Tagi

zalecac drozdz nasz lodzic candida witamina drozdze surowy szkodliwy jesc

Fora dyskusyjne

zobacz Negatywne działanie drożdży w postaci pryszczy. (6)

zobacz Wasza opinia (3)

zobacz Interakcje drożdży i antybiotyku (1)

zobacz Problemy z grzybicą, a podpiwek (0)

zobacz Nie mogę mówić (6)

zobacz atybiotyki bez recepty (2)

zobacz USG (3)

zobacz krosty ramiona/plecy (0)

zobacz Dziwny zakaz po wyrwaniu zęba (7)

zobacz Dieta warzywno owocowa (14)

zobacz candida (10)

zobacz WITAMINA K (1)

zobacz Hashimoto - włosy (9)

zobacz ilość witaminy b6 w jednej tabletce (2)

zobacz witamina c (4)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Szkodliwe drozdze?

Szkodliwe drozdze?

, 23-11-1999, 08:23

Witam Szanowna Grupe Juz wielokrotnie spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze wyroby piekarskie produkowane na bazie drozdzy (wszelkiego rodzaju chleby jasne i ciemne ,idp) w jakis negatywny sposob na nasze zdrowie. Czy tak jest naprawde, a jesli tak to dlaczego? Przeciez spozywanie SPARZONYCH drozdzy jest wskazywane ze wzgledu na duza zawartosc witamin z grupy B. Wiec jak jest naprawde z tymi drozdzami? Czy moga one powodowac rozwijanie sie "czegos" w naszych organizmach ( a moze chodzi tu o fermentacje ?) , czy sa jednak obojetne? No i jeszcze sprawa ogolnie dotyczaca pieczywa. Jakie i czy wogole istnieje jakies zdrowe? Lodz,pskone [at] polbox.com skonecz [at] lodz.tpsa.pl

Re: Szkodliwe drozdze? | tg, 08-12-1999, 21:10

owszem czesc drozdzy w iistocie jest patogenna dla czlowieka (głownie candida albicans -80% infekcji drozdzowych oraz piec innych z gat. candida) natomiast drozdze kuchenne ze ta to nazwe nie sa w zasadzie patogenne, ale jedzenie ich na surowo jest nie zalecane ( choc nie wiem z jakiego powodu a nie chcalbym udzielic blednej informacji), natomiast drozdze po dlugotrwalym pobycie w piekarniku nie maga byc w zadnym wypadku chorobotworcze bo sa p prostu martwe, ...a przy okazji maja tez swoje wlasciwosci odzywcze.

zatem krotko: nie zalecane jedzenie drozdzy na surowo , ale pieczone jak najbardziej

Re: Szkodliwe drozdze? | danusia błaszak, 13-12-1999, 08:50

bo podobno surowe drozdze zamiast pozwolic sie strawic to wyjadaja z czlowieka witamine b i uciekaja niestrawione razem z ta witamina, a jak sie je upiecze to juz nic nie moga wyjadac posdrufko danusia be

danutabe.tripod.com

nie sa w zasadzie patogenne, ale jedzenie ich na surowo jest nie zalecane ( choc nie wiem z jakiego powodu a nie chcalbym udzielic blednej informacji), natomiast drozdze po dlugotrwalym pobycie w piekarniku nie maga byc w zadnym wypadku chorobotworcze bo sa p prostu martwe, ...a przy okazji maja tez swoje wlasciwosci odzywcze.




Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Liczmy w diecie. Witaminy Liczmy w diecie. Witaminy
 
Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta
 
Choroby zawodowe Choroby zawodowe
 
Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie
 
Domowe przetwory Domowe przetwory