Powiązane leki
(opisy)

Avandia (Rosiglitazonum)

Glimepiride Arrow (Glimepiridum)

Dostinex (Cabergolinum)

Glucobay (Acarbosum)

Dla Diabetyków

Glukobonisan

Limeral (Glimepiridum)

Melyd (Glimepiridum)

Oltar (Glimepiridum)

Amyx (Glimepiridum)

Tagi

przekraczac glikemia wzrastac cukier pokarm skok cukrzyk wahac posilek przyjmowac

Fora dyskusyjne

zobacz insulina a czas posiłków. (4)

zobacz cukrzyca a zapalenie stawów (1)

zobacz Poziom cukru (4)

zobacz Czy to jest cukrzyca ? (4)

zobacz Cukrzyca ciężarnych (1)

zobacz Jem i chudnę. (7)

zobacz Ile jeszcze urosnę? (5)

zobacz Dziwne objawy (2)

zobacz Poziom cukru we krwi (7)

zobacz Czy mam cukrzyce? (11)

zobacz Czy to cukrzyca? (5)

zobacz czy to cukrzyca ? (10)

zobacz Hiperinsulinizm-wyniki;( (0)

zobacz Cukier we KRWI (1)

zobacz spożywanie pokarmu a wzrost ciśnienia (3)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Skoki cukru [?]

Skoki cukru [?]

Robol, 18-01-2005, 22:37

Znajomy miał badanie na cukier. Na czczo ma podwyższony poziom [powyżej normy]. Natomiast po spożyciu węglowodanów ma obniżony poziom [poniżej normy]. Jak to tłumaczyć?

Robol

Re: Skoki cukru [?] | karolina, 18-01-2005, 21:52

U zdrowego człowieka: 1.przyjmującego pokarmy: glikemia (zawartość cukru) zwiększa się po przyjęciu każdego posiłku,p przy czym najwyższy wzrost następuje po śniadaniu, a najmniejszy po kolacji.w ciągu 2 godzin po posiłku stęzenie cukru nie powinno przekraczać 110 mg/dl. a wahania glikemii nie powinny przkeraczać 60 mg/dl 2.nie przyjmujący pokarmu zmniejsza się stopniowo od rana w ciągu dnia i nocy az do rana.nie dochodzi do hipoglikemii(braku cukru) U cukrzyka 1.w cukrzycy,jedzący pokarmy poziom cukru wzrasta ,przy czym w cukrzycy poposiłkowej wahania przekraczają 60 mg/dl i glikemia utrzymuje sie powyżej górnej normy 2.cukrzyk,bez jedzenia glikemia zmnijesza się od rana do wieczora a wzrasta w ciągu dnia

Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl

Re: Skoki cukru [?] | Wiktor Grębla, 19-01-2005, 17:48

Robol napisał(a):

Znajomy miał badanie na cukier. Na czczo ma podwyższony poziom [powyżej normy]. Natomiast po spożyciu węglowodanów ma obniżony poziom [poniżej normy]. Jak to tłumaczyć?
Też tak miałem. Podczas określania krzywej cukrowej myślałem, że stracę przytomność. Jak stwierdziła pani diabetolog, obniżenie poziomu cukru wynika z wydzielania zbyt dużych ilości insuliny, zaraz po spożyciu łatwo przyswajalnych cukrów (co na chłopski rozum ma sens, niektórzy mówią też o tzw. zespole metabolicznym, lub insulinooporności). Pomogła mi zmiana diety. Najgorsze było chyba jednak rozstanie z piwkiem :)

Pozdrawiam W.
To give happiness is to deserve happiness.


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Encyklopedia zdrowia. Mężczyzna Encyklopedia zdrowia. Mężczyzna
 
Sprawni inaczej czyli w łóżku też można ... Sprawni inaczej czyli w łóżku też można ...
 
Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy dietetyków Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy dietetyków
 
Cukrzyca Zdrowa dieta Cukrzyca Zdrowa dieta
 
Dieta dla cukrzyków Dieta dla cukrzyków