Powiązane leki
(opisy)

Metizol (Thiamazolum)

Thiamazole Merck (Thiamazolum)

Thyrosan (Propylthiouracilum)

Eltroxin (Levothyroxinum natricum)

Euthyrox N (Levothyroxinum natricum)

Thyreoidea Compositum

Celestone (Betamethasonum)

Letrox (Levothyroxinum natricum)

MetoHexal (Metoprololi tartras)

Mimpara (Cinacalcetum)

Tagi

niedoczynnosc nadczynnosc stwierdzic biologia leksykon wytrzeszczec poison wystarczac badac tarczyca

Fora dyskusyjne

Czy to nadczynność (14)

nadczynnośc tarczycy a wytrzeszcz oczu (1)

Interpretacja wyników TSH, FT3, FT4 i objawów. (15)

interpretacja wynikow TSH, FT4 i FT3 (21)

interpretacja wyników (9)

Proszę o interperetację moich wyników (1)

Wyniki Badań Tarczycy (10)

trudne do zdiagnozowania objawy (1)

Interpretacja wyników badań 1,5 roczne dziecko, tarczyca (18)

interpretacja wyników badań (10)

TSH wyniki badań-nadczynność tarczycy? (3)

Mam nadczynność czy niedoczynność? (4)

Wytrzeszcz (15)

Interpretacja wyników nadczynność tarczycy (5)

Czy mam nadczynność tarczycy? (2)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Wyniki badań TSH

Wyniki badań TSH

Poison, 07-12-2004, 23:20

Czy wynik poziomu jedynie TSH jest wystarczający do stwierdzenia choroby tarczycy? Miałam dzisiaj dość "dziwną" wizytę u pani endokrynolog . Stwierdziła ona iż mój wynik [3,142 przy normie o ile dobrze pamiętam 0,35-5,5 mlU/l]może już wskazywać na niedoczynność tarczycy. Czy nie są konieczne tutaj inne badania aby móc tak stwierdzić? A najbardziej zdziwiło mnie pytanie: "czy ten wytrzeszcz to moja uroda czy pojawił sie ostatnio?" Zwaliło mnie z nóg. Nie wiem może ja jestem głupia bo wydaje mi się, że wytrzeszcz występuje przy nadczynności tarczycy. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Magda

Re: Wyniki badań TSH | Sławek SWP, 08-12-2004, 00:33

W: news:cp539p$bvc$1 [at] atlantis.news.tpi.pl Od: Poison Było:
Czy wynik poziomu jedynie TSH jest wystarczający do stwierdzenia choroby tarczycy? Miałam dzisiaj dość "dziwną" wizytę u pani endokrynolog . Stwierdziła ona iż mój wynik [3,142 przy normie o ile dobrze pamiętam 0,35-5,5 mlU/l]może już wskazywać na niedoczynność tarczycy. Czy nie są konieczne tutaj inne badania aby móc tak stwierdzić? A najbardziej zdziwiło mnie pytanie: "czy ten wytrzeszcz to moja uroda czy pojawił sie ostatnio?" Zwaliło mnie z nóg. Nie wiem może ja jestem głupia bo wydaje mi się, że wytrzeszcz występuje przy nadczynności tarczycy. Poprawcie mnie jeśli się mylę.


("Szpilki" ale roku nie pamiętam) Cyt.: "To nie tarczyca, to koński ogon za mocno ściągnięty" (tam też napisali, że "tarczyca")

Nadczynność tarczycy: www.biologia.pl/l...czycy.phtml

Niedoczynność: www.biologia.pl/l...czycy.phtml

Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki evil.pl/pip/index.html Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

Re: Wyniki badań TSH | Mariusz Lotko, 08-12-2004, 00:46

Poison wrote:

Czy wynik poziomu jedynie TSH jest wystarczający do stwierdzenia choroby tarczycy? Miałam dzisiaj dość "dziwną" wizytę u pani endokrynolog . Stwierdziła ona iż mój wynik [3,142 przy normie o ile dobrze pamiętam 0,35-5,5 mlU/l]może już wskazywać na niedoczynność tarczycy. Czy nie są konieczne tutaj inne badania aby móc tak stwierdzić? A najbardziej zdziwiło mnie pytanie: "czy ten wytrzeszcz to moja uroda czy pojawił sie ostatnio?" Zwaliło mnie z nóg. Nie wiem może ja jestem głupia bo wydaje mi się, że wytrzeszcz występuje przy nadczynności tarczycy. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Pytanie bylo na miejscu, ale samo badanie TSH nie wystarcza. Powinno byc jeszcze T3 lub T4 - badanie poziomu hormonow.



Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Chcę mieć zdrową tarczycę Chcę mieć zdrową tarczycę
 
Atlas cytopatologii szyjki macicy Atlas cytopatologii szyjki macicy
 
Jak radzić sobie z chorobami tarczycy Jak radzić sobie z chorobami tarczycy
 
Leczenie chorób tarczycy Leczenie chorób tarczycy
 
Biomedyczne podstawy rozwoju z elementami higieny szkolnej Biomedyczne podstawy rozwoju z elementami higieny szkolnej