Tagi

omega bezposredni olac oliwa mieso najlepszy stosunek smazyc spozycie olej

Fora dyskusyjne

zobacz olej lniany (11)

zobacz Jaki olej najlepszy na mięśnie ? (6)

zobacz olej z wiesiołka na śluz (1)

zobacz Suche oczy (3)

zobacz Oliwa z oliwek , olej rzepakowy (4)

zobacz dieta wysokoweglowodanowa a zdrowie (1)

zobacz Wrzód żołądka (1)

zobacz Odporność Iskial Omega-3 (2)

zobacz wyniki badań (1)

zobacz oparzona ręka olejem (1)

zobacz Poparzenie i egzema (4)

zobacz Glisty (3)

zobacz Czy to hemoroidy? (3)

zobacz Wrażliwość chemoreceptorów jelita (0)

zobacz leczenie egzemy olejem kukurydzianym (5)

Informator Medyczny » Grupa dyskusyjna » Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego

Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego

Daniel Stalica, 17-11-2008, 12:50

Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.

Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej tłoczony na zimno.

Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?

Jest jakiś lepszy?

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 17-11-2008, 13:21

Daniel Stalica pisze:
Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej tłoczony na zimno.

Nierafinowany miał być... za dużo polityki heh...

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 17-11-2008, 14:28

Daniel Stalica wrote:

Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.

Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej tłoczony na zimno.

Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?

Jest jakiś lepszy?

stosunek omega 3 do omega 6 w oleju słonecznikowym to bodajże 1 do 60, czyli ciężko wyobrazić sobie gorszy.

Najlepszy chyba olej to olej konopny, który nie dość że ma stosunek 1 do 4 (idealny), to na dodatek ma m.in. kwas gamma - linolenowy. Wada - krótki czas przydatności do spożycia. No i oczywiście musi być tłoczony na zimno, nie rafinowany etc

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 17-11-2008, 15:40

tomek wilicki pisze:
stosunek omega 3 do omega 6 w oleju słonecznikowym to bodajże 1 do 60, czyli ciężko wyobrazić sobie gorszy.

Najlepszy chyba olej to olej konopny, który nie dość że ma stosunek 1 do 4 (idealny), to na dodatek ma m.in. kwas gamma - linolenowy. Wada - krótki czas przydatności do spożycia. No i oczywiście musi być tłoczony na zimno, nie rafinowany etc

Z tego co widzę to jest sprzedawany głównie w 250ml, także może nie będzie się przeterminowywał przed spożyciem. Bynajmniej poszukam w tradycyjnych sklepach, a jaki możesz polecić inny, bardziej popularny, który można dostać w marketach, bo z konopnym może być chyba ciężko...

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 17-11-2008, 16:06

Daniel Stalica wrote:

Z tego co widzę to jest sprzedawany głównie w 250ml, także może nie będzie się przeterminowywał przed spożyciem. Bynajmniej poszukam w tradycyjnych sklepach, a jaki możesz polecić inny, bardziej popularny, który można dostać w marketach, bo z konopnym może być chyba ciężko...

Nie tak tragicznie, u mnie w mieście jest w każdym markecie, tylko czasem w nietypowych miejscach - ze zdrową żywnoścą albo w jakiś lodówkach obok lnianego. Teoretycznie jeszcze olej rzepakowy ma dobry stosunek omega 3 do 6, ale ma fatalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do jednonienasyconych - on w zasadzie jest "mocno przeterminowanym" olejem konopnym. Każdy tłuszcz jest w zasadzie szkodliwy za wyjątkiem tych wielonienasyconych. No i olej rzepakowy nie zawiera GLA, a co to jest GLA i jakie ma efekty jego zażywanie - można przeczytać chociażby na MedLine(np 40% przypadków stwardnienia rozsianego jest całkowicie uleczalna kuracją GLA, reszta zapewne również jeśli dopracują metodę).

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 17-11-2008, 16:17

tomek wilicki pisze:
Nie tak tragicznie, u mnie w mieście jest w każdym markecie, tylko czasem w nietypowych miejscach - ze zdrową żywnoścą albo w jakiś lodówkach obok lnianego. Teoretycznie jeszcze olej rzepakowy ma dobry stosunek omega 3 do 6, ale ma fatalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do jednonienasyconych - on w zasadzie jest "mocno przeterminowanym" olejem konopnym. Każdy tłuszcz jest w zasadzie szkodliwy za wyjątkiem tych wielonienasyconych. No i olej rzepakowy nie zawiera GLA, a co to jest GLA i jakie ma efekty jego zażywanie - można przeczytać chociażby na MedLine(np 40% przypadków stwardnienia rozsianego jest całkowicie uleczalna kuracją GLA, reszta zapewne również jeśli dopracują metodę).

Dzięki za informację, ale właśnie rzepakowy wyeliminowałem ze względu na niską zawartość wielonienasyconych tłuszczy. Domyślam się, że olej z pestek winogron, który podobno jest zbliżony do słonecznikowego, też stosunek omega-3 do 6 ma zły?

No to czeka mnie wycieczka do sklepu(ów).

Pozdrawiam i dziękuję za informacje.

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | ernest, 17-11-2008, 17:34



Użytkownik "Daniel Stalica" napisał w wiadomości news:gfreov$bf9$1 [at] news.onet.pl...
Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.

Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej tłoczony na zimno.

Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?

Jest jakiś lepszy?



A oliwa z oliwek tłoczona na zimno? Nie wspomnieliście o tym, a przecież jest bogata w wiele substancji.

e.

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 17-11-2008, 17:58

ernest pisze:
A oliwa z oliwek tłoczona na zimno? Nie wspomnieliście o tym, a przecież jest bogata w wiele substancji.

e.
Rozpatrujemy pod kątem zawartości wielonienasyconych tłuszczy, a oliwa z oliwek nie jest w czołówce...

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | STranger, 17-11-2008, 18:42

Daniel Stalica pisze:
Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.
Oleje fajna sprawa. Ale skoro do tej pory smarowałeś pieczywo sztuczną margaryną (przypuszczenie) to spróbuj teraz dojrzałym awokado. Awokado ma sporo zdrowego tłuszczu i pełno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach a jako "masło na chleb" jest rewelacyjny moim zdaniem. :)

Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej tłoczony na zimno.

Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?

Jest jakiś lepszy?
Najlepiej jeść każdy roślinny olej, byle w małych ilościach. Ja spożywam (smażę i na surowo do sałatek itp) na zmianę wszelkie oleje - rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, lniany, konopny, z oliwek i inne które akurat zakupię. Urozmaicenie i nieograniczanie się do jednej rzeczy w diecie to podstawa. Aktualnie kończy mi sie butelka oleju arachidowego i z pestek winogron, pewnie kupię teraz grecką oliwę i olej rzepakowy bo też są zdrowe i smaczne. Nie ma sensu przeliczanie drobiazgowe składników i proporcji omega 3 i 6 i podchodzenie do oleju nieomalże z licznikiem Geigera, jeść można każdy roślinny olej, byle nie ograniczać się ciągle do jednego i tego samego, Jak mawiają starożytni obcy należy zmieniać sobie trucizny ;)

-- pozdrawiam STranger

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 17-11-2008, 20:30

STranger pisze:

Oleje fajna sprawa. Ale skoro do tej pory smarowałeś pieczywo sztuczną margaryną (przypuszczenie) to spróbuj teraz dojrzałym awokado. Awokado ma sporo zdrowego tłuszczu i pełno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach a jako "masło na chleb" jest rewelacyjny moim zdaniem. :)

Ciekawe, może kiedyś spróbuję :)

Najlepiej jeść każdy roślinny olej, byle w małych ilościach. Ja spożywam (smażę i na surowo do sałatek itp) na zmianę wszelkie oleje - rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, lniany, konopny, z oliwek i inne które akurat zakupię. Urozmaicenie i nieograniczanie się do jednej rzeczy w diecie to podstawa. Aktualnie kończy mi sie butelka oleju arachidowego i z pestek winogron, pewnie kupię teraz grecką oliwę i olej rzepakowy bo też są zdrowe i smaczne. Nie ma sensu przeliczanie drobiazgowe składników i proporcji omega 3 i 6 i podchodzenie do oleju nieomalże z licznikiem Geigera, jeść można każdy roślinny olej, byle nie ograniczać się ciągle do jednego i tego samego, Jak mawiają starożytni obcy należy zmieniać sobie trucizny ;)

Brzmi rozsądnie, aczkolwiek chyba lepiej przestrzegać rozgraniczenia na oleje do smażenia i do stosowania bezpośredniego.

Pozdrawiam i dziękuję.

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 17-11-2008, 22:17

Daniel Stalica wrote:

Dzięki za informację, ale właśnie rzepakowy wyeliminowałem ze względu na niską zawartość wielonienasyconych tłuszczy. Domyślam się, że olej z pestek winogron, który podobno jest zbliżony do słonecznikowego, też stosunek omega-3 do 6 ma zły?

No to czeka mnie wycieczka do sklepu(ów).
W zasadzie olei w ogóle nie trzeba używać, chyba że ktoś lubi - ale dla zdrowia absolutnie NIE są niezbędne. Odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mają nasiona roślin i produkty spożywane na co dzień. Jeśli chcesz komponować dietę pod tym kątem, zwróć uwagę jaki jest stosunek omeg w pozostałych pokarmach - może się okazać, że np już bez oleju jesz bardzo dużo omega 3 i powinieneś właśnie omega 6 uzupełniać. Może się okazać, że jest odwrotnie i dobrym rozwiązaniem będzie olej konopny.

Wszystkie oleje możesz sprawdzić na www.nutritiondata.com - nie znam ich na pamięć :P Z pestek winogron będzie zapewne pod grapeseed oil.

No i jeszcze raz zwracam uwagę na GLA - tylko kilka tłuszczy roślinnych (żaden zwierzęcy) ma w ogóle jakąkolwiek zawartość tego cudeńka.

ps. wszystkie "nietypowe" oleje można kupić na allegro, jak się trafi na przedstawiciela tłoczarni to można dostać nawet olej tłoczony bezpośrednio przed wysyłką.

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 17-11-2008, 22:22

STranger wrote:

Nie ma sensu przeliczanie drobiazgowe składników i proporcji omega 3 i 6
drobiazgowo nie ma, ale jeśli przeciętny europejczyk ma stosunek omega 3 do 6 w diecie jak 1 do 40, podczas gdy zalecany jest pomiędzy 1:1 a 1:4 - to już chyba brzmi poważniej?

Zwłaszcza w świetle tych kilku tysięcy już chyba badań, które wykazują jak to jedna po drugiej znikają choroby cywilizacyjne u ludzi, którzy zaczynają spożywać duże ilości omega 3.

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | Daniel Stalica, 18-11-2008, 00:07

tomek wilicki pisze:
W zasadzie olei w ogóle nie trzeba używać, chyba że ktoś lubi - ale dla zdrowia absolutnie NIE są niezbędne. Odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mają nasiona roślin i produkty spożywane na co dzień. Jeśli chcesz komponować dietę pod tym kątem, zwróć uwagę jaki jest stosunek omeg w pozostałych pokarmach - może się okazać, że np już bez oleju jesz bardzo dużo omega 3 i powinieneś właśnie omega 6 uzupełniać. Może się okazać, że jest odwrotnie i dobrym rozwiązaniem będzie olej konopny.

No niestety z tego co widzę mniej więcej, to spożywam za mało omega-3, na tą chwilę zjadam tylko nasiona siemienia lnianego w chlebie, co raczej nie zaspokaja zapotrzebowania...

Wszystkie oleje możesz sprawdzić na www.nutritiondata.com - nie znam ich na pamięć :P Z pestek winogron będzie zapewne pod grapeseed oil.
Dzięki za namiar, przyjemna strona, z ciekawostek olej z pestek winogron:

Total Omega-3 fatty acids 218 mg Total Omega-6 fatty acids 151708 mg
A więc 1:695 :(

No i jeszcze raz zwracam uwagę na GLA - tylko kilka tłuszczy roślinnych (żaden zwierzęcy) ma w ogóle jakąkolwiek zawartość tego cudeńka.

ps. wszystkie "nietypowe" oleje można kupić na allegro, jak się trafi na przedstawiciela tłoczarni to można dostać nawet olej tłoczony bezpośrednio przed wysyłką.

jasne, aczkolwiek bez kosztów przesyłki w sklepie powinno być taniej.

Pozdrawiam i dziękuję.

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego | jangr, 18-11-2008, 10:43

Użytkownik "tomek wilicki" napisał w wiadomości news:gfsgaf$2mg$2 [at] inews.gazeta.pl...

No, to może trochę kontrowersji. Uważam, że: 1. Wszystkie oleje, jakie są, nie nadają się do smażenia, poza może oliwą (najmniejsze zło). Nie nadają się, a to dlatego, że pod wpływem powietrza i temperatury te wszystkie jedno i wielonasycone k.t. są niszczone, tworzą się cząsteczki utlenione (można poszukać w sieci dokładnego opisu), a one skutecznie zatruwają organizm (wątroba!). No, ale przecież jest hepatil. :-) 2. Wszystkie oleje zawierające dużo omega3 bardzo łatwo się utleniają i są bardzo wrażliwe na temperaturę i światło i zamiast przynosić pożytek, zatruwają organizm (jak wyżej) nawet, jeśli są spożywane na zimno. Dobry by był olej tłoczony na zimno wykonany bezpośrednio przed spożyciem, ale skąd go brać? Te w sklepach są przetrzymywane dłuższy czas i w warunkach nie zawsze dobrych. A czy na tłoczeniu można polegać? Czy producent rzetelnie podszedł do pracy? Tego nie wiemy, więc lepiej nie ryzykować. 3. Oleje zawierają dużo omega6, ale te są w procesach produkcji niszczone i według niektórych naukowców organizm może odczuwać "głód" właśnie omega6. 4. Potrzeba organizmu dot. k.t. omega3 jest bardzo niewielka i łatwo ją zaspokoić bez eksperymentowania z olejami.

Wniosek: im dalej od olei tym lepiej, a smażyć na olejach to już samobójstwo. Pozdrówka. jangr

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | Szczepan Białek, 18-11-2008, 11:09



Użytkownik "jangr" napisał w wiadomości news:gfts8s$6q7$1 [at] nemesis.news.neostrada.pl...
Wniosek: im dalej od olei tym lepiej, a smażyć na olejach to już samobójstwo.
Nie widziałeś w TV jak pracują kucharze w najleprzych hotelach? Smaży mięso na oleju i PODPALA go. Po wypaleniu oleju do cna mięso odkłada na bok a na tej samej patelni bez czyszczenia robi sos z masła. To daje 5-gwiazdkowy smak. Można smażyć ale jeść nawet odrobiny oleju nie wolno. Pozdrówka. S*

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 18-11-2008, 20:57

jangr wrote:

Użytkownik "tomek wilicki" napisał w wiadomości news:gfsgaf$2mg$2 [at] inews.gazeta.pl...

No, to może trochę kontrowersji. Uważam, że: 1. Wszystkie oleje, jakie są, nie nadają się do smażenia, poza może oliwą (najmniejsze zło). Nie nadają się, a to dlatego, że pod wpływem powietrza i temperatury te wszystkie jedno i wielonasycone k.t. są niszczone, tworzą się cząsteczki utlenione (można poszukać w sieci dokładnego opisu), a one skutecznie zatruwają organizm (wątroba!). No, ale przecież jest hepatil. :-)
right, dlatego w ogóle nie smażę.

2. Wszystkie oleje zawierające dużo omega3 bardzo łatwo się utleniają i są bardzo wrażliwe na temperaturę i światło i zamiast przynosić pożytek, zatruwają organizm (jak wyżej) nawet, jeśli są spożywane na zimno. Dobry by był olej tłoczony na zimno wykonany bezpośrednio przed spożyciem, ale skąd go brać? Te w sklepach są przetrzymywane dłuższy czas i w warunkach nie zawsze dobrych. A czy na tłoczeniu można polegać? Czy producent rzetelnie podszedł do pracy? Tego nie wiemy, więc lepiej nie ryzykować.
znowu racja, ale bez omega 3 żyć się nie da. Ale - czytamy 2 akapity dalej:

3. Oleje zawierają dużo omega6, ale te są w procesach produkcji niszczone i według niektórych naukowców organizm może odczuwać "głód" właśnie omega6.
głównym "źródłem" omega 6 w diecie współczesnego człowieka są masła, margaryny i mięso. Stąd biorą się kłopoty z nadmiarem tej omegi w diecie. Głód omega 6 można odczuwać gdy się ma zablokowany szlak metaboliczny przemiany kwasu linolenowego w kwas gamma linolenowy, i znowuż blokerem jest przede wszystkim spożycie tłuszczy nasyconych i jednonienasyconych, a więc znowu wszelkiego rodzaju smary do pieczywa, oleje, mięso i nabiał.

4. Potrzeba organizmu dot. k.t. omega3 jest bardzo niewielka i łatwo ją zaspokoić bez eksperymentowania z olejami.

I dochodzimy do sedna, czyli do tego, co pisałem kilka postów temu :D Starczy jeść dużo nie przetworzonej żywności, większość roślin ma sporo omega 6 i omega 3, z reguły w idealnych proporcjach, nie zawierają też nasyconych kwasów tłuszczowych, które utrudniają wchłanianie i przemiany metaboliczne kwasów wielonienasyconych.

Wniosek: im dalej od olei tym lepiej, a smażyć na olejach to już samobójstwo. Pozdrówka.
10/10 :D

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 18-11-2008, 20:58

Szczepan Białek wrote:

Użytkownik "jangr" napisał w wiadomości news:gfts8s$6q7$1 [at] nemesis.news.neostrada.pl...

Nie widziałeś w TV jak pracują kucharze w najleprzych hotelach? Smaży mięso na oleju i PODPALA go. Po wypaleniu oleju do cna mięso odkłada na bok a na tej samej patelni bez czyszczenia robi sos z masła. To daje 5-gwiazdkowy smak. Można smażyć ale jeść nawet odrobiny oleju nie wolno.
I oczywiście wierzysz, że takie "wypalone" mięso nie ma wolnych rodników ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Eh...

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | Szczepan Białek, 18-11-2008, 21:45



Użytkownik "tomek wilicki" napisał w wiadomości news:gfuvof$38q$2 [at] inews.gazeta.pl...
Szczepan Białek wrote:

I oczywiście wierzysz, że takie "wypalone" mięso nie ma wolnych rodników ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Eh...
Mięso jest OPALONE . Olej jest wypalany. Kiedyś do opalania używano spirytusu. Dalej używa się rożna. Wielu zadawala smak. Tacy nawet nie wiedzą o rodnikach i kwasach. S*

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | STranger, 18-11-2008, 22:03

tomek wilicki pisze:
jangr wrote:

10/10 :D


E, tam bzdury. A na czym niby smażyć, na smalcu czy może na maśle? Bo przemysłowych margaryn nawet kijem nie tykam. Spokojnie można smażyć a najlepiej dusić potrawy na jakimś oleju roślinnym i na pewno nie to jest szkodliwe. A jaki to ma być rodzaj oleju to już sprawa drugorzędna.



-- pozdrawiam STranger

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 19-11-2008, 00:20

STranger wrote:

E, tam bzdury. A na czym niby smażyć,
nie smażyć?

a najlepiej dusić potrawy
bingo. We własnym sosie, unikając zbytniego rozgotowania. Im mocniejsza obróbka termiczna, tym większa utrata witamin i innych ciekawych związków (np enzymów oksydacyjnych).

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośrednie | STranger, 19-11-2008, 00:56

tomek wilicki pisze:
STranger wrote:

nie smażyć?
Czasami trzeba smażyć. Jajek sadzonych lub placków ziemniaczanych nie jadasz? Niekoniecznie mówimy o smażeniu mięsa... ;) Nadal się upieram, że smażenie na oleju spośród innych tłuszczów jest najzdrowsze.

bingo. We własnym sosie, unikając zbytniego rozgotowania. Im mocniejsza obróbka termiczna, tym większa utrata witamin i innych ciekawych związków (np enzymów oksydacyjnych).


Tutaj się zgadzam w pełni.

-- pozdrawiam STranger

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia | tomek wilicki, 19-11-2008, 01:40

STranger wrote:

tomek wilicki pisze:

Czasami trzeba smażyć. Jajek sadzonych lub placków ziemniaczanych nie jadasz? Niekoniecznie mówimy o smażeniu mięsa... ;) Nadal się upieram, że smażenie na oleju spośród innych tłuszczów jest najzdrowsze.

Nie jadam ani placków ziemniaczanych, ani jajek sadzonych. Mam co prawda przez to problemy, żeby z tego co można dostać w polskim sklepie ułożyć dietę na 4000-5000 kcal, ale jakoś daję radę. W takich np Czechach nie byłoby w ogóle problemu, tam są do dostania dziesiątki "gotowców" tradycyjnej kuchni chińskiej czy indyjskiej, taki dla przykładu seitan, znany czasem jako "chińskie mięso", czyli ni mniej ni więcej jak gluten w formie skoncentrowanej. Tani jak barszcz, kosmicznie smaczny, baaaardzo odżywczy (jak ktoś nie ma alergii na gluten), w Polsce praktycznie nie do dostania poza najdroższymi sklepami dla snobów w największych miastach.

.. Wegetarianizm i Ekologia - www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego | jangr, 19-11-2008, 10:00

Użytkownik "tomek wilicki" napisał w wiadomości news:gfvg9f$h1d$1 [at] inews.gazeta.pl...
Nie jadam ani placków ziemniaczanych, ani jajek sadzonych. Mam co prawda przez to problemy, żeby z tego co można dostać w polskim sklepie ułożyć dietę na 4000-5000 kcal, ale jakoś daję radę. W takich np Czechach nie byłoby w ogóle problemu, tam są do dostania dziesiątki "gotowców" tradycyjnej kuchni chińskiej czy indyjskiej, taki dla przykładu seitan, znany czasem jako "chińskie mięso", czyli ni mniej ni więcej jak gluten w formie skoncentrowanej. Tani jak barszcz, kosmicznie smaczny, baaaardzo odżywczy (jak ktoś nie ma alergii na gluten), w Polsce praktycznie nie do dostania poza najdroższymi sklepami dla snobów w największych miastach.
Sam nie jadam glutenu, bo od niego mi hemoroidy wywala. Wiele lat się nacierpiałem zanim to wykapowałem. A jeśli o smażenie chodzi - najlepiej lubię gotowane w bardzo małej ilości wody, mięso, warzywa. Smażę jajecznicę, ale tam staram się jej nie rozgrzewać więcej, jak do 60-70C. I jest to proces krótki. A i tak smażę albo na maśle albo na smalcu (też niestety ma dużo nienasyconych k.t.) :-(


Treść jest archiwum grupy dyskusyjnej (usenet) pl.sci.medycyna. Aby odpowiedzieć na temat należy pisać bezpośrednio na grupę dyskusyjną.

Jeśli znajduje się tutaj Twój post, to znaczy sam go wysłałeś na jeden z serwerów Usenet. W celu usunięcia prosimy o kontakt. Nawet jeśli zostanie usunięty z naszej strony, nadal pozostanie na wielu serwerach Usenet oraz na innych stronach prowadząych podobne archiwum, na co nie mamy wpływu,

Zamieszczone tu informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem. Nie są one także w stanie zastąpić wizyty u lekarza.

książki

Cud oliwy Cud oliwy
 
Kurczak z przyprawami leczącymi Kurczak z przyprawami leczącymi
 
Siedem dni bez wołowiny Siedem dni bez wołowiny
 
Jak osiągnąć sukces w świecie ducha i materii Jak osiągnąć sukces w świecie ducha i materii
 
Jak pomagać dziecku w życiowych rozstaniach Jak pomagać dziecku w życiowych rozstaniach