Powiązane leki
(opisy)

Limeral (Glimepiridum)

Melyd (Glimepiridum)

Oltar (Glimepiridum)

Amyx (Glimepiridum)

Galvus (Vildagliptinum)

Glidiamid (Glimepiridum)

GlimeHexal (Glimepiridum)

NovoNorm (Repaglinidum)

Xelevia (Sitagliptinum)

Glukoza

Tagi

cukier hipoglikemia cholesterol niski czczy organizm niedocukrzenie wskazac przytomnosc cukrzyca

Fora dyskusyjne

zobacz Czy te cukry są prawidłowe? (2)

zobacz Hipoglikemia (2)

zobacz Niski cukier? (11)

zobacz Straciłem przytomność i miałem tik kiwania głową (2)

zobacz hipoglikemia a depresja i światło (1)

zobacz kiedy cukrzyca przy niskim poziomie cukru (4)

zobacz Insulinooporność (7)

zobacz Cukrzyca posterydowa (0)

zobacz Hipoglikemia. I co dalej? (0)

zobacz Spadki cukru! (3)

zobacz Szybkie spalanie - objawy hipoglikemii (0)

zobacz Dobre poziomy? Hipoglikemia? (13)

zobacz czy mam hipoglikemie ? (8)

zobacz hipoglikemia jak to się dzieje? (1)

zobacz Niski poziom glukozy (13)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Cukier i cholesterol

Cukier i cholesterol

Rafal, 23-11-2004, 18:59

Witam Lat 26 cukier 59 cholesterol 179 - czy takie wyniki sa dobre czy zle ?? Dodam ze mam nadwage i slyszalem ze niski cukier to nic dobrego - dalczego i co to moze oznaczac ?? Pozdrawiam,Rafal

Re: Cukier i cholesterol | ukasz , 24-11-2004, 00:24

Rafal napisał(a):

Witam Lat 26 cukier 59 cholesterol 179 - czy takie wyniki sa dobre czy zle ?? Dodam ze mam nadwage i slyszalem ze niski cukier to nic dobrego - dalczego
i
co to moze oznaczac ?? Pozdrawiam,Rafal

wyniki sa bardzo dobre. cukru wcale nie masz za niskiego. moze normy ksiazkowe podaja troche wyzszy cukier preferowany ale twoj tez jest ok. nie martw sie

Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/

Re: Cukier i cholesterol | Rafal, 24-11-2004, 01:37

wyniki sa bardzo dobre. cukru wcale nie masz za niskiego. moze normy ksiazkowe podaja troche wyzszy cukier preferowany ale twoj tez jest ok.
nie
martw sie
Dzieki - pozdrawiam

Re: Cukier i cholesterol | Aksak, 25-11-2004, 05:39

Jesli to cukier z rana na czczo to na granicy normy ( a w zasadzie jednak odrobine za niski). W innym przypadku, szczegolnie jesli po jedzeniu - zdecydowanie za niski dla osoby zdrowej

wyniki sa bardzo dobre. cukru wcale nie masz za niskiego. moze normy ksiazkowe podaja troche wyzszy cukier preferowany ale twoj tez jest ok.
nie
martw sie
hmmmm.....

Pozdrawiam

Aksak

Re: Cukier i cholesterol | ukasz , 29-11-2004, 01:11

Slav napisał(a):

Użytkownik "ukasz " napisał w wiadomości news:co0dad$bq5$1 [at] inews.gazeta.pl...

Obawiam się, że bzdury piszesz - poza pomiarem na czczo (a i tu można być zaniepokojonym niskością wskazań) nie można podanego poziomu uznać za prawidłowy. Prawidłowy zaczyna się od 80. Od 3 lat stale monitoruję swoje poziomy i swoje samopoczucie z tym związane. Cukier w okolicach 50 jest balansowaniem na granicy utraty świadomości. Oczywiście potrafię sobie wyobrazić osobę która traci przytomność "dopiero" przy 40 czy 30 - każdy organizm funkcjonuje troszkę inaczej, ale wydaje mi się, że trzeba badanie powtórzyć. W przypadku ponownie tak niskiego wyniku należy skonsultować
się
z lekarzem diabetologiem lub naprawdę dobrym (!!!) lekarzem rodzinnym.

Pozdrawiam Sławek



w wieku lat 26 taki cukier jest prawidlowy. to ze ty sie czujesz zle przy 50 nie znaczy czy bys sie przy 59 czul tak samo. 9 U to bardzo duzo. poza tym jezeli pacjent z 59 cukru czuje sie dobrze to nie ma powodow do obaw... a co do prawidlowosci po 80 nie wiem skad taka norma chyba ci sie pomylilo z wiekiem przy ktorym cukier jest zwykle wyzszy niz u 26-latka.

Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/

Re: Cukier i cholesterol | Slav, 29-11-2004, 01:35



Użytkownik "ukasz " napisał w wiadomości news:co0dad$bq5$1 [at] inews.gazeta.pl...
Rafal napisał(a):

i wyniki sa bardzo dobre. cukru wcale nie masz za niskiego. moze normy ksiazkowe podaja troche wyzszy cukier preferowany ale twoj tez jest ok. nie martw sie

Obawiam się, że bzdury piszesz - poza pomiarem na czczo (a i tu można być zaniepokojonym niskością wskazań) nie można podanego poziomu uznać za prawidłowy. Prawidłowy zaczyna się od 80. Od 3 lat stale monitoruję swoje poziomy i swoje samopoczucie z tym związane. Cukier w okolicach 50 jest balansowaniem na granicy utraty świadomości. Oczywiście potrafię sobie wyobrazić osobę która traci przytomność "dopiero" przy 40 czy 30 - każdy organizm funkcjonuje troszkę inaczej, ale wydaje mi się, że trzeba badanie powtórzyć. W przypadku ponownie tak niskiego wyniku należy skonsultować się z lekarzem diabetologiem lub naprawdę dobrym (!!!) lekarzem rodzinnym.

Pozdrawiam Sławek

Re: Cukier i cholesterol | Slav, 29-11-2004, 20:57

w wieku lat 26 taki cukier jest prawidlowy. to ze ty sie czujesz zle przy 50 nie znaczy czy bys sie przy 59 czul tak samo. 9 U to bardzo duzo. poza tym jezeli pacjent z 59 cukru czuje sie dobrze to nie ma powodow do obaw... a co do prawidlowosci po 80 nie wiem skad taka norma chyba ci sie pomylilo z wiekiem przy ktorym cukier jest zwykle wyzszy niz u 26-latka.


poczytaj:

cukrzyca.akcjasos...t&id=18

i nie mów mi, że mylę wiek ze wskazaniami glukometru. Normalny poziom cukru waha się od 80 - 120mg% i wskazanie 59 jest wskazaniem zdecydowanie nieprawidłowym bez względu na wiek pacjenta. W przypadku spadku wskazań poniżej 60mg% mówimy o ewidentnym niedocukrzeniu. Jeśli jest to stan powtarzający się wymaga konsultacji z lekarzem. Generalnie warto zapoznać się z objawami i elementami ochrony przed cukrzycą. Powolutku staje sie ona chorobą cywilizacyjną (aktualnie w Polsce jest wykrytych ok. 2mln przypadków a szacuje się, że drugie tyle chorych ma ją nie zdiagnozowaną. Cukrzyca oprócz bardzo poważnych powikłań (m.inn. niewydolność krążenia, ślepota, amputacje, śmierć) ma jedną dość niespotykaną cechę: głównym lekarzem jest ....sam pacjent. Jeśli on się nie będzie sam leczył to ... nie ma szans na zdrowie. Leczenie (choroba na razie jest nieuleczalna) polega na samokontroli i prowadzeniu cukrzycy w stanie tzw. wyrównanym. Polega to na utrzymywaniu poziomu cukru we krwi na poziomie jak najbardziej zbliżonym do prawidłowych. Dlatego warto o tym mówić, pisać (również na tej grupie). Pozdrawiam serdecznie. Sławek

Re: Cukier i cholesterol | Aga, 29-11-2004, 21:04

Użytkownik "Slav" napisał w wiadomości news:cofo4u$guf$1 [at] nemesis.news.tpi.pl...

poczytaj:

cukrzyca.akcjasos...t&id=18

i nie mów mi, że mylę wiek ze wskazaniami glukometru. Normalny poziom cukru waha się od 80 - 120mg% i wskazanie 59 jest
wskazaniem
zdecydowanie nieprawidłowym bez względu na wiek pacjenta. W przypadku
spadku
wskazań poniżej 60mg% mówimy o ewidentnym niedocukrzeniu. Jeśli jest to
stan

przekopiowalam:

niedocukrzenie = hipoglikemia

O niedocukrzeniu mówimy wtedy, gdy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej 60 mg%.

Stany niedocukrzenia: O stanie niedocukrzenia, czyli hipoglikemii mówi się wtedy, gdy jest zbyt mało glukozy we krwi. Jeżeli steżenie glukozy we krwi spada poniżej 50 mg%, mózg jest niedożywiony (jak pamiętamy, glukoza jest podstawowym źrodlem energii dla każdej komórki - szczególnie dla komorki mózgowej), co powoduje zaburzenia w jego pracy, mogące doprowadzić do utraty przytomności, a czasem do drgawek. Organizm człowieka broni się przed wystąpieniem hipoglikemii (niedocukrzenia). Zwykle występują objawy sygnalizujące ten stan. Każdy chory trochę inaczej odczuwa niedocukrzenie. Warto nauczyć się rozpoznawać wczesne objawy hipoglikemii aby w pore podjąć odpowiednie środki zaradcze

Może warto dokładniej czytac?

Aga - cukrzyk

Re: Cukier i cholesterol | Slav, 30-11-2004, 20:01

wskazaniem spadku stan

przekopiowalam:

niedocukrzenie = hipoglikemia

O niedocukrzeniu mówimy wtedy, gdy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej 60 mg%.

Stany niedocukrzenia: O stanie niedocukrzenia, czyli hipoglikemii mówi się wtedy, gdy jest zbyt mało glukozy we krwi. Jeżeli steżenie glukozy we krwi spada poniżej 50 mg%, mózg jest niedożywiony (jak pamiętamy, glukoza jest podstawowym źrodlem energii dla każdej komórki - szczególnie dla komorki mózgowej), co powoduje zaburzenia w jego pracy, mogące doprowadzić do utraty przytomności, a czasem do drgawek. Organizm człowieka broni się przed wystąpieniem hipoglikemii (niedocukrzenia). Zwykle występują objawy sygnalizujące ten stan. Każdy chory trochę inaczej odczuwa niedocukrzenie. Warto nauczyć się rozpoznawać wczesne objawy hipoglikemii aby w pore podjąć odpowiednie środki zaradcze

Może warto dokładniej czytac?

Aga - cukrzyk

A gdzie wykazałem się brakiem tej umiejętności ?? Wskazana jest tu wartość graniczna określana jako hipoglikemia - 60mg%. Opisano również, że spadek poziomu cukru poniżej 50mg% może powodować zaburzenia w pracy mózgu, do utraty przytomności włącznie. Jeżeli wskazanie o które pytał Rafał jest poniżej 60mg% (a jest bo 59

Re: Cukier i cholesterol | ukasz , 01-12-2004, 18:37

Slav napisał(a):

pomylilo




nie wiem czy zauwazyles ze pisza o hipoglikemii w cukrzycy, a nie o poziomie cukru na czczo. to raz. poza tym za niski cukier rano (sam w sobie) nie jest typowym objawem cukrzycy. poza tym znaczna czesc spoleczenstwa musiala by sie na hipoglikemie leczyc tylko dlatego ze na czczo ma mniej niz twoje ceremonialne i uswiecane 80.


poczytaj:

cukrzyca.akcjasos...t&id=18

i nie mów mi, że mylę wiek ze wskazaniami glukometru. Normalny poziom cukru waha się od 80 - 120mg% i wskazanie 59 jest
wskazaniem
zdecydowanie nieprawidłowym bez względu na wiek pacjenta. W przypadku
spadku
wskazań poniżej 60mg% mówimy o ewidentnym niedocukrzeniu. Jeśli jest to
stan
powtarzający się wymaga konsultacji z lekarzem. Generalnie warto zapoznać się z objawami i elementami ochrony przed cukrzycą. Powolutku staje sie
ona
chorobą cywilizacyjną (aktualnie w Polsce jest wykrytych ok. 2mln
przypadków
a szacuje się, że drugie tyle chorych ma ją nie zdiagnozowaną. Cukrzyca oprócz bardzo poważnych powikłań (m.inn. niewydolność krążenia, ślepota, amputacje, śmierć) ma jedną dość niespotykaną cechę: głównym lekarzem jest ....sam pacjent. Jeśli on się nie będzie sam leczył to ... nie ma szans na zdrowie. Leczenie (choroba na razie jest nieuleczalna) polega na samokontroli i prowadzeniu cukrzycy w stanie tzw. wyrównanym. Polega to na utrzymywaniu poziomu cukru we krwi na poziomie jak najbardziej zbliżonym
do
prawidłowych. Dlatego warto o tym mówić, pisać (również na tej grupie). Pozdrawiam serdecznie. Sławek



Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/

Re: Cukier i cholesterol | Slav, 01-12-2004, 23:09



nie wiem czy zauwazyles ze pisza o hipoglikemii w cukrzycy, a nie o poziomie cukru na czczo. to raz. poza tym za niski cukier rano (sam w sobie) nie jest typowym objawem cukrzycy. poza tym znaczna czesc spoleczenstwa musiala by sie na hipoglikemie leczyc tylko dlatego ze na czczo ma mniej niz twoje ceremonialne i uswiecane 80.
widać nie umiem tłumaczyć :( hipoglikemia jest stanem obniżonego poziomu cukru, niekoniecznie związnym z cukrzycą - może byc spowodowana innymi przyczynami. O hipoglikemii mówimy wtedy gdy poziom cukru spada ponizej 60mg%. Fakt, że określona w medycynie norma wynosi 80-120mg% (zresztą norma ta podlega niewielkim zmianom w miarę rozwoju medycyny) nie oznacza, że osoba mająca 75mg% jest chora - to zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu (mam znajomego który przy 75mg% odczuwa pierwsze objawy hipoglikemii). Hipoglikemii się nie leczy, tak jak nie leczy się podwyższonej temperatury. Jest ona sygnałem/objawem nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. Trzeba ją zlikwidować bo stanowi w skrajnych przypadkach zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego ale przede wszystkim trzeba leczyć przyczyny jej powstawania. Konsekwentnie i uparcie powtórzę (ostatni raz) jeżeli poziom cukru spada poniżej 60mg%, a zjawisko to powtarza się trzeba to skonsultować z lekarzem który określi przyczyny tego zjawiska. Nie twierdzę, że Rafał jest chory na cukrzycę, nie twierdzę, że musi się leczyć czy też zaklepać miejsce w rodzinnym grobowcu - twierdzę, że jest to niepokojący objaw i trzeba się dowiedzieć czy nie jest to sygnał jakiegoś schorzenia wymagającego leczenia (może być również tak, że wszystko jest ok. ale sprawdzić nie zawadzi). Rafał NIE PISAŁ o tym, że wskazanie to jest rano i na czczo choć być może tak jest i ... nic to nie zmienia. Pisał natomiast, że ma nadwagę co często jest elementem towarzyszącym zakłóceniom przemiany materii i samo w sobie stanowi objaw "niezdrowości" (żeby nie powiedzieć choroby - bo zaraz mi napiszesz, że znaczna część społeczeństwa powinna leczyć nadwagę i ... będziesz miał rację). Zwróć uwagę, że duża część poradni diabetologicznych jest zespolona z poradniami leczącymi nadwagę (otyłość) - nie jest to zrobione bez przyczyny. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko

Sławek

Re: Cukier i cholesterol | ukasz , 02-12-2004, 02:04

no wiesz... zwykle takie badania przeprowadza sie na czczo... bo gdyby to byl tylko wynik cukru to ok... ale jest cholesterol. swoja droga nie musisz mi tlumaczyc co to hipoglikemia... wyobraz sobie ze raz kiedys mi tlumaczono i to mi wystarczy... nie bede sie spieral... ja bym nie wzial takiego wyniku do siebie i juz. i nic mi nie wiadomo aby ktos zmarl od hipoglikemi albo zeby chociaz trafil do szpitala z powodu niskiego cukru... i tyle.

Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/

Re: Cukier i cholesterol | Slav, 02-12-2004, 22:14



Użytkownik "ukasz " napisał w wiadomości news:colm78$dem$1 [at] inews.gazeta.pl...
no wiesz... zwykle takie badania przeprowadza sie na czczo... bo gdyby to byl tylko wynik cukru to ok... ale jest cholesterol. swoja droga nie musisz mi tlumaczyc co to hipoglikemia... wyobraz sobie ze raz kiedys mi tlumaczono i to mi wystarczy... nie bede sie spieral... ja bym nie wzial takiego wyniku do siebie i juz. i nic mi nie wiadomo aby ktos zmarl od hipoglikemi albo zeby chociaz trafil do szpitala z powodu niskiego cukru... i tyle.

Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl/usenet/


Ok. ok. ok. więcej tłumaczyć nie będę. Hipoglikemia jest naprawdę niebezpieczna. W normalnych warunkach odpór daje organizm wydzielając glukagen, który powoduje poniesienie poziomu cukru we krwi. Jeżeli go nie wydzieli ... no cóż, zakłócenia pracy mózgu, utrata przytomności i ... śmierć jeśli pomoc nie przyjdzie na czas. Ja, jak większość cukrzyków na insulinie nie rozstaję się z cukrem. W lodówce leży strzykawka z glukagenem (gdy będę nieprzytomny cukier się nie przyda) - każdy członek mojej rodziny wie co zrobić w takim przypadku. W portfelu noszę informację co robić w przypadku utraty przytomności. Taki sposób na życie/przeżycie. Pozdrawiam z uśmiechem.

Sławek

Re: Cukier i cholesterol | ukasz , 03-12-2004, 02:32

Slav napisał(a):

Użytkownik "ukasz " napisał w wiadomości news:colm78$dem$1 [at] inews.gazeta.pl...

Ok. ok. ok. więcej tłumaczyć nie będę. Hipoglikemia jest naprawdę niebezpieczna. W normalnych warunkach odpór daje organizm wydzielając glukagen, który powoduje poniesienie poziomu cukru we krwi. Jeżeli go nie wydzieli ... no cóż, zakłócenia pracy mózgu, utrata przytomności i ... śmierć jeśli pomoc nie przyjdzie na czas. Ja, jak większość cukrzyków na insulinie nie rozstaję się z cukrem. W lodówce leży strzykawka z
glukagenem
(gdy będę nieprzytomny cukier się nie przyda) - każdy członek mojej
rodziny
wie co zrobić w takim przypadku. W portfelu noszę informację co robić w przypadku utraty przytomności. Taki sposób na życie/przeżycie. Pozdrawiam
z
uśmiechem.

Sławek



u diabetykow regulacja cukru wyglada inaczej... poza tym nie sadze zeby cukrzyca rozpoczela ci sie od hipoglikemi...

koniec

Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cukrzyca Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cukrzyca
 
Psychofizjologiczne spojrzenie na pola magnetyczne niskiej indukcji Psychofizjologiczne spojrzenie na pola magnetyczne niskiej indukcji
 
Cukrzyca. Pytania i odpowiedzi Cukrzyca. Pytania i odpowiedzi
 
Smakołyki prosto z ula dla zdrowia i urody Smakołyki prosto z ula dla zdrowia i urody
 
Fruktoza. Brak tolerancji na cukier owocowy Fruktoza. Brak tolerancji na cukier owocowy