Powiązane leki
(opisy)

Tagi

wiosna czerwona poliglobulia powiekszyc sledziona granica grac zasadniczy krwinka silno

Fora dyskusyjne

zobacz pomóżcie!!!! (0)

zobacz powiększona śledziona o 13cm,i powiększona trzustka! (0)

zobacz Zwłóknienie szpiku (5)

zobacz Wyniki krwi, zakrzepica (3)

zobacz Spadek czerwonych krwinek. (1)

zobacz Kolejne bardzo złę wyniki krwi... (0)

zobacz Ginjal (6)

zobacz interpretacja wyników proszę o wyjaśnienia (5)

zobacz Pomóżcie błagam!! (1)

zobacz prosze o zinterpretowanie wyników (1)

zobacz Bactrim silna reakcja alergiczna (0)

zobacz Wyniki badań, Wyniki USG mojej mamy (0)

zobacz Proszę o interpretację wyników (2)

zobacz powiekszona sledziona (0)

zobacz Morfologia mojej 19 miesięcznej córki (1)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Za duzo czerwonych krwinek...

Za duzo czerwonych krwinek...

Sebastian Wiosna, 29-04-2005, 17:41

Witam,

W badaniu morfologii krwi wyszły mi następujące odchylenia poza zakres [normy]:

RCB = 6,06 [4,50 - 5,90] HGB = 18,4 [14,0 - 18,0] HCT = 53,6 [41,0 - 53,0]

Pozostałe wskaźniki w normie, choć na granicy normy był też sód:

Na = 144 [135 - 145] K = 4,5 [3,5 - 5,5] Cl = 103 [95 - 108]

Lekarz, ktory mi to zlecił już widział te wyniki, ale zasadniczo nie przejął się. Powiedział tylko "O, poliglobulia, proszę więcej pić".

Fakt, jest tak możliwosc, że w dniu badania byłem, no może nie odwodniony, ale jednak w ciagu wczesniejszych 2 dni miałem straszne stresy (napady lękowe), którym zawsze towarzyszy u mnie obfite siusianie.

Co mam robić? Zasadniczo jestem zdrowy, przynajmniej jak na razie niczego u mnie nie wykryto (z wyjątkiem początkującego niewielkiego nadcisnienia, leczonego już betablokerem).

Dzieki,

Sebastian Wiosna

Odp: Za duzo czerwonych krwinek... | Zbigniew Rudzki, 29-04-2005, 19:37

Użytkownik "Sebastian Wiosna" napisał w wiadomości news:d4tdis$acp$1 [at] host102-ursus.spray.net.pl...
W badaniu morfologii krwi wyszły mi następujące odchylenia poza zakres [normy]: RCB = 6,06 [4,50 - 5,90] HGB = 18,4 [14,0 - 18,0] HCT = 53,6 [41,0 - 53,0]
Dobrze po mojemu ow Doktor powiedzial. Jesli jednak warosci czerwonokrwinkowe beda narastac waratloby zrobic jakas szersza diagnostyke. Do najbardziej sensownych w miare prostych i nieinwazyjnych testow nalezy badanie poziomu erytropoetyny (EPO) -- powinni to robic w kazdym szpitalu typu uniwersyteckiego. Poliglobulia z wysokim EPO moze miec mnostwo przyczyn, podczas gdy niski (lub w dolnej granicy normy) poziom EPO przy znaczacej poliglobulii jest dosc silna przeslanka na rzecz czerwienicy prawdziwej.

Ale tak naprawde to masz wartosci z gornej granicy normy dla dwudziestokilkuletniego (sadzac z imienia) mezczyzny. Jak rozumiem poziom plytek jest w/n a sledziona jest niepowiekszona?

Zbyszek hematopatolog p: www.cm-uj.krakow.pl/bonemarrow

Re: Za duzo czerwonych krwinek... | Sebastian Wiosna, 29-04-2005, 20:13

Ale tak naprawde to masz wartosci z gornej granicy normy dla dwudziestokilkuletniego (sadzac z imienia) mezczyzny. Jak rozumiem poziom plytek jest w/n a sledziona jest niepowiekszona?
Dziekuję.

Mam 32 lata. Sledziona nie powiększona.

I jeszcze gwoli uzupełnienia - pełniejszy obraz krwi:

RCB = 6,06 [4,50 - 5,90] HGB = 18,4 [14,0 - 18,0] HCT = 53,6 [41,0 - 53,0]

MCV = 88,5 [83 - 97] MCH = 30,4 [28 - 34] MCHC = 34,3 [32 - 36] RDW = 14,3 [11,6 - 14,8] PLT = 326 [140 - 440]

WBC = 9,1 [4,1 -10,0] LYM% = 27% [25 - 40%] MID% = 8,1% [0 - 11%] GRAN% = 65% [40 - 75%] LYM = 2,5 [1,5 - 4,0] MID = 0,7 [0 - 0,7] GRAN = 5,9 [1,8 - 7,7]

Pozdrawiam,

Sebastian Wiosna

Re: Za duzo czerwonych krwinek... | Makro, 11-05-2005, 02:16

Dnia Fri, 29 Apr 2005 18:13:19 +0200, Sebastian Wiosna napisał(a):

Dziekuję.

Mam 32 lata. Sledziona nie powiększona.

I jeszcze gwoli uzupełnienia - pełniejszy obraz krwi:

RCB = 6,06 [4,50 - 5,90] HGB = 18,4 [14,0 - 18,0] HCT = 53,6 [41,0 - 53,0]

MCV = 88,5 [83 - 97] MCH = 30,4 [28 - 34] MCHC = 34,3 [32 - 36] RDW = 14,3 [11,6 - 14,8] PLT = 326 [140 - 440]

WBC = 9,1 [4,1 -10,0] LYM% = 27% [25 - 40%] MID% = 8,1% [0 - 11%] GRAN% = 65% [40 - 75%] LYM = 2,5 [1,5 - 4,0] MID = 0,7 [0 - 0,7] GRAN = 5,9 [1,8 - 7,7]

Pozdrawiam,

Sebastian Wiosna
Odpowiem w skrócie : nic Ci nie jest!

Makro
www.cpp.info.pl/forum/ Forum o psychiatrii dla pacjentów


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Aktywne 9 miesięcy. Ćwiczenia i porady dla przyszłych mam Aktywne 9 miesięcy. Ćwiczenia i porady dla przyszłych mam
 
Wiosna. Żyj zgodnie z porą roku Wiosna. Żyj zgodnie z porą roku
 
Triumf życia. Możesz mieć przewagę nad rakiem Triumf życia. Możesz mieć przewagę nad rakiem
 
Granice genetycznego ulepszania człowieka Granice genetycznego ulepszania człowieka
 
Hormonoterapia raka piersi Hormonoterapia raka piersi