem, laryngolog twierdzi, że jest nieznaczne i nie musi oznaczać zapalenia. Jak niektórzy koledzy być może pamiętają - kilka tygodni temu, po rutynowej częściowej wymianie wody w akwarium padła mi prawie cała obsada. Moje podejrzenia pdają więc na wodę z kranu. Być może od czasu do czasu są w niej jakieś zanieczyszczenia chemiczne. Ponieważ wydaje mi się, że gotowanie wody usuwa z niej zanieczyszczenia organiczne, zresztą te raczej rybom by nie zaszkodziły (do szkła idzie woda niegotowana). W związku z tym zaczynam rozważać zakup filtra na kran w celach zdrowotnych. Możliwości są AFAIK przynajmniej 3: - filtr R/O (odwróconej osmozy) który oddaje wodę praktycznie całkowicie oczyszczoną z wszelkich domieszek organichnych, a przy tym właściwie zdemineralizowaną i zmiękczoną (a więc praktycznie bezwartościową jeśli chodzi o mikro- i makroelementy) - filtr "Brita" , który działa chyba podobnie do R/O, ale woda po przejścieu nie jest tak dokładnie wyjałowiona - filtr węglowy, któy prawdopodobnie pochłania świństwa dość przeciętnie, ale też nie wyjaławia całkowicie wody. Jekieś uwagi, sugestie ? Pozdrawiam, -- Łukasz bluepages.atelier.pl/ GEb>++ D+ G e+++ h-- r+++ y? ~ Jedną tylko rzecz w życiu musisz: umrzeć. Wszystkie pozostałe możesz. ~ |
||
| geno |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 147 Nr użytkownika: 534 Dołączył: 03-September 07 |
|
||
| qba |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 106 Nr użytkownika: 262 Dołączył: 28-January 08 |
Jesli jest tak w istocie ktos za to moze przyslowiowo beknac. Woda z kranu po przegotowaniu nie ma prawa powodowac zadnych komplikacji zdrowotnych u nikogo, czyli ani noworodka ani czlowieka doroslego. Jesli masz jeszcze jakies podobne sygnaly, np. sasiedzi czy ktos kto korzysta z tej wody ma problemy nalezy to zglosic w najblizszym oddziele sanepidu. W takim przypadku badanie wody powinno sie odbyc bezplatnie. Byl kiedys reportaz w TV o takiej wlasnie sprawie i jesli jest wiecej osob poszkodowanych wowczas analiza wody jest bezplatna i jest mozliwosc uzyskania odszkodowania za np. leczenie. Proponowalby zrobic to jak najszybciej bo np. za tydzien jakosc wody moze sie poprawic. Z drugiej strony we wspomnianym reportazu chodzilo o jakas mala miescine, a Ty mieszkasz chyba w 3miescie wiec woda w takich skupiskach jest chyba badana czesto przez sanepid czy tez sama stacje uzdatniania, poza tym gdyby to woda to w szpitalu mieli by takich przypadkow wiecej. Pozdrawiam Marek Oberman planetmedia.com.pl/baniak Moj baniak. |
||
| frankektentyp |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 127 Nr użytkownika: 243 Dołączył: 09-September 07 |
Bylem ostatnio w pewnym osrodku i chcialem zjesc obiad. A wczasowicze mnie przestrzegli twierdzac ze sie zatruli i maja wysoka goraczke i zebym nic nie jadl , a sami prosili kuchnie o ugotowanie czegos lekkiego. Gdyby nie ostrzezenie to bym sie moze tez zatrul bo kuchnia oczywiscie ani mrum mrum na ten temat, a jeszcze zachwalali jakie wspaniale obiady. Na innej stolowce na ktorej bywam sa od 5 lat brudne serwetniki, brudne krzesla, kurz wokol kaloryferow, kurz na wywieszkach ( zostaje na palcu). Na stolicach 5-letnie obrusy z plastiku itd. Ale tam sie nikt jeszcze nie zatrul, jedynie nieraz mnie piecze w zoladku po zjedzonym obiedzie. Mysle, ze po prostu brud to tradycja i malo kto z tym walczy. A stolowke prowadzi instytucja blisko zwiazana z higiena i zdrowiem. |
||
| trickzter |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 141 Nr użytkownika: 131 Dołączył: 06-November 07 |
Lukasz Kozicki To co piszesz brzmi bardzo groźnie - ale , wybacz, wydaje mi się absolutnie niemożliwe. Woda w kranie nie może być aż tak zanieczyszczona, aby powodować biegunkę - i to kończącą się szpitalem. Jeżeli mogę coś zasugerować zwróć się do Sanepidu - momo całego bezwładu tej instytucji - mogą przeprowadzić analizę - w końcu nie tylko Ty jesteś zagrożóny jeśli coś jest nie tak Remigiusz Koziński |
||
| gjmp |
|
||
|
Grupa: Members Postów: 568 Nr użytkownika: 588 Dołączył: 26-May 07 |
Tematem pitnej wody zajmuję się od około 2 lat, i mogę zgodnie ze stanem mojej wiedzy powiedzieć co następuje:
1. Gotowanie wody zabija wyłącznie mikroorganizmy w niej żyjące. A oprócz tego woda (KAŻDA I NIE OD CZASU DO CZASU ALE ZAWSZE) zawiera bardzo wiele substancji chemicznych. Polska norma wypowiada się na temat kilkunastu z nich, a spotykanych jest kilka tysięcy. Większość z nich jest zdecydowanie szkodliwa. 2. Filtrowanie wody we własnym domu jest jedyną skuteczną metodą zaopatrzenia się w zdrową wodę. 3. Filtry R/O pozostawiają wodę chemicznie czystą. Jest to obok destylacji jedyna znana metoda pozwalająca na uzyskanie takiego efektu. Oczywiście, brak w niej także minerałów ALE, zgodnie z wiedzą fachową, nie ma w wodzie minerałów, których nie wprowadzamy do organizmu także innymi sposobami (z pożywieniem). Zresztą, w razie wątpliwości filtr R/O może być wyposażony w mineralizator - wtedy mamy pełną kontrolę nad chemicznym składem naszej wody. Dla organizmu znacznie ważniejsza od minerałów jest rola czystej wody jako nośnika substancji odżywczych z pożywienia do komórek i rozpuszczalnika substancji wydalanych z organizmu. Taką rolę może spełniać woda bliska chemicznie czystej, w której może się dużo rozpuścić. 4. Filtr BRITA jest tanią i w pewnym zakresie skuteczną namiastką. To nieprawda, że działa na podobnej zasadzie jak R/O. R/O filtruje "mechanicznie" na poziomie molekularnym - przepuszcza molekuły mniejsze od cząsteczki wody. BRITA wiąże chemicznie substancje w wodzie rozpuszczone, i oczywiście nie wszystkie. 5. Filtrem węglowym w ogóle nie zawracałbym sobie głowy. Właściwe jego zastosowanie to wiązanie pochodnych chloru i nic ponad to. Filtr węglowy stosowany jest jako wstępny stopień przy R/O. 6. Ja stawiam na R/O, ewentualnie wyposażony w mineralizator. 7. Odnośnie zarzutu, że BRITA wymaga częstej wymiany wkładów. Skoro filtruje, to znaczy że coś się na filtrze odkłada. Jeśli by się nie odkładało, to znaczy że filtr nie działa. Każdy filtr wymaga wymiany wkładów. Jak często ? To zależy od stopnia zanieczyszczenia wody w danej okolicy. W R/O wymiana następuje: co 6 mcy do 1,5 roku stopnie wstępne, (koszt rzędu 150 zł), co 3 do 6 lat stopień główny (w zależności od wydajności filtra, koszt rzędu 300 - 600 zł). Doradzam filtr większej wydajności (znacznie większej niż potrzeby). Różnica w cenie nie jest wielka, ale da to znacznie większą trwałość urządzenia. Dariusz Młynarski polbox.com Przy okazji, zapraszam na free.polbox.pl/b/bemer |
||
| SirLancelot |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 113 Nr użytkownika: 416 Dołączył: 29-August 07 |
Jest karmione wyłącznie Witam ! Rok temu moja coreczka z powodu tragicznego, nieszczesliwego wypadku znalazla sie w szpitalu. Niewiele brakowalo abysmy oboje z mezem umarli z rozpaczy ale teraz wszystko jest pieknie !!!:)))) Jej takze podali w szpitalu nystatyne, oslonowo do antybiotyku i to wlasnie ona wywolala u Weroniki biegunke (miala wtedy 1,5 roczku ). Takich przypadkow bylo duzo wiecej. Lekarz stwierdzil ze takie male dzieci bardzo czesto w ten sposob reaguja na nystatyne (czesto tez wymiotuja ). Zmienili nam lek na Lakcid (nie jestem pewna czy dobrze napisalam nazwe ) i wszystko ustapilo. Moze warto na ten temat porozmawiac jeszcze raz z lekarzem ? Obysccie szybko znowu byli wszyscy razem w domu :))) Pozdrawiam GraZnieW |
||
| rafi |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 150 Nr użytkownika: 619 Dołączył: 25-February 08 |
Świetny mail, ale: Czy nie lepsze jest kupowanie wody? Chodzi mi przede wszystkim o efekty, nie koszty uzyskania (to później - filtry, wkłady też kosztują) Pozdrówka Brodek |
||
| blandest |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 1040 Nr użytkownika: 132 Dołączył: 04-March 08 |
Powinienes dodac substancji chemicznych, ktore by w tej wodzie nie wystepowaly gdyby nie cywilizacja, bo przeciez sama woda to tez substancja chemiczna. :) Nie wiem jaki wklad ma brita, ale sa tez filtry ceramiczno weglowe (np. gobest). Ceramiczna rura zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne (od wielkosci bakterii), a weglowy wieksze czasteczki organiczne. ak |
||
| Preibx |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 63 Nr użytkownika: 463 Dołączył: 28-February 08 |
Jezeli bedziesz kupowal wode w plastikowych pojemnikach to jest jeden problem - plastyfikatory z tych pojemnikow (ftalany) rozpuszczaja sie w pewnej ilosci wody i dzialaja jak substancje estrogenne (jako, ze dzialanie ich jest takie jak odpowiednich hormonow, moze ich byc bardzo niewiele aby wywolac odpowiedni efekt), co moze powodowac bezplodnosc u mezczyzn, a raka u kobiet. Niestety, powszechnosc sztucznie wytworzonych substancji estrogennych jest tak duza, ze obecnie nie sposob ich uniknac - np. substancje z lakieru pokrywajacego puszki od konserw (np. z groszkiem) rozpuszczaja sie w zawartosci puszki i tez maja estrogenne wlasciwosci. Nauka zainteresowala sie tym dopiero gdy zauwazono, ze zarowno w swiecie ludzi jak i zwierzat samce sa coraz bardziej bezplodne. W jednej z rzek zauwazono ze wystepowaly same samice ryb, nie bylo w ogole samcow - przyczyna byly scieki z substancjami estrogennymi. ak |
||
| gryzzly92 |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 78 Nr użytkownika: 139 Dołączył: 18-November 07 |
A co to ma wspolnego z tym o czym pisal Lukasz Kozicki? M. |
||
| Xperien |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 198 Nr użytkownika: 83 Dołączył: 09-November 07 |
Marek Oberman Jak zwykle nic nie czytasz. Napisalem o skazonej wodzie , ktora zatrula wczasowiczow. Niestety nie mieszkam w tym domu co Lukasz, ani nie dostalem od tej wody czyszczenia. Wskazalem jedynie na fakt, ze w wodociagach bywa brudna woda, bywa brud na stolowce i to niestety bywa czesto. |
||
| fake91.myopenid.com |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 69 Nr użytkownika: 559 Dołączył: 30-April 08 |
A to bardzo ciekawe z tym "Jak zwykle" zwazywszy, ze chyba pierwszy raz od pol roku napisalem na grupe inna niz pl.rec.akwarium :))))) M. |
||
| Sweetcat |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 69 Nr użytkownika: 634 Dołączył: 26-May 07 |
GraZnieW Lakcid to preparat bakterii fizjologicznych. Powinno sie go stosowac podczas kazdej doustnej kuracji antybiotykowej. Taki odpowiednik "Cycle", albo "Bactozymu" w akwarystyce ;-) |
||
| SirLancelot |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 113 Nr użytkownika: 416 Dołączył: 29-August 07 |
Czy ktoś szacunkowo jest w stanie porównać negatywny wpływ przefiltrowanej wody wodociągowej z wodą butelkowaną z ftalanami? To ja mam tylko jeszcze pytanie skąd w tej rzece samice? Bo może ja się mylę, ale by były Panie Panowie też są potrzebni. Albo Pań w następnym pokoleniu już nie ma Pozdrawiam Brodek |
||
| jagis16 |
|
||
|
Grupa: Members Postów: 523 Nr użytkownika: 543 Dołączył: 09-October 07 |
In pl.soc.dzieci andy_k [] : Jezeli bedziesz kupowal wode w plastikowych pojemnikach to jest jeden : problem - plastyfikatory z tych pojemnikow (ftalany) rozpuszczaja sie : w pewnej ilosci wody i dzialaja jak substancje estrogenne
A co sadzicie o PCV? Czy np. rury do wody z PCV tez sa szkodliwe? Instalator doradzal mi miedz, jako najmniej szkodliwa, ale moze tak mowil bo mu latwiej instalwoac ;-) Jony miedzi dla organizmu obojetne tez chyba nie sa MC |
||
| spysz |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 89 Nr użytkownika: 230 Dołączył: 17-January 08 |
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Później napiszę jeszcze mały komentarz. -- Łukasz Kozicki
|
||
| ksymis |
|
||
|
Grupa: Members Postów: 736 Nr użytkownika: 669 Dołączył: 11-April 08 |
A po co jakiego tam bywasz? Czyzby ceny? ;)) Artur. |
||
| morpheus.openid.pl |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 116 Nr użytkownika: 147 Dołączył: 29-September 07 |
In
: no nie sa Rur wodociagowych z PCW nie widzialem, tylko : kanalizacyjne. Tworzywo na rury wodociagowe jest inne, musze poszukac : jakie toto jest :-)) Fakt, pomylilo mi sie. Do wody sa rury z polipropylenu bodajrze. Ciekawe czy tam tez sa te estrogeny Mc |
||
![]() |
![]() |