Żałosna dyskusja o żywieniu optymalnym

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Żałosna dyskusja o żywieniu optymalnym

geno
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 20 2008, 04:06 AM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 534

Dieta optymalna lek. med. Jana Kwaśniewskiego jest tu dyskutowana od dawna w tak żałosny sposób!
Ja stosuję ją od ponad dwóch lat. Przedtem nie chorowałem na nic przewlekle i praktycznie byłem zdrowy. Bardzo często się jednak przeziębiałem miałem grypę itp. Od momentu zastosowania DO nie wystąpiły żadne tego typu drobne zachorowania co jest jedynym skutkiem pozytywnym gdyż na nic poważnego nie cierpiałem co mogłoby ustąpić po zastosowaniu DO. Problematyką tłustej diety zainteresowałem się jednak szerzej i postanowiłem dotrzeć do osób które byłyby dowodem na jej wysoką skuteczność opisywaną w książkach Kwaśniewskiego.
I tak napotkałem stowarzyszenie zrzeszające tłusto jedzących o nazwie Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych. Już samo słowo "Bractw" mnie zaniepokoiło czy aby nie jest to ruch wyznaniowy Kwaśniewskiego. Okazało się że z tym to różnie bywa. Kwaśniewski w swoich książkach przedstawia poglądy daleko wykraczające poza dietetykę i autentycznie wyraźnie czuje się jego "mesjańskie" sformułowania. Ja tymi poglądami się nigdy nie przejmowałem bo mnie to nie interesowało. Stowarzyszenie OSBO ma oddziały w wielu miastach - tzw. Bractwa Optymalnych. Tłusto jedzący wg wskazań Kwaśniewskiego nazwali się "optymalnymi". Stopien w jakim podzielają oni WSZYSTKIE poglądy Kwaśniewskiego różni się znacznie. Istnieje grupa która je podchwyciła i głosi wszem i wobec mesjańskie hasła z teorią spisku włącznie lecz są i także "normalni" ludzie którym zależy wyłącznie na zdrowiu. Uznawanie "optymalnych" za sektę to nieporozumienie. Tylko część przejmuje się tezami mesjańskimi Kwaśniewskiego. Autentycznie dla nich jest on jakimś guru i mówią o nim że jest to człowiek "wiedzący" że dysponuje "wiedzą", a "działanie oparte na wiedzy wyklucza możliwość popełniania błędów". Nie ma to nic wspólnego z samą tłustą dietą i należy to ZDECYDOWANIE rozgraniczyć. Nawet najbardziej fanatyczne poglądy "optymalnych" jakie to niby oni mają "sprawnie działające umysły" dotyczą jedynie tych "nawiedzonych".
A więc co zastałem we wspomnianych Bractwach Optymalnych? Po prostu są to grupy ludzi zainteresowanych tym modelem żywienia którzy spotykają się raz na miesiąc w jakichś restauracjach czy świetlicach aby sobie podyskutować. W większości są to osoby starsze po przebytych chorobach. Bardzo dużo osób potwierdza skuteczność metody lek. med. Kwaśniewskiego podając własny przykład jak to byli chorzy i wyzdrowieli. Rozmawiałem z wieloma ludźmi którzy pokazywali swoje wyniki badań i mówili o przebytych chorobach i o tym że dzięki tłustej diecie wyzdrowieli i mają się dobrze. Równocześnie widziałem też wielu którzy zauważyli pewne efekty pozytywne lecz nie tak duże jak opisuje Kwaśniewski. Mało natomiast spotkałem przypadków pogorszenia stanu zdrowia lecz i takie się zdarzały.
Widocznym przejawem działalności stowarzyszenia OSBO jest wydawanie własnej gazety "Optymalni". To wyjątkowo amatorsko wydawane pismo jest sprzedawane właśnie w Bractwach Optymalnych. Głównie zawiera artykuły Kwaśniewskiego i listy od pacjentów którzy wyzdrowieli najczęściej z podziękowaniami. Trochę szokuje cena bo 4 zł za egzemplarz przy liczbie stron około 20. W każdym razie miesięcznik wydawany przez stowarzyszenie dokumentuje wiele przypadków wyzdrowień i tego ignorować nie można bo podobne głosy słychać na spotkaniach w Bractwach Optymalnych gdzie niekiedy przychodzi nawet ponad 100 osób. Mesjańskie teksty Kwaśniewskiego są ostro krytykowane w samych Bractwach Optymalnych a nawet niekiedy w miesięczniku. Powszechna jest jednak również "wiara w Kwaśniewskiego" bo wiele osób jest przekonanych że dzięki niemu odzyskały zdrowie i nie potrafią krytycznie spojrzeć na osobę której tak wiele zawdzięczają. Można to zjawisko zrozumieć pod warunkiem że nie przyjmie skrajnie dużych rozmiarów jakie niekiedy słychać u fanatycznych przedstawicieli "optymalnych".
Gadanie o "sekcie" w stosunku do żywiących się tłusto wg zaleceń lek. med. Jana Kwaśniewskiego jest bezpodstawne, a jedynie garstka oszołomów-pyskaczy których niestety najbardziej słychać sprawia wrażenie jakoby wszyscy tacy byli. Co do mesjańskich poglądów samego Kwaśniewskiego to nie należy ich mieszać z tłustą dietą mimo iż on to zrobił. Tu dyskutujemy tylko medyczny aspekt odżywiania a nie ideologię jakiegoś tam lekarza. Kwaśniewski ma prawo do błędów i swoich poglądów tak samo jak każdy inny. Poglądy Kwaśniewskiego NIE SĄ podzielane przez wszystkich żywiących się według jego wskazań.
Wracając do stowarzyszenia OSBO, to zainteresowałem się nim trochę. Poznałem kilka osób, w tym lekarzy stosujących DO w swojej praktyce. Z ich wypowiedzi wynika wiele wniosków: 1.Dieta Roberta Atkinsa z USA nie może W ŻADNYM RAZIE być porównywana do "żywienia optymalnego lek. med. Jana Kwaśniewskiego". Na pierwszy rzut oka widać wiele podobieństw ale to tylko ze względu na to że obaj są za zmniejszeniem spożycia cukru przy zwiększeniu spożycia tłuszczu. Niedopuszczalne jest z punktu widzenia biologii uznawanie za podobnych diet w których występuje tak wiele wyraźnych różnic. Dieta Atkinsa to przede wszystkim dieta wysokobiałkowa dopiero potem wysokotłuszczowa czego przeciwieństwem jest dieta Kwaśniewskiego. Pogląd jakoby to "optymalni" obżerali się mięchem tak jak stosujący dietę Atkinsa jest całkowicie fałszywy. Po drugie Kwaśniewski opiera swoją dietę o wysokie spożycie żółtek jaj kurzych przynajmniej kilka na dobę a osoba na diecie Atkinsa jajek nie musi jeść w ogóle. To wystarczy aby skutki obu diet były bardzo różne. Jeżeli ktoś chce rozpatrywać dietę Atkinsa to niech nie miesza do tego Kwaśniewskiego i na odwrót. 2.Prądy selektywne często kojarzone z dietą optymalną stały się w dużej mierze komercją i sposobem na łatwy zarobek nadmiernie chytrych według zasady "po złotówce od minuty" przy średnim trwaniu zabiegu 20 minut oraz ilości zabiegów około kilkanaście na pacjenta. Jeżeli nawet na coś niektórym pomagają to wiele przypadków świadczy o ich znikomym efekcie obojętnie czy tłumaczyć to ich niewłaściwym stosowaniem czy nie. Należy je oddzielić od dyskusji na temat tłustego żywienia. 3.Żywienie optymalne jest bardzo ścisłe i trudne w stosowaniu. Drobne nawet odstępstwa powodują że nie mamy już do czynienia z żywieniem optymalnym tylko z bliżej niesprecyzowaną dietą, która może znacząco odbiegać od wzorca. Ludzie w Bractwach Optymalnych przyznają często że "dopiero teraz żywią się optymalnie a wcześniej to popełniali mnóstwo błędów". Dlatego też trudno jest stwierdzić czy dany przypadek pogorszenia stanu zdrowia spowodowany był dietą optymalną czy też jej niewłaściwym stosowaniem. Kwaśniewski w swoich książkach pisze że lepiej jest się żywić tradycyjnie niż stosować jego model żywienia nierygorystycznie. To bardzo utrudnia poprawne podejście do tematu. 4.Żywienie optymalne stało się biznesem a w stowarzyszeniu OSBO mówi się, że dużo jest nieuczciwych ludzi. Zarabiają na tej idei przede wszystkim wydawcy książek (bestsellerów) oraz lekarze i właściciele ośrodków wczasowych z dietą optymalną. Ten fakt mocno dezorganizuje prace nad wyjaśnieniem fenomenu DO bo osoby które najlepiej mogłyby to zrobić jednocześnie najwięcej na tym profitują i wręcz nie chcą konkurencji. Przede wszystkim lekarze "optymalni" czyli popierający tłustą dietę a jest ich wg danych OSBO kilkunastu. Pewnie nie wszyscy są źli ale w oddziałach OSBO wielokrotnie osobiście słyszałem dyskusje na temat konkretnych lekarzy jacy to z nich zdziercy itd. 5.Stowarzyszenie OSBO zdaje się skupiać tylko niewielką część zwolenników tłustej diety. Działalność stowarzyszenia ogranicza się według opinii niektórych "optymalnych" do minimum co może tłumaczyć fakt że OSBO dotychczas nie podjęło żadnych badań. Trudno powiedzieć czy wynika to z korzyści finansowych czy też niezaangażowania ludzi. 6.Rzekoma "większa sprawność umysłu" "optymalnych" należy do teorii samego Jana Kwaśniewskiego który ma własne definicje terminów "wiedza" czy też "mądrość". Wielu "optymalnych" przyznaje że myśli się im lepiej ale efekt ten jest po pierwsze niesłychanie trudny do zweryfikowania (no bo niby jakie "parametry" umysłu należałoby mierzyć?) po drugie może być tylko subiektywnym odczuciem wcześniej chorych ludzi którzy po ustąpieniu choroby po prostu czują się lepiej i mogą przez to spokojniej myśleć itd. Twierdzeniom że optymalni są mniej agresywni nie potrzebują sięgać po narkotyki itp. również nie należy poświęcać większej uwagi. Głównymi ich propagatorami są sam Kwaśniewski i grupa jego najbardziej gorliwych "wyznawców" co nie jest tożsame z ogółem stosujących tłustą dietę. Większości zależy na własnym zdrowiu a nie budowaniu jakiejś tam nowej religii.
To tyle wniosków jakie mi się nasunęły po rozmowach z różnymi osobami stosującymi żywienie optymalne wśród których byli także eksperci - lekarze przekonani do tłustego żywienia. Pozostaje jednak dalej problem: czy DO jest szkodliwa dla zdrowia czy też pomaga w niektórych chorobach i szkodliwa jako taka nie jest.
ŻADNE FANATYCZNE OPINIE NIE MOGĄ BYĆ BRANE POD UWAGĘ
Przez fanatyczne opinie rozumiem głosy osób które nawet nie znając założeń DO się wypowiadają; którzy ignorują przypadki wyleczenia oraz "gorliwych optymalnych" wierzących w każde słowo Kwaśniewskiego bezkrytycznie. Aby w ogóle móc się wypowiadać TRZEBA dysponować dowodami. Nikt mi nie wmówi że rzesze ludzi których spotkałem we wspomnianych Bractwach Optymalnych potwierdzających skuteczność tłustej diety to omamy i że NIKT się nie wyleczył w ten sposób. Każdy kto tak powie jest IGNORANTEM i nie zamierzam z nim dyskutować. Natomiast przesada w drugą stronę czyli uznawanie DO za panaceum jest na razie równie nieuzasadnione. Mówmy tylko i wyłącznie rzeczowo!
Wielokrotnie na pl.sci.medycyna "optymalni" żądali przeprowadzenia badań. Problem polega na tym że nie jest ważne jaki jest wynik badań ale kto się do nich przyzna. Jesteśmy w sytuacji patowej bo instytuty nie mają czasu na ignoranta (ich zdaniem) - Kwaśniewskiego. Można jednakże spróbować coś zrobić na własną rękę a potrzebna do tego jest grupa lekarzy do których teraz pragnę się zwrócić.
Celem naszym jest zatem wykazanie jaka jest faktyczna przydatność tłustej diety. Trzeba w tym celu przeprowadzić badania i padły propozycje żeby zacząć od szczurów. Nie ma takiej potrzeby, drodzy lekarze. Zostały wykonane i nadal trwają w całej praktycznie Polsce badania na ludziach - ochotnikach którzy z własnej woli stosują DO. Z opinii słyszanych przeze mnie w oddziałach stowarzyszenia OSBO wynika że dużo osób tylko czeka aby stać się dowodem naukowym w naszej sprawie. Potrzeba teraz tylko wiarygodnej grupy lekarzy powiedzmy 30 żeby te przypadki zweryfikować. Pod adresem DO padły dotychczas dwa bardzo ważne zarzuty: 1.Wyleczeni mogą stanowić niewielki procent stosujących DO podczas gdy istnieje nieujawniona rzesza ludzi którym ono nie pomogło bądź pogorszyło ich stan zdrowia. 2.Pozytywny efekt może być chwilowy i trwać powiedzmy parę miesięcy lat po czym nastąpi pogorszenie. Aby obalić pierwszy zarzut należałoby zbadać osoby które przed zastosowaniem diety rzekomo cierpiały na choroby rzekomo nieuleczalne czyli np. cukrzycę, SM, którymi tak chlubi się Kwaśniewski. Udokumentowane 100 czy przypadków pozwoliłoby dać jednoznaczną odpowiedź. Aby natomiast obalić zarzut drugi należałoby przebadać osoby długo stosujące DO czyli ponad 10 lat. Powinno być takich dość sporo gdyż pod koniec lat osiemdziesiątych Kwaśniewski rzekomo prowadził ośrodek gdzie uleczył ponad pacjentów. Dotarcie do tych ludzi nie powinno być trudne. Jak miałyby przebiegać nasze badania? Po pierwsze trzeba zgromadzić fundusze. Sam rozważam możliwość podjęcia się tego zadania ale najpierw potrzeba zebrać chętnych lekarzy. Nikt oczywiście nie będzie jeździł za darmo a więc ich własny czas poświęcony udokumentowaniu różnych przypadków musiałby być opłacony zgodnie lub wyżej niż ich zarobki. Pora zapytać: dlaczego wybrać jakichś tam przypadkowych lekarzy a nie profesorów z Wielkich Instytutów? Bo profesorowie już wyrazili swoją opinię a raczej ignorancję mówiąc w ten sposób: "Dieta Kwaśniewskiego jest do d*** bo WHO zaleca warzywka a nie tłuszcz". Jest oczywiste że profesorowie nie zadali sobie trudu aby zernkąć choć przez chwilę na tych ludzi którym rzekomo DO pomogła. Do naszych badan zapraszam wiec przypadkowych lekarzy bo profesorowie DO olewaja a badania Jana Kowalskiego nie zostalyby uznane.
Zaplanowane badania nie trwałyby z pewnością dłużej niż dwa miesiące. Kwota w dzisiejszych czasach wcale nie tak duża bo około 0,2-0,4 mln złotych powinna wystarczyć na ten cel. Koszty samej pracy stanowiłyby najwyżej drugie tyle. Nie mówimy zatem o jakichś astronomicznych sumach. Chodzi o badania polegające wyłącznie na opisaniu przypadków ludzi którzy już DO zastosowali. Dla mnie to wystarczy na dowód ale proszę o opinie na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy weryfikacji tezy iż DO ma właściwości lecznicze.
Niniejszym składam obecnym tu lekarzom propozycję zrealizowania wyżej opisanego przedsięwzięcia. Oczywiście nie za darmo co do wynagrodzenia za udział w badaniach trzeba tę kwestię dokładnie rozpatrzeć. Jak mówiłem dla mnie reprezentatywna grupa lekarzy to przynajmniej 30. Spokojnie można to podwoić czy też potroić. Chyba nie mamy tu tylu a więc trzeba jeszcze poszukać następnych. Zastrzeżenia może budzić forma badań ale to też jest do przedyskutowania. Jeżeli DO jest szalbierstwem to Jan Kwaśniewski nie powinien znaleźć swoich "rzesz wyleczonych" co znacznie skróciłoby czas badań. Wiadomo - ten kto stchórzy coś kombinuje ale dotyczy to również i was drodzy lekarze! Ktokolwiek BEZ SPRAWDZENIA się wypowiada na ten temat tego jeszcze raz nazywam IGNORANTEM. Świadczy to o tym że boi się porażki przeczuwając ją po cichu i zasłania się autorytetem.
Jeżeli znajdą się zainteresowani badaniami o których mówię proszę o kontakt i jednocześnie zobowiązuję się do załatwienia spraw organizacyjnych w tym do rozmów z przedstawicielami stowarzyszenia OSBO lekarzami "optymalnymi" i samym Janem Kwaśniewskim.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich grupowiczów, w tym zarówno "optymalnych", jak i "nieoptymalnych",
podpisano
Człowiek starający się podejść trzeźwo do problemu.

PM Email Poster
Roni
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 20 2008, 07:15 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 165

CYTAT
Jeżeli znajdą się zainteresowani badaniami o których mówię proszę o kontakt i jednocześnie zobowiązuję się do załatwienia spraw organizacyjnych w tym do rozmów z przedstawicielami stowarzyszenia OSBO lekarzami "optymalnymi" i samym Janem Kwaśniewskim.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich grupowiczów, w tym zarówno "optymalnych", jak i "nieoptymalnych",
podpisano
Człowiek starający się podejść trzeźwo do problemu.

Cos Kolego/Kolezanko jestes za bardzo anonimowy jak na skladanie oferty dla 30 lekarzy czy 100 lekarzy, prowadzenia badan DO. Oferujac takze sfinansowanie badan, oferujac takze kontakty z Dr Kwasniewskim.
Zatem sie zapytam wprost. Czy sam nie jestes Dr Kwasniewskim ?
Bo pamietam ze artykuly dr Kwasniewskiego pojawialy sie prze dlugi czas przed wyborami prezydenta, tez Kwasniewskiego na ok. 2-3 przed wyborami nagle artykuly przestaly sie pojawiac.
Doprawdy nie rozumiem, dlaczego dr Kwasniewski nie moglby od czasu do czasu przeslac na liste swojego komentarza, a spisanego przez ciebie.
O ile pamietam, to bylem pierwsza osoba , ktora napisala na liste nt. diety optymalnej i podalem kontakt do redaktora Dziennika Zachodniego, dla wszystkich zainteresowanych.
zatem jak chcesz finansowac badania, byc wiarygodnym jak ta DO to napisz kim jestes ?
Czy Dr Kwasniewskim, czy tym redaktorem z Dziennika Zachodniego ktory przygotowywal i oopracowywal wywiady Dr Kwasniewskiego.
A co do zdrowia to aby byc zdrowym i miec zdrowie jak kon, to trzeba jesc jak kon i jak kon jesc bez kalkulatora to , na co mamy ochote. W miare naturalne produkty, bez konserwantow, dodatkow smakowych zapachowych i sztucznych.
I teraz ci powiem co jadl moj dziadek, bo pradziadek byl znachorem ale go nie znalem.
Jadl kasze tajona , polana topiona sloninka ze skwakami z siadlym mlekiem. Jadl zalewajke , czyli zupe ziemniaczana z dodatkiem barszczu, kwaszonego w domu, jadl kapuste zasmazana z ziemniakami jadl kapuste gotowana z ziemniakami itd
Czyli w miare naturalne potrawy. Oczywiscie jajka od swoich kur ,
Mozna jeszcze powiedziec o solonej sloninie wieszanej w komorze. Byl zdrowy, duzo przebywal na dworze, byl pracowity i zyl 95 lat.
We wlasnym zakresie mozna kisic kapuste w garnku kamiennym ( bardzo zdrtowa na trawienie i pobudzenie apetytu) Mozna kisic ogorki na zime w duzym sloju.
Babcia jeszcze kisila zieleniatki w sloju ( jedynie je solac)
Zatem bylo to zarcie, ktorego w hipermarketach nie oferuja. J. Co mog
PM Email Poster
radian
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 21 2008, 03:13 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 451

CYTAT
A co do zdrowia to aby byc zdrowym i miec zdrowie jak kon, to trzeba jesc jak kon i jak kon jesc bez kalkulatora to , na co mamy ochote. W miare naturalne produkty, bez konserwantow, dodatkow smakowych zapachowych i sztucznych.

Jacek D.
Kon je trawe, wiec nie wazne jest czy proporcje trawy do trawy wynosza 1:2 czy 1:10 nie sadzisz :-) ? Jesli juz porownujesz ludzi do zwierzat to powinienes raczej porownac ich do drapiznikow, poniewaz czlowiek jest miesozerny. Zwierzeta drapiezne jedza TYLKO miesa, wiec nie jedza prawie wogole weglowodanow jakos zyja. I tu nasuwa sie pytanie - czy ludzie sa rzeczywiscie tak rozni od zwierzat, by jesc prawie same weglowodany? (bo tak odzywia sie wspolczesny czlowiek jedzacy batoniki, paczki, a w najlepszym wypadku DUZO chleba i ziemniakow z jednem niewielkim kotletem schabowym). Zwierzeta drapiezne jedza miesa swieze - takie jakie sobie upoluja.. bez przypraw, nie jedza serkow itd. Dlatego moga jesc to co im smakuje bo w tym proporcje sa dla nich najlepsze - optymalne. Ludzie przyprawiajacy i przetwarzajacy pokarm (np. dzieki temperaturze) utrudniaja sobie zadanie i moze, dlatego potrzeba zastapic smak kalkulatorem. No ale to tylko takie spekulacje - ale moze jednak cos warte. Pozdrawiam, -- Swadlern E-Mail: go2.pl
PM Email Poster
jamajka
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 21 2008, 03:20 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 404

CYTAT
Aby w ogóle móc się wypowiadać TRZEBA dysponować dowodami. Nikt mi nie wmówi że rzesze ludzi których spotkałem we wspomnianych Bractwach Optymalnych potwierdzających skuteczność tłustej diety to omamy i że NIKT się nie wyleczył w ten sposób. Każdy kto tak powie jest IGNORANTEM i nie zamierzam z nim dyskutować. Natomiast przesada w drugą stronę czyli Celem naszym jest zatem wykazanie jaka jest faktyczna przydatność tłustej Człowiek starający się podejść trzeźwo do problemu.

Der Maulwurf in Nareszcie coś co da się przeczytać
Tu mam małe ale. Skąd wiesz jaki w skuteczności owej diety ma udział sama dieta, a jaki, nazwijmy to, czynnik psychologiczny ? Bo bez tych danych to powyższe Twoje stwierdzenie jest delikatnie mówiąc lekko ryzykowne.
[..] To też nie jest wszystko takie proste jak dalej piszesz, bo w zasadzie to takie badania powinny wygladać (MSZ) następująco: dla każdej jednostki chorobowej, która ma być niby wyleczalna za pomocą DO, należałoby zebrać odpowiednią liczbę (prawidłową dla pomiarów statystycznych) dających się porównać przypadków i zweryfikować je przez grupę neutralnych specjalistów. Nie wyobrażam sobie aby sam proces zbierania i weryfikacji mógł być wykonany przez 30 czy 60 osób. No i pozostaje również odpowiedź na moją wcześniejszą wątpliwość. Badań klinicznych typu grupa badana vs. grupa kontrolna z placebo, tu raczej nie przeprowadzisz
Widać i to bardzo miła niespodzianka.
PM Email Poster
grzenio
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 21 2008, 08:46 PM

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 567

CYTAT
Cos Kolego/Kolezanko jestes za bardzo anonimowy jak na skladanie oferty dla 30 lekarzy czy 100 lekarzy, prowadzenia badan DO. Oferujac takze sfinansowanie badan, oferujac takze kontakty z Dr Kwasniewskim. Zatem sie zapytam wprost. Czy sam nie jestes Dr Kwasniewskim ? Bo pamietam ze artykuly dr Kwasniewskiego pojawialy sie prze dlugi czas przed wyborami prezydenta, tez Kwasniewskiego na ok. 2-3 przed wyborami nagle artykuly przestaly sie pojawiac. Doprawdy nie rozumiem, dlaczego dr Kwasniewski nie moglby od czasu do czasu przeslac na liste swojego komentarza, a spisanego przez ciebie. O ile pamietam, to bylem pierwsza osoba , ktora napisala na liste nt. diety optymalnej i podalem kontakt do redaktora Dziennika Zachodniego, dla wszystkich zainteresowanych.
zatem jak chcesz finansowac badania, byc wiarygodnym jak ta DO to napisz kim jestes ? Czy Dr Kwasniewskim, czy tym redaktorem z Dziennika Zachodniego ktory przygotowywal i oopracowywal wywiady Dr Kwasniewskiego. A co do zdrowia to aby byc zdrowym i miec zdrowie jak kon, to trzeba jesc jak kon i jak kon jesc bez kalkulatora to , na co mamy ochote. W miare naturalne produkty, bez konserwantow, dodatkow smakowych zapachowych i sztucznych. I teraz ci powiem co jadl moj dziadek, bo pradziadek byl znachorem ale go nie znalem.

U?ytkownik Jacek D. w wiadomooci do grup dyskusyjnych priv4.onet.pl
1.Kolego. Z treści listu można było to odczytać. 2.Co by to zmieniło gdybym podpisał się Jan Nowak; handlowiec z Warszawy?
1.Jakim prawem kolego Jacku kwestionujesz zawartość mojej kieszeni? Skąd wiesz czy mam czy nie mam wymienionej kwoty? 2.Nie znam doktora Kwaśniewskiego. Znam tylko osoby ze stowarzyszenia OSBO które miały z nim kontakt. Wiele z nich chciało przeprowadzić badania i utrzymywało że Kwaśniewski się zgodzi.
Nie.
Artykuły Kwaśniewskiego (Jana) ukazują się już od lat w Dzienniku Zachodnim.
Ja też nie rozumiem. Z relacji osób bliżej doktora wynika że "on ma to w nosie". To dosłowny cytat.
1.Znowu czepiasz się tego że według ciebie jestem za biedny na to. Bezpodstawnie. 2.Nic ci nie da moje imię i nazwisko plus adres. Mówiłem już że jestem zwykłym stosującym DO.
I po co to zgadywanie? Skończmy już ten temat. Na przyszłość nie będę odpowiadał na pytania w stylu: czy jesteś X czy Y?
Życzę udanej uczty w stajni :-) Ja tam wolę jeść przy stole.
To ciekawe. Jakoś nie spotkałem się dotąd z opiniami dietetyków że aby jeść zdrowo trzeba jeść byle co. Tym sposobem każda dieta jest zdrowa. W DO nie potrzeba kalkulatorów.
No pewnie. Takie banały to każdy może gadać. Wiadomo że nowoczesna chemia jest niezdrowa bo stosuje się ją w celach zwiększenia zysku a nie zdrowotności.
Jak ja zacznę gadać co jada mój dziadek ciotka czy wujek to zajmie to co najmniej 4 MB. Darujmy to sobie. Znam 86-letniego dziadka znajomego który ma wszystkie własne zęby (ani jednego ubytku) i co z tego?
Proszę zatem - do rzeczy; bez podobnego bajania.

PM Email Poster
burin
Post: X5zqaxlqosna Dyskusja O Xzqywieniu Optymalnym, May 22 2008, 04:30 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 268

CYTAT
Der Maulwurf in Nareszcie coś co da się przeczytać Tu mam małe ale. Skąd wiesz jaki w skuteczności owej diety ma udział sama dieta, a jaki, nazwijmy to, czynnik psychologiczny ? Bo bez tych danych to powyższe Twoje stwierdzenie jest delikatnie mówiąc lekko ryzykowne. Celem naszym jest zatem wykazanie jaka jest faktyczna przydatność tłustej [..] To też nie jest wszystko takie proste jak dalej piszesz, bo w zasadzie to takie badania powinny wygladać (MSZ) następująco: dla każdej jednostki chorobowej, która ma być niby wyleczalna za pomocą DO, należałoby zebrać odpowiednią liczbę (prawidłową dla pomiarów statystycznych) dających się porównać przypadków i zweryfikować je przez grupę neutralnych specjalistów. Nie wyobrażam sobie aby sam proces zbierania i weryfikacji mógł być wykonany przez 30 czy 60 osób. No i pozostaje również odpowiedź na moją wcześniejszą wątpliwość. Badań klinicznych typu grupa badana vs. grupa kontrolna z placebo, tu raczej nie przeprowadzisz Człowiek starający się podejść trzeźwo do problemu.
Widać i to bardzo miła niespodzianka.

Dziękuję.
Racja. Efekt placebo może fałszować badania. Ale tak można kwestionować działanie wszelkich leków. Co do diety to przypadków jest raczej zbyt dużo. Zwłaszcza że komitet PAN (profesorowie) uznali DO za "wybitnie szkodliwą dla zdrowia". Pomyślmy - jeżeli im wierzyć (a ja nie lubię wierzyć k mukolwiek) - owa "wybitna szkodliwość" powinna spowodować pogorszenie i to równie "wybitne"; czy temu zdołałby się przeciwstawić efekt placebo?
Oczywiście masz rację - za to powinien się wziąć jakiś poważny instytut zanim się to roztrąbi na cały świat. Jeżeli zaczniemy od grupy powiedzmy 60 niezależnych lekarzy o czym mówiłem to ich wstępne wyniki mogłyby zainteresować większych specjalistów. Im więcej przypadków się opisze tym lepiej dla statystyki. Dla mnie jednak 300 wyleczonych cukrzyków to byłoby już coś. Albo wyleczonych z SM. Te choroby są ponoć nieuleczalne (tak słyszałem ale poprawcie mnie bo nie jestem lekarzem) i już tyle znaczyłoby że tą metodą warto się zainteresować. Zakładamy jednak i drugie wyjście - że DO nie działa bądź działa bardzo słabo i wtedy tych 60 lekarzy wyraziłoby opinię na podstawie badań a nie tak jak profesorowia PAN czy dr Trojanowski bez żadnych badań a jedynie według swojego mniemania. Powiem wprost - jeżeli tych 60 lekarzy opisze choćby 100 przypadków wyraźnego pogorszenia i udokumentuje je przy jednoczesnym braku bądź znikomej liczbie przypadków pozytywnych to poważnie przemyślę czy nie zrezygnować z DO.
No tak - grupa kontrolna. Przydałaby się. Ale w niektórych sprawach badania na grupie kontrolnej czyli nie stosującej DO już przeprowadzili inni - np. wiadomo jak mają się pacjenci chorzy na cukrzycę stosujący oficjalnie zalecaną dietę dla cukrzyków. Efekt placebo jest oczywiście trudny do zweryfikowania ale tu można powołać się na ewentualną dużą liczbę przypadków jeżeli DO faktycznie jest tak dobra jak mówi Kwaśniewski.
Dziękuję, Marcinie. Dziękuję także za rozsądne uwagi.

PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll